Ispanijos Aukščiausiasis Teismas rengiasi pradėti katalonų separatistų teismo procesą

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas antradienį surengė parengiamąjį posėdį prieš prasidedant 18-os Katalonijos separatistų lyderių teismo procesui dėl jų vaidmens praeitais metais nesėkmingai mėginant paskelbti regiono nepriklausomybę.

Praėjus metams po uždrausto referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos, de<br>AP nuotr.
Praėjus metams po uždrausto referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos, de<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 2:52 PM, atnaujinta Dec 18, 2018, 2:54 PM

18 kaltinamųjų, tarp jų buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas, nepasirodė parengiamajame posėdyje, surengtame techniniams klausimams išspręsti.

Septynių teisėjų kolegija išklauso kaltinamųjų advokatus, pageidaujančius, kad jų ginamieji būtų teisiami ne Aukščiausiajame, o Katalonijos teisme.

Manoma, kad teisėjai atmes gynybos argumentus. Sprendimą jie turėtų priimti per savaitę.

Didžiulį ažiotažą keliantis teismo procesas tikriausiai prasidės sausio pabaigoje ar vasario pradžioje – praėjus daugiau nei metams po to, kai šiaurės rytinio Katalonijos regiono lyderiai 2017 metų spalį pabandė atsiskirti nuo Ispanijos organizuodami referendumą, nors teismas buvo uždraudęs tai daryti.

Po plebiscito jie paskelbė nepriklausomybę, tačiau Madridas nušalino regiono vyriausybę, paleido parlamentą ir gruodį sušaukė pirmalaikius rinkimus.

Devyniems kaltinamiesiems yra skirtas suėmimas. Keturi iš jų jau tris savaites badauja, protestuodami prieš, jų žodžiais, teisingumo sistemos nesąžiningumą jų atžvilgiu.

Prokurorai ketina siekti kaltinamiesiems iki 25 metų laisvės atėmimo. Manoma, kad teismo procesas truks kelis mėnesius.

Tai neliečia septynių kitų katalonų lyderių, tarp jų atstatydinto regiono prezidento Carleso Puigdemont'o, po nesėkmingo bandymo atsiskirti nuo Ispanijos pabėgusių į užsienį, nes Ispanijoje draudžiami teismo procesai nedalyvaujant kaltinamiesiems.

Katalonijos separatistų partijos kaltinamuosius laiko „politiniais kaliniais“ ir skundžiasi, kad jiems taikant suėmimą pažeidžiamos jų teisės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.