Pietų Korėjos prokuroras nuteistas kalėti su „#MeToo“ susijusioje byloje

Buvęs Pietų Korėjos aukšto rango prokuroras trečiadienį buvo nuteistas už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir gavo dvejų metų įkalinimo bausmę daug dėmesio sulaukusioje byloje, kuri šalyje išprovokavo judėjimą „#MeToo“.

 Ahn Tae-geunas buvo kaltinamas tuo, kad per vieno bendradarbio tėvo laidotuves grabinėjo žemesnio rango kolegę. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ahn Tae-geunas buvo kaltinamas tuo, kad per vieno bendradarbio tėvo laidotuves grabinėjo žemesnio rango kolegę. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 12:36 PM

Ahn Tae-geunas buvo kaltinamas tuo, kad per vieno bendradarbio tėvo laidotuves grabinėjo žemesnio rango kolegę. Seo Ji-hyun pateikus oficialų skundą, Ahn Tae-geunas ją perkėlė dirbti į provinciją ir jos karjera įstrigo.

Moteris daug metų kentė tylėdama, bet pernai sausį pasirodė per tiesioginę transliaciją ir su ašaromis akyse papasakojo, ką patyrusi.

Jos interviu buvo retas dalykas vis dar konservatyvioje visuomenėje, kur lytinį smurtą patyrusios moterys dažnai vengia prabilti bijodamos gėdinimo.

Tačiau Seo Ji-hyun pareiškimas išprovokavo visą laviną panašių kaltinimų įtakingiems vyrams įvairiausiose srityse, nuo meno ir literatūros iki politikos ir religijos. Ši banga virto Pietų Korėjos judėjimu „#MeToo“.

Ahn Tae-geunas, kuris atskirai 2017 metais buvo atleistas dėl korupcijos, negalėjo būti apkaltintas lytine prievarta, nes jau buvo suėjęs vienų metų senaties terminas, bet prokurorai apkaltino jį piktnaudžiavimu įgaliojimais dėl Seo Ji-hyun perkėlimo.

Seulo centrinio rajono teisme skelbdamas verdiktą, teisėjas Lee Sang-ju sakė, jog esama pakankamų įrodymų, kad Ahn Tae-geunas perkėlė Seo Ji-hyun iš Seulo „bijodamas jos vidinio skundo pasekmių“.

Tai „sukėlė žymias psichologines kančias“ Seo Ji-hyun, pridūrė teisėjas.

Ahn Tae-geunas neigė kaltinimus ir visuomet tvirtino, kad neprisimena pradinio incidento, nes per laidotuves buvo girtas, bet teisėjas sakė, kad jis tikrai žinojo apie vidaus tyrimą tuo metu, kai jį kaltinanti kolegė buvo perkelta.

Tamsiu kostiumu vilkėjęs Ahn Tae-geunas teisėjui skaitant nuosprendį daugiausia buvo užsimerkęs ir sugniaužęs kumščius, bet vieną po kito atmetant jo gynybos argumentus atsidusdavo ir pasižiūrėdavo į lubas.

„Tai buvo toks netikėtas rezultatas“, – sakė jis ir pridūrė, kad teiks apeliaciją.

Teisėjui skaitant nuosprendį kelios jaunos moterys lankytojų galerijoje tyliai iškeldavo kumščius.

Nuosprendį sveikino daug aktyvistų, kurie vadino jį „terapiniu“ ir „maloniai stebinančiu“, nes anksčiau buvo reiškiamos abejonės dėl kaltintojų pastangų.

Be to, prieš kelis mėnesius buvęs kandidatas į Pietų Korėjos prezidentus Ahn Hee-jungas buvo išteisintas dėl padėjėjos išžaginimo. Jo išteisinimas papiktino šalies moterų teisių gynėjus.

„Manau, kad šis verdiktas yra permainų ženklas“, – sakė trečiadienį teismo posėdyje dalyvavusi Korėjos pagalbos lytinio smurto aukoms centro (KSVRC) direktorė Lee Mi-kyung.

„Dar yra daug aukų, kurios kenčia tylėdamos. Viliuosi, kad šiandienos sprendimas gali suteikti joms priežastį turėti vilties“, – sakė ji.

Kita aktyvistė Bae Bok-ju apgailestavo, kad Ahn  Tae-geuno nebuvo galima apkaltinti lytiniu smurtu.

„Tačiau šiandienos sprendimu bent jau pripažįstama, kad būtent dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais darbo vietose lytinio smurto aukos dažnai daug metų tyli“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.