Australija pripažino Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine

Australija nusprendė oficialiai pripažinti Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine, bet ambasados į ją neperkels, kol bus sudaryta taikos sutartis tarp izraeliečių ir palestiniečių, šeštadienį paskelbė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas.

 S.Morrisonas.<br> Scanpix nuotr.
 S.Morrisonas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 8:47 AM

Pasak jo, Australija pripažins Rytų Jeruzalę Palestinos sostine tik pasiekus susitarimą dėl dviejų valstybių sprendinio. Iki to laiko Australijos ambasada liks Tel Avive.

Nors ambasados perkėlimas atidedamas, S. Morrisonas sakė, kad jo vyriausybė Jeruzalėje įkurs gynybos ir prekybos biurą. taip pat pradės ieškoti ambasadai tinkamos vietos.

„Australijos vyriausybė nutarė, kad Australija dabar pripažįsta Vakarų Jeruzalė, kaip vieta, kur veikia Knesetas ir daugelis vyriausybės institucijų, yra Izraelio sostinė“, – paskelbė S. Morrisonas. Pasak jo, šiuo sprendimu išlaikomas įsipareigojimas siekti dviejų valstybių sprendinio ir toliau vykdoma ilgametė politika vykdyti atitinkamas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

S. Morrisonas anksčiau kėlė idėją, kad Australija gali pasekti ginčijamu JAV pavyzdžiu perkelti savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę, bet daugelis australų tai laikė vien politiniu triuku. Kritikai tvirtino, kad tai yra ciniškas mėginimas laimėti daugiau balsų per spalį vykusius papildomus rinkimus Sidnėjuje, kur gyvena nemažai žydų.

Šie svarstymai sulaukė neigiamo įvertinimo musulmoniškose Indonezijoje ir Malaizijoje bei sukėlė pavojų laisvosios prekybos su šiomis šalimis sutarčiai. Pastarosios priėmimas dabar yra atidėtas.

Opozicijos lyderis Billas Shortenas šeštadienį sakė, kad sprendimas pripažinti Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine, bet neperkelti ambasados yra „žeminamas atsitraukimas“ po spalio papildomų rinkimų kampanijos.

„Man neramu, kad ponas Morrison savo politinius interesus iškėlė aukščiau mūsų nacionalinių interesų“, – žurnalistams sakė B. Shortenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.