Skandalų krečiamos UNAIDS vadovas atsistatydinti neskuba: žada tai padaryti birželio mėnesį

Į nemalonę patekęs Jungtinių Tautų AIDS programos (UNAIDS) vadovas Michelis Sidibe ketvirtadienį pranešė, kad birželio mėnesį atsistatydins, ekspertams savo ataskaitoje nurodžius, kad dėl jo „netinkamo vadovavimo“ agentūrą ištiko krizė.

Skandalų krečiamos Jungtinių Tautų AIDS programos (UNAIDS) vadovas Michelis Sidibe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Skandalų krečiamos Jungtinių Tautų AIDS programos (UNAIDS) vadovas Michelis Sidibe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 5:18 PM

UNAIDS lyderio, kuris buvo kaltinamas patyčioms, lytiniam priekabiavimui ir bauginimams palankios darbo aplinkos kūrimu, atsistatydinimą birželį patvirtino ir pati agentūra. Tai laikoma tam tikra nuolaida UNAIDS vadovui.

Agentūros atstovė Sophie Barton-Knott patvirtino, kad M.Sidibe pateikė pasiūlymą dėl „tvarkingo pereinamojo laikotarpio“ birželio mėnesį.

M.Sidibe kadencija UNAIDS vadovo poste turėjo baigtis 2020 metų sausį.

UNAIDS priežiūros institucija, Didžiosios Britanijos vadovaujama Programos koordinavimo valdyba, šią savaitę surengė susitikimą Ženevoje, kad įvertintų kritišką Nepriklausomos ekspertų grupės ataskaitą. Joje M.Sidibe yra kaltinamas „patriarchalinės“ tvarkos ir „asmenybės kulto“ sukūrimu.

Švedija, viena didžiausių UNAIDS finansuotojų, šią savaitę prisijungė prie būrio aktyvistų, reikalaujančių devynerius metus programai vadovaujančio maliečio M.Sidibe atsistatydinimo.

„Mes juo nepasitikime. Jis turi atsistatydinti dabar“, – dienraščiui „Svenska Dagbladet“ sakė Tarptautinės plėtros ir bendradarbiavimo ministrė Isabella Lovin.

Lobistinė grupė „Code Blue“, viena aktyviausių netinkamo elgesio UNAIDS viešintojų, ketvirtadienį pareiškė, kad atsisakymas atleisti M. Sidibe rodo JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso „nesėkmingą vadovavimą“.

„Ponas Sidibe negali diktuoti savo išėjimo terminų ir sąlygų. Bet kurios kitos svarbios institucijos lyderis, kaltinamas pažeidimais, minimais Nepriklausomos ekspertų grupės ataskaitoje, turėtų būti atleistas iš karto“, – sakė viena iš „Code Blue“ vadovų Paula Donovan elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP.

„Nebaudžiamumo kultūra lieka nepaliesta. Nulinė tolerancija (netinkamam lytiniam elgesiui) yra ne kas kita kaip tuščias šūkis“, – pridūrė ji.

M.Sidibe paragino įkurti Nepriklausomą ekspertų grupę, kad ji ištirtų jam mestus kaltinimus, esą UNAIDS netinkamai reagavo į pareiškimus dėl buvusio direktoriaus pavaduotojo Luizo Loureso įtariamo lytinio priekabiavimo.

Tačiau grupė į savo išvadas įtraukė ir stulbinamus kaltinimus netinkamu vadovavimu pačiam M. Sidibei. Ataskaitoje sakoma, kad dėl jo UNAIDS ištiko „krizė, kelianti grėsmę jos svarbiausiam darbui“.

M. Sidibe „neprisiėmė atsakomybės“ už jokią klaidą, padarytą per savo vadovavimą, nurodė ekspertai ir paragino pakeisti agentūros vadovus, kad UNAID „atgautų orumą ir pagarbą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.