Buvusį prezidentą teismas pripažino Ukrainos išdaviku

Kijevo Obolonės rajono teisme vakar nuteistas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jis už akių pripažintas kaltu dėl valstybės išdavimo. Politikui buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>Scanpix nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>Scanpix nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Janukovyčius slapstosi Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 25, 2019, 10:48 AM

„Kaltas dėl valstybės išdavimo“, – toks buvo pirmas ir svarbiausias nuosprendis vakar vykusiame buvusio Ukrainos vadovo V.Janukovyčiaus paskutiniame teisme – svarstymas tęsėsi nuo 2017 metų gegužės.

Sprendimo skelbimas Kijeve prasidėjo 9 val. ir truko iki vėlaus vakaro – jo apimtis siekė net 100 puslapių. Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl kėsinimosi į šalies teritorijos vientisumą ir bendrininkavimo kariaujant agresyvų karą prieš Ukrainą.

Vienas svarbiausių bylos įrodymų yra V.Janukovyčiaus kreipimasis laišku į Rusijos valdžią, kuriame prašoma įvesti kariuomenę į Ukrainą. Šį laišką 2014 metų kovo 1 d. Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje garsiai perskaitė Rusijos atstovas. Buvęs prezidentas neigia kaltinimus. V.Janukovyčius vėliau aiškino, kad siuntė laišką Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui prašydamas karinės paramos, tačiau esą tai nebuvo oficialus kvietimas Maskvos kariams įžengti į Ukrainos teritoriją.

Rusijos įvykdyta Krymo aneksija paskatino kruviną konfliktą, kuris iki šiol rusena ir per visą šį laiką pareikalavo daugiau negu 10 tūkst. gyvybių.

Kaltintojai prašė eksprezidentą nuteisti 15 metų laisvės atėmimo bausme.

V.Janukovyčius teismo posėdyje nedalyvavo. 2014 metais jis pabėgo į Rusiją, kur jam buvo suteiktas politinis prieglobstis. Buvusio prezidento atstovai tikino, kad V.Janukovyčius gydomas ligoninėje nuo lapkričio.

Parengta pagal AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.