Kongo DR teismas pripažino F. Tshisekedi ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju

Kongo Demokratinės Respublikos aukščiausios instancijos teismas opozicijos lyderį Felixą Tshisekedi sekmadienį paskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju, atmetęs antroje vietoje atsidūrusio jo oponento skundą.

 Kongo Demokratinės Respublikos aukščiausios instancijos teismas opozicijos lyderį Felixą Tshisekedi sekmadienį paskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju, atmetęs antroje vietoje atsidūrusio jo oponento skundą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kongo Demokratinės Respublikos aukščiausios instancijos teismas opozicijos lyderį Felixą Tshisekedi sekmadienį paskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju, atmetęs antroje vietoje atsidūrusio jo oponento skundą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 11:25 AM, atnaujinta Jan 20, 2019, 3:43 PM

Gerokai užvilkintų rinkimų rezultatus paskelbęs Konstitucinis Teismas pareiškė, kad F. Tshisekedi laimėjo paprasta balsų dauguma, o tai jam atveria kelią perimti valdžią iš ilgamečio šalies lyderio Josepho Kabila.

Antroje vietoje atsidūręs Martinas Fayulu, rinkimų baigtį anksčiau pavadinęs „rinkiminiu perversmu“, kurį organizavo F. Tshisekedi ir J. Kabila, nedelsdamas pareikalavo, kad tarptautinė bendruomenė atmestų rinkimų rezultatus.

„Visos tarptautinės bendruomenės prašau nepripažinti galios, kuri neturi nei teisėtumo, nei teisinės padėties atstovauti Kongo žmonėms“, – kalbėdamas apie F. Tshisekedi, pareiškė M. Fayulu, save paskelbęs „vieninteliu teisėtu prezidentu“.

Nepriklausoma rinkimų komisija (CENI) anksčiau šį mėnesį preliminariai paskelbė apie F. Tshisekedi pergalę rinkimuose, tačiau rezultatais buvo suabejota ir šalyje, ir užsienyje: Afrikos Sąjunga paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą.

Konstitucinis Teismas sekmadienį pareiškė, kad M. Fayulu teiginiai yra „nepagrįsti“ ir kad jis nesugebėjo įrodyti jokių skaičių netikslumų. Jo reikalavimą perskaičiuoti balsus teismas pavadino „absurdišku“.

„Tik CENI pateikė tikrus ir nesuklastotus rezultatus“, – pareiškė teisėjas Noelis Kilomba.

Vėliau Konstitucinio Teismo pirmininkas Benedictas Lwamba Bindu F. Tshisekedi paskelbė „Kongo Demokratinės Respublikos prezidentu, išrinktu paprasta balsų dauguma“.

Toks teismo sprendimas mažai ką nustebino, nes teismą sudaro J. Kabilos sąjungininkai.

Tuo tarpu prie teismo susirinko šimtai F. Tshisekedi šalininkų, laikę plakatus „Ne kišimuisi“ ir „Nepriklausoma šalis“. Protestuotojus stebėjo riaušių policija.

CENI jau yra numačiusi, kad naujasis prezidentas bus prisaikdintas antradienį.

„Ne jų reikalas“

CENI sausio 10 dieną paskelbė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, F. Tshisekedi laimėjo rinkimus, surinkęs 38,57 proc. balsų, o M. Fayulu liko antras su 34,8 proc. balsų.

55 metų F. Tshisekedi – Kongo Demokratinės Respublikos seniausios ir didžiausios opozicinės partijos lyderis – niekada nėra ėjęs jokių aukšto rango pareigų ar net dirbęs vadovaujantį darbą.

Afrikos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikimo išreiškė „rimtų abejonių“ dėl rinkimų rezultatų ir paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą.

Tačiau Kongo Demokratinės Respublikos vyriausybės atstovas spaudai Lambertas Mende atmetė tokį reikalavimą ir pareiškė: „Nemanau, jog tai yra vyriausybės ar net Afrikos Sąjungos reikalas – nurodinėti teismui, ką daryti“.

Afrikos Sąjunga anksčiau ketino į Kongo Demokratinę Respubliką pirmadienį siųsti savo komisijos vadovą Moussą Faki Mahamatą ir šiuo metu Sąjungai pirmininkaujantį Ruandos prezidentą Paulą Kagamę.

Europos Sąjunga (ES) pareiškė palaikanti Afrikos Sąjungos raginimą „visoms šalims Konge konstruktyviai bendradarbiauti su Afrikos Sąjungos delegacija ir ieškoti porinkiminio sprendimo, kuris gerbtų Kongo žmonių balsavimo rezultatą“.

Raginimai atidėti rezultatų paskelbimą

Tuo tarpu britų verslo dienraštis „The Financial Times“ ir kitos užsienio žiniasklaidos priemonės yra paskelbusios mačiusios dokumentų, įrodančių, kad rinkimus laimėjo M. Fayulu.

„Jeigu teismas nugalėtoju paskelbs F. Tshisekedi, kils didžiulė izoliacijos rizika, kuri bus nepakeliama žemyno viduryje esančiai šaliai“, – tviteryje parašė „Economist Intelligence Unit“ atstovė Adeline Van Houtte.

M. Fayulu stovykla yra pagyrusi Afrikos Sąjungą už raginimą sustabdyti galutinių rezultatų paskelbimą, tačiau F. Tshisekedi atstovai tokį raginimą pavadino „skandalingu“.

Baiminamasi, kad tokia padėtis šalyje gali dar labiau pagilinti politinę krizę, kuri prasidėjo po to, kai prieš dvejus metu J. Kabila atsisakė trauktis iš posto, nors baigėsi jo konstitucinė kadencija. Yra ir nuogąstaujančiųjų, kad gali būti prieita prie kraujo praliejimo.

Kongo Demokratinės Respublikos valdžios nurodymu gruodžio 31 dieną įvestas interneto blokavimas prieš pat galutinių prezidento rinkimų rezultatų paskelbimą ankstų sekmadienio rytą buvo atšauktas.

Didžiulė ir chroniškai nestabili Kongo Demokratinė Respublika jau išgyveno du kartus – 1996–1997 ir 1998–2003 metais. O po ankstesnių dvejų rinkimų 2006 ir 2011 metais šalyje liejosi kraujas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.