Britai nerimauja: poste išsilaikiusios Theresos May ateitis išlieka miglota

Leiboristui Jeremy Corbynui nepavyko Theresos May išversti iš premjero posto. Ji laimėjo balsavimą dėl nepasitikėjimo, tačiau „Brexit“ Gordijo mazgo kol kas niekam nepavyko išnarplioti ar perkirsti.

Th.May džiaugėsi išlaikiusi pasitikėjimą, tačiau jos dar laukia sunki ateitis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Th.May džiaugėsi išlaikiusi pasitikėjimą, tačiau jos dar laukia sunki ateitis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 10:43 AM

Skaudžiai balsavimą dėl skyrybų su Europos Sąjunga sutarties pralaimėjusi Th.May vos atlaikė ir maištą Parlamente. Nepasitikėjimą vyriausybe pareiškė 306 parlamentarai, o pasitikėjimą 325.

Konservatorių mažumos vyriausybę palaikanti Demokratinė junionistų partija (DUP) išgelbėjo Jungtinę Karalystę nuo dar didesnio chaoso, tačiau net ir dabar nėra aiškus atsakymas į klausimą, kas bus toliau.

Trečiadienio vakarą į tautą kreipusis Th.May paragino visų partijų politikus padėti į šoną savo asmeninius interesus ir pažadėjo artimiausiomis dienomis konsultuotis su visais, kad būtų surastas kelias iš aklavietės.

Iš karto po to premjerė pakvietė parlamentinių partijų lyderius nedelsiant susitikti. Škotijos nacionalinės partijos frakcijos vadovas Ianas Blackfordas, Velso nacionalistų partijos „Plaid Cymru“ atstovė Liz Saville Roberts ir Liberalų demokratų partijos lyderis Vince’as Cable’as priėmė kvietimą ir susitiko su Th.May.

O štai J.Corbynas premjerę išvadino „zombių vyriausybės vadove“ ir pareiškė, jog susitikimas neįvyks, kol nebus atmesta galimybė, kad britai išstos be jokio susitarimo.

Škotijoje leidžiamas laikraštis „The National“ ketvirtadienį skelbė, kad regiono nepriklausomybė yra vienintelė išeitis iš šios maišaties. Regiono pirmoji ministrė Nicola Sturgeon pareiškė, kad per ateinančias savaites bus paskelbta daugiau informacijos apie antrąjį referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

„Tai didžiausia krizė, su kuria Jungtinė Karalystė buvo susidūrusi. Škotijos žmonės mano, kad jeigu patys rūpintumės savo reikalais, dabar situacija būtų geresnė“, – kalbėjo N.Sturgeon.

Tačiau Londone I.Blackfordas buvo nuosaikesnis. Jis tvirtino, kad reikia atmesti jokio susitarimo galimybę, o premjerę paragino praplėsti išstojimą iš Bendrijos reglamentuojančio 50-ojo ES sutarties straipsnio veikimą ir pradėti kalbėti apie antro „Brexit“ referendumo rengimą.

Mažosios opozicijos partijos taip pat kreipėsi į J.Corbyną. Jos vylėsi, kad jis neorganizuos dar vieno nepasitikėjimo balsavimo, įvykdys savo pažadą ir Leiboristų partija dabar parems naujo referendumo idėją.

Viešai antrojo referendumo organizavimą jau palaiko daugiau nei 70 leiboristų.

Th.May turi laiko iki ateinančio pirmadienio, kad Parlamente paskelbtų vyriausybės planą B, tačiau Dauningo gatvės atstovai tvirtina, jog nuolaidos dėl sutarties nebus daromos.

Dėl plano B pataisų parlamentarai balsuos sausio 29 dieną, tačiau pačios Konservatorių partijos nariai ir toliau išlieka susiskaldę tiek dėl „Brexit“, tiek dėl dabartinės situacijos sprendimo būdų.

„Th.May po pralaimėto balsavimo buvo nepaprastai drąsi. Atrodė, kad suprato, jog reikia pokyčių, tačiau ji vėl sugrįžo prie senos pozicijos. O tai neveiks“, – kalbėjo torių parlamentarė Heidi Allen.

Kai kurie vyriausybės nariai taip pat pabrėžė lankstumo derybose būtinybę, o DUP atstovai priminė, kad be jų pagalbos vyriausybė jau būtų pralaimėjusi.

Jie nori, kad būtų daugiau dėmesio skirta apsidraudžiamosios priemonės Šiaurės Airijoje klausimui.

„Reikia išmokti pamoką ir skirti daugiau dėmesio šiam klausimui“, – kalbėjo DUP parlamentarų frakcijos vadovas Nigelas Doddsas.

Kokia kryptimi pasirinks eiti premjerė, lieka neaišku.

Jeigu Th.May nesutiks nusileisti, gresia išstojimas be susitarimo arba dar vienas balsavimas dėl nepasitikėjimo.

Praplėtus 50-ojo ES sutarties straipsnio galiojimą galėtų būti rengiamas vis didesnio palaikymo sulaukiantis antrasis referendumas, bandymas grįžti prie derybų stalo su ES atstovais arba nauji rinkimai.

Tačiau Th.May bet kuriuo atveju laukia sunkios ateinančios dienos bandant išgelbėti skęstančią šalį.

Parengta pagal „The Guardian“ ir BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.