D. Trumpas panoro gerinti santykius su Kinija

JAV vadovas Donaldas Trumpas pareiškė, kad yra pasiruošęs įsikišti į „Huawei“ vadovės Meng Wanzhou bylą, jeigu tik tai padėtų sustabdyti tolesnį Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykių blogėjimą.

JAV prezidentas dėl ekonominės naudos sako galintis kištis į teisėsaugos veiklą.<br>„Capital Pictures“/„Scanpic“ nuotr.
JAV prezidentas dėl ekonominės naudos sako galintis kištis į teisėsaugos veiklą.<br>„Capital Pictures“/„Scanpic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BBC, „ABC News“, „Lietuvos rytas“

Dec 13, 2018, 3:43 PM

„Jei tai naudinga šiai šaliai, aš tai padarysiu“, – sakė JAV prezidentas.

Kinijos technologijų giganto „Huawei“ vykdomoji direktorė Meng Wanzhou gruodžio 1-ąją buvo suimta Kanadoje, bet gruodžio 11-ąją paleista už užstatą.

Teismas svarsto, ar išduoti ją Jungtinėms Valstijoms, kur jos lauktų kaltinimai dėl sukčiavimo ir mokesčių slėpimo, siejami su tariamu sankcijų Iranui pažeidimu.

46 metų Meng Wanzhou, kuri yra ne tik įmonės vadovė, bet ir jos įkūrėjo dukra, visus kaltinimus neigia ir sako esanti pasiryžusi tai įrodyti. O jos sulaikymas, turint omenyje vis aštrėjantį prekybos karą tarp Vašingtono ir Pekino, tiesiog įsiutino Kiniją ir apkartino jos santykius tiek su Kanada, tiek su JAV.

Anksčiau negailėjęs kritikos Kinijos atžvilgiu ir išvadinęs ją ekonomine prieše, didžiausia pasaulio teršėja bei JAV prievartautoja, dabar D.Trumpas siekia užglaistyti situaciją.

„Jei manyčiau, kad tai naudinga prekybos susitarimui, kuris neabejotinai būtų pats didžiausias kada nors pasiektas toks susitarimas, ir tai naudinga nacionaliniam saugumui, neabejotinai įsikiščiau“, – sakė D.Trumpas.

Meng Wanzhou ekstradicijos siekiantys JAV prokurorai teigia, kad ji 2009–2014 m., naudodamasi „Huawei“ antrine įmone „Skycom“, pažeidinėjo Iranui taikytas sankcijas, viešai pateikė klaidinančią informaciją, esą „Skycom“ yra atskira įmonė.

Taip ji nuslėpė nuo bankų tikrąjį ryšį tarp abiejų bendrovių.

Tolesnes Meng Wanzhou kardomąsias priemones svarstęs Vankuverio teismo teisėjas Williamas Ehrcke’as nusprendė paleisti ją už 10 mln. Kanados dolerių (6,56 mln. eurų) užstatą.

Teisėjas įspėjo, kad moteris bus stebima 24 valandas per parą ir privalės segėti elektroninę apykoję. Nuo 23 val. iki 6 val. ryto ji negalės išeiti iš namų, iš jos bus paimtas pasas ir kiti kelionės dokumentai.

W.Ehrcke’ui paskelbus, kad sulaikytoji bus paleista už užstatą, teismo salėje nuaidėjo plojimai, o pati Meng Wanzhou pravirko ir apsikabino savo advokatus.

Dar tą pačią dieną moteris išėjo į laisvę.

Kitas teismo posėdis dėl ekstradicijos į JAV, kuriame moteris įpareigota pasirodyti, numatytas vasario 6 dieną.

Kinija tvirtina, jog Meng Wanzhou nepažeidė jokių įstatymų, ir pagrasino rimtais padariniais, jei Kanada jos nepaleis.

Užsienio reikalų viceministras Le Yuchengas dėl šio klausimo buvo išsikvietęs JAV ir Kanados ambasadorius, o patį Meng Wanzhou suėmimą ministerija pavadino „ypač bjauriu“.

Apie lygtinį „Huawei“ finansų vadovės Meng Wanzhou paleidimą paskelbta praėjus kelioms valandoms po to, kai Pekine buvo sulaikytas buvęs Kanados diplomatas.

Dėl to įtampa šalių santykiuose dar labiau išaugo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.