Lenkus ir juokina, ir piktina Centrinio banko prezidento „ypač brangios palydovės“

Lenkijos Seime šiomis dienomis skamba pašmaikštavimai apie dvi jaunas Centrinio valstybinio banko (CVB) prezidento Adamo Glapinskio pavaldines. Svarstoma, kaip moterys gavo šias atsakingas pareigas.

A.Glapinskis paskyrė K.Sukienik (kairėje) ir M.Wojciechowską Centrinio valstybinio banko departamentų vadovėmis.<br>„Forum“ nuotr.
A.Glapinskis paskyrė K.Sukienik (kairėje) ir M.Wojciechowską Centrinio valstybinio banko departamentų vadovėmis.<br>„Forum“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

Jan 10, 2019, 10:40 PM, atnaujinta Jan 10, 2019, 11:49 PM

Internautai dvi A.Glapinskio įdarbintas moteris ėmė pravardžiuoti „ypač brangiomis palydovėmis“. O tokie juokeliai kelia vis didesnį valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nerimą – baiminamasi, kad bręstantis skandalas gali pakenkti partijos populiarumui. O juk rudenį vyks Seimo rinkimai.

TTP skelbiasi vykdanti moralinę ir finansinio skaidrumo revoliuciją politikoje, bet paaiškėję faktai paneigia tokias pagyras.

68 metų A.Glapinskis dviejų CVB departamentų direktorėmis paskyrė trisdešimtmetes moteris, kurios neturi nei ekonominio, nei finansinio išsilavinimo.

Viena jų, Martyna Wojciechowska, yra rusų kalbos specialistė. O Kamila Sukienik neakivaizdiniu būdu studijavo reklamą ir pati dirbo modeliu pėdkelnių reklamose.

Lenkams įdomiausia tai, kad šios A.Glapinskį lydinčios moterys gauna neregėtai didelę algą.

Pasakiškos pinigų sumos

Lenkijos žiniasklaida tvirtina išsiaiškinusi, jog Komunikacijos ir reklamos departamentui vadovaujančios M.Wojciechowskos mėnesinė alga siekia ne mažiau kaip 76 tūkst. zlotų (apie 17,7 tūkst. eurų).

Toks uždarbis yra keturis kartus didesnis nei šalies prezidento Andrzejaus Dudos ir lenkia net Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos vadovų algas.

Spėjama, kad panašiai uždirba ir CVB prezidento kabineto vadovė K.Sukienik, bet A.Glapinskis atsisakė paviešinti savo bei pavaldinių atlygius.

Iš pradžių ignoravusi opozicijos svaidomus juokelius valdančioji TTP vėliau sunerimo, nes į pasipiktinimą dėl netinkamos A.Glapinskio blondinių kompetencijos ir milžiniškų atlygių sureagavo visa visuomenė.

Pirmas apie problemą prakalbo TTP senatorius Janas Maria Jackowskis, viešame laiške CVB direktoriui paprašęs paviešinti pavaldinių algas ir paaiškinti, ar dvi minimos moterys turi reikiamą kompetenciją eiti tokias atsakingas pareigas. Po to panašius priekaištus garsiai išsakė ir mokslo bei aukštojo švietimo ministras Jaroslawas Gowinas.

Senas lyderio bičiulis

Politologai spėja, kad J.M.Jackowskis ir J.Gowinas savo kritiškus pareiškimus aptarė su TTP įkūrėju bei vienvaldžiu vadovu Jaroslawu Kaczynskiu, mat jis netoleruoja nesuderintų kalbų.

A.Glapinskis – senas J.Kaczynskio politinis bendražygis, kadaise valdęs partijos iždą ir paruošęs ilgametę TTP finansavimo strategiją. Spėjama, kad atsidėkodamas už tai J.Kaczynskis ir nurodė CVB prezidentu paskirti A.Glapinskį.

Bet dabar jo negali atstatydinti niekas – nei J.Kaczynskis, nei vyriausybė, nei Seimas.

A.Glapinskis turėtų atsistatydinimo pareiškimą parašyti pats, tačiau to daryti kol kas akivaizdžiai neketina. Beje, minėtas pavaldines greičiausiai atleis.

Kad valdantieji A.Glapinskiui daro didelį spaudimą dėl minėtų merginų atleidimo, paliudijo TTP valdybos nario, premjero patarėjo Jaceko Sasino pareiškimas.

Įtakingas politikas pareiškė, jog CVB vadovas neturi piktinti visuomenės slėpdamas pavaldinių uždarbius. Vyriausybė pranešė, kad valstybės kontrolieriai atliks patikrinimą CVB ir pateiks informaciją apie darbuotojų atlyginimus.

Įtarimą sukėlė įrašai

Keliose vyriausybėse ministro pareigas ėjusio ir ekonomikos profesoriaus titulą turinčio A.Glapinskio profesionalumu neabejojama.

Su artimiausiomis pavaldinėmis A.Glapinskio galimai nesieja intymūs santykiai, tačiau gandai apie tai verslo pasaulyje sklandė jau seniai.

Į žiniasklaidą įtarimai prasiskverbė prieš du mėnesius, kai bankininkas Leszekas Czarneckis paviešino pokalbio su Finansų kontrolės komisijos pirmininku Mareku Chrzanowskiu įrašą. Pastarasis iš bankininko ne tik prašė kyšio, bet ir įžūliai juokavo, kad CVB direktoriaus padėjėja Kamila greičiausiai atrinkta pagal apatinės kūno dalies savybes, mat iki tol pasižymėjo vien pėdkelnių reklamavimu.

Dienraščiui „Fakt“ vienas TTP atstovas Seime anonimiškai pareiškė, kad joks skandalas nebūtų kilęs, jei A.Glapinskio pasirinktos pavaldinės būtų atrodžiusios kukliau. Pasak jo, ryškus makiažas bei apranga sukėlė įtarimų, ar jos tikrai yra bankininkės.

Dauguma internautų skandalą komentuoja tiesmukai ir nevengia šiurkščių pareiškimų.

Vienas rašė: „Solidaus amžiaus A.Glapinskis turi teisę į erotines palydoves, tačiau tegul už tai moka pats, o ne visų mokesčių mokėtojų pinigais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.