Skandinama „Brexit“ sutarties britų premjerė Theresa May atlaikė smūgį

Jungtinės Karalystės premjerei Theresai May – nauji išbandymai. Po atidėto balsavimo dėl „Brexit“ sutarties, partijos nariai jai pačiai Parlamente surengė balsavimą dėl nepasitikėjimo. Už nepasitikėjimą Th. May balsavo įstatymų 117 leidėjų, prieš – 200, paskelbė už balsavimą atsakingo komiteto pirmininkas.

 Th.May teko kovoti už išlikimą valdžioje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th.May teko kovoti už išlikimą valdžioje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-12 23:05, atnaujinta 2018-12-12 23:08

Bruzdesys Konservatorių partijoje kilo po to, kai premjerė pirmadienį turėjusį vykti Parlamento balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo nukėlė į kitų metų sausį, rašo BBC.

Kad balsavimas dėl nepasitikėjimo partijos vadove būtų surengtas, 48 iš 315 konservatorių, turinčių mandatus 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, raštu kreipėsi į vadinamojo 1922-ųjų komiteto pirmininką Grahamą Brady'į.

Pranešimai apie galimą balsavimą dėl nepasitikėjimo pasirodė Th.May grįžtant iš paskutinę minutę surengto diplomatinio turo po Europą, kurio metu ji siekė su Europos Sąjunga susitarti dėl tam tikrų nuolaidų.

Vienas iš šios iniciatyvos sumanytojų – buvęs Šiaurės Airijos reikalų ir aplinkos sekretorius Owenas Patersonas.

„Ministrės pirmininkės pasiūlytas „sandoris“ dėl išstojimo yra toks blogas, kad negali būti laikomas niekuo kitu, kaip tik aiškių manifesto pažadų išdavyste“,– teigiama paviešintame O.Patersono laiške G.Brady'ui.

Pasiekus 48 laiškų ribą, reikalingą apkaltai, G.Brady'is paprašė Th.May susitikti.

Tačiau atkaklioji Th.May lengvai pasiduoti ar juolab pati atsistatydinti neketino ir pažadėjo atremti balsavimą „viskuo, ką turiu“.

Dar prieš balsavimą ji perspėjo, kad partijai pareiškus nepasitikėjimą ja, kaip pirmininke, tai reikštų ir jos darbą premjerės poste pabaigą. Paskyrus gi naują premjerą, „Brexit“ užsitęstų ar net apskritai sustotų.

„Savaitės, praleistos draskantis tarpusavyje, sukurs tik dar daugiau susiskaldymo, kai turėtume laikytis kartu ir tarnauti savo šaliai. Tai visiškai nepasitarnaus šalies labui“,– kalbėjo Th.May.

Anot jos, Konservatoriai turėtų sukurti „šalį, kurioje gera visiems“ ir įvykdyti „Brexit“, už kurį balsavo žmonės.“

„Nuo tada, kai tapau premjere, aš besąlygiškai pasišvenčiau šiems tikslams ir esu pasiruošusi užbaigti darbą“, – sakė Konservatorių partijos vadovė.

Kad išsilaikytų poste, Th.May reikėjo surinkti daugiau kaip pusę, t.y. bent 158 iš 315, savo partijos narių Parlamente balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.