Gdansko mero nužudymas atvėrė Lenkijos žaizdas

Gdansko mero Pawelo Adamowicziaus nužudymas atvėrė Lenkijos žaizdas – ne tik nesutarimus tarp politikų, bet ir spragas įkalinimo sistemoje. Mat žudikui psichikos sutrikimai pasireiškė jau kalėjime.

Prieš agresiją ir neapykantą nukreiptos eitynės vyko daugiau kaip penkiasdešimtyje Lenkijos miestų.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Prieš agresiją ir neapykantą nukreiptos eitynės vyko daugiau kaip penkiasdešimtyje Lenkijos miestų.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
 Gdansko miesto meras buvo nužudytas labdaros renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gdansko miesto meras buvo nužudytas labdaros renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gdansko miesto meras buvo nužudytas labdaros renginio metu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gdansko miesto meras buvo nužudytas labdaros renginio metu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2019-01-16 13:35

Lenkijos miestuose surengti tylos maršai „Stop agresijai“. Eitynės vyko daugiau kaip penkiasdešimtyje Lenkijos miestų, o didžiausios surengtos Gdanske. Visada besišypsantį ir taikų, darbštų 53 metų P.Adamowiczių gdanskiečiai labai mylėjo ir meru buvo išrinkę net šeštą kartą.

Mero mirtis privertė lenkus atkreipti dėmesį į politikų nesutarimus, kurie kartais baigiasi net agresija. Taip pat į tai, kad į kalėjimą patekę žmonės iš ten išeina tik dar labiau nekęsdami visuomenės ir galintys padaryti žiauresnių nusikaltimų.

Nemėgstamiausiu valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) meru P.Adamowiczius tapo dėl to, jog principingai kritikavo valdančiuosius dėl demokratijos normų laužymo, dėl nepagarbos pabėgėliams ir religinėms bei seksualinėms mažumoms.

TTP lyderiai dėl tragedijos visą kaltę stengiasi suversti P.Adamowicziaus žudikui, 27 metų Stefanui W., teigdami, kad jis serga šizofrenija.

Psichologijos profesorė Krystyna Skarzynska sukritikavo TTP siekį atsiriboti nuo tragedijos, ir pareiškė, jog netgi nesveikos psichikos asmenys puolimo auka pasirenka tą politiką, kuris yra kritikos smaigalyje.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ pareiškė, jog tragedija paliudijo ne tik įsivyravusį didžiulį politinės neapykantos lygį, bet ir įkalinimo sistemos spragas. Į kalėjimą patekę žmonės turi didesnes galimybes ne resocializuotis, o išeiti dar blogesni ar pašlijusios sveikatos.

Nužudyto mero gedi ir Lietuva

Dėl mero, pasižymėjusio atvirumu, tolerancija, mirties užuojauta Gdansko ir visos Lenkijos gyventojams plaukė iš daugybės šalių. Skaudžiu smūgiu politiko nužudymas buvo ir Lietuvai, su kuria P.Adamowiczius palaikė itin glaudžius ryšius.

Gdansko meras visuomet pabrėždavo savo šeimos lietuvišką kilmę. Nors pats P.Adamowiczius gimė Gdanske 1965 m., jo tėvai Ryszardas ir Teresa kilę iš Vilniaus. Į Gdanską jie išvyko po Antrojo pasaulinio karo – 1946 m.

P.Adamowiczius labai mylėjo Vilnių, todėl vos tapęs Gdansko meru pasisakė už glaudų dviejų miestų bendradarbiavimą.

Gdansko meras taip pat buvo vienas kultūros renginių „Gdanskas Vilniuje“ ir „Vilnius Gdanske“ iniciatorių.

2011 m. P.Adamowiczius apdovanotas šv.Kristoforo stalulėle už Vilniaus garsinimą.

Už nužudytą Gdansko merą P.Adamowiczių Vilniuje vakar buvo laikomos mišios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.