M. Pompeo: JAV ir Lenkija planuoja surengti tarptautinį susitikimą dėl spaudimo

Jungtinės Valstijos ir Lenkija ateinantį mėnesį organizuos tarptautinį susitikimą Artimųjų Rytų klausimams aptarti, per kurį bus siekiama didinti spaudimą Iranui, penktadienį pranešė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-11 20:49

Šią žinią M. Pompeo paskelbė tęsdamas kelionę po Artimuosius Rytus, per kurią jis siekia padrąsinti JAV sąjungininkus po prezidento Donaldo Trumpo netikėto sprendimo išvesti visus amerikiečius karius. Arabų valstybės baiminasi, kad dėl šio žingsnio regione gali padidėti Irano įtaka.

Bendrame JAV ir Lenkijos pranešime sakoma, kad daugelio šalių ministrai bus pakviesti dalyvauti Varšuvoje vasario 13-14 dienomis vyksiančiame susitikime.

„Subursime dešimtis šalių iš viso pasaulio“, – M. Pompeo sakė JAV televizijai „Fox News“.

Dalyviai „susitelks į Artimųjų Rytų stabilumą, taip pat taiką, laisvę ir saugumą šiame regione. Tai apima svarbų elementą – pastangas užtikrinti, kad Iranas nedarytų destabilizuojančios įtakos“, pridūrė diplomatijos vadovas.

Tačiau bendrame pranešime Iranas tiesiogiai neminimas ir sakoma, kad susitikimas organizuojamas siekiant „kurti taikesnius ir stabilesnius Artimuosius Rytus“.

„Ministrai svarstys virtinę kritiškai svarbių klausimų, tokių kaip terorizmas ir ekstremizmas, raketų vystymas ir platinimas, jūrinė prekyba ir saugumas, taip pat grėsmės, keliamos marionetinių grupuočių visame regione“, – rašoma pranešime.

Vienas Valstybės departamento atstovas pripažino, kad Lenkija, kaip ir kitos Europos valstybės, remia daugiašalę sutartį dėl Irano branduolinės programos suvaržymo, iš kurios D. Trumpas pernai pasitraukė.

Susitikimas Varšuvoje „siunčia svarbų signalą, kad šalys, kurių požiūriai į branduolinę sutartį skiriasi, gali susirinkti spręsti kitų šiam regionui kritiškai svarbių klausimų“, pabrėžė atstovas.

Lenkija, vadovaujama dešiniosios populistinės vyriausybės, palaiko geresnius ryšius su D. Trumpu negu Europos galybės Vokietija ir Prancūzija.

D. Trumpas grąžino skaudžias ekonomines sankcijas Iranui, tikėdamasis priversti šiitišką režimą pakeisti kursą, bet nesulaukė palaikymo iš kitų Vakarų šalių vyriausybių, atkreipiančių dėmesį, jog Teheranas laikosi Jungtinių Tautų remiamos branduolinės sutarties.

Tačiau D. Trumpo griežtą poziciją Irano atžvilgiu sveikino JAV sąjungininkės Artimųjų Rytų regione Saudo Arabija ir Izraelis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.