Kalbos Baltuosiuose Rūmuose: „D. Trumpas neatsikrato abejonių dėl NATO“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neslepia savo antipatijos NATO ir turbūt nedaug kas jį pradžiugintų labiau nei šio karinio Aljanso susilpnėjimas. Atrodo, Kremliaus vadovo svajonė gali išsipildyti.

Viešai D.Trumpas kalba apie JAV įsipareigojimus NATO.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Viešai D.Trumpas kalba apie JAV įsipareigojimus NATO.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Viešai D.Trumpas kalba apie JAV įsipareigojimus NATO.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Viešai D.Trumpas kalba apie JAV įsipareigojimus NATO.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 11:14 PM

Jungtinių Amerikos Valstijų, Europos šalių ir Kanados sąjunga beveik 70 metų sėkmingai atgrasė Sovietų Sąjungą, o vėliau – Rusiją nuo plataus masto agresijos, rašo „The New York Times“.

Tačiau praėjusiais metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiūlė tai, kas faktiškai sugriautų NATO, – JAV pasitraukimą.

Baltųjų rūmų administracijos aukšto rango nariai yra prasitarę, kad per 2018 metus D.Trumpas privačiuose pokalbiuose yra ne kartą išreiškęs norą pasitraukti iš Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos.

Dabartiniai ir buvę pareigūnai, palaikantys Aljansą, nerimauja, kad prezidentas gali išties įgyvendinti savo grasinimus, jeigu kitos Aljanso narės toliau neskirs karinėms reikmėms tiek lėšų, kiek yra pažadėjusios.

Kelios dienos prieš NATO viršūnių susitikimą pernai vasarą D.Trumpas aukščiausiems savo nacionalinio saugumo pareigūnams pareiškė, kad jis nemato prasmės likti kariniame Aljanse, kuris tik gręžia JAV finansus ir kitus išteklius.

D.Trumpo komanda, įskaitant tuometį gynybos sekretorių Jimą Mattisą ir patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną R.Boltoną, sutelkę visas jėgas išsaugojo Amerikos strategiją įprastame kelyje, neminėdami pasitraukimo galimybės.

Tai būtų drastiškai sumažinę Vašingtono įtaką Europai ir galėjo Rusijai suteikti tiek drąsos, kiek ji jos neturėjo ištisus dešimtmečius.

Sprendimas trauktis iš 1949 metais įkurto Aljanso „būtų vienas žalingiausių dalykų, kokį bet kuris prezidentas galėtų padaryti JAV interesams“, – sakė Michele A.Flournoy, prezidento Baracko Obamos administracijoje dirbusi gynybos sekretoriaus pavaduotoja.

„Tai sugriautų daugiau kaip 70 metų kruopštaus daugelio administracijų, respublikonų ir demokratų, darbą – sukurtą turbūt pačią galingiausią ir naudingiausią sąjungą istorijoje. Ir tai būtų didžiausia sėkmė, apie kokią tiktai V.Putinas galėtų pasvajoti“, – interviu sakė M.A.Flournoy.

Į pensiją išėjęs admirolas Jamesas G.Stavridis, buvęs vyriausiasis jungtinių NATO pajėgų vadas, sakė, kad Amerikos pasitraukimas iš Aljanso būtų „iki šiol nematyto dydžio JAV geopolitinė klaida“.

„Vien garsiai svarstyti apie pasitraukimą iš NATO, jau nekalbant apie šios idėjos įgyvendinimą, būtų šimtmečio dovana V.Putinui“, – įspėjo kariškis.

Baltųjų rūmų paprašius oficialaus komentaro šiuo klausimu, prezidento atstovas priminė liepą D.Trumpo pasakytus žodžius, kad JAV įsipareigojimas NATO yra „labai tvirtas“, o pats Aljansas – „labai stiprus“, ir atsisakė tai plačiau komentuoti.

Tačiau savo vardų viešai atskleisti nepanorę aukšti saugumo pareigūnai baiminasi, kad, 2014 m. aneksavusi Krymą, dabar Rusija susitelkė į kenkimą JAV ir Europos vienybei.

Galutinis to tikslas – sugriauti NATO, kurią Maskva vertina kaip grėsmę.

Rusijos kišimasis į JAV rinkimus ir pastangos užkirsti kelią naujoms šalims prisijungti prie NATO nekelia abejonių, kokios didelės yra Kremliaus užmačios. „The New York Times“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.