Paryžius: Sirijoje sulaikytiems džihadistams gali būti leista grįžti namo

Prancūzija antradienį pareiškė, kad prancūzų kilmės džihadistams, kuriuos Sirijoje yra sulaikiusios kurdų pajėgos, gali būti leista sugrįžti namo, siekiant neleisti jiems pabėgti.

 Prancūzija antradienį pareiškė, kad prancūzų kilmės džihadistams, kuriuos Sirijoje yra sulaikiusios kurdų pajėgos, gali būti leista sugrįžti namo, siekiant neleisti jiems pabėgti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzija antradienį pareiškė, kad prancūzų kilmės džihadistams, kuriuos Sirijoje yra sulaikiusios kurdų pajėgos, gali būti leista sugrįžti namo, siekiant neleisti jiems pabėgti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 4:41 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 5:53 PM

Toks pareiškimas rodo Paryžiaus politikos pasikeitimą, nes anksčiau Prancūzija ragino sulaikytus džihadistus teisti Sirijoje.

„Atsižvelgę į karinės situacijos šiaurės rytų Sirijoje vystymąsi, amerikiečių sprendimus ir siekdami užtikrinti prancūzų saugumą, svarstome visas galimybes, kad išvengtume šių potencialiai pavojingų asmenų pabėgimo ir išsisklaidymo“, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Prancūzija susirūpinusi, kad kurdų ir arabų kovotojų aljanso Sirijos demokratinių jėgų (SDF) laikomi prancūzų belaisviai gali pabėgti arba būti paleisti, praėjusį mėnesį JAV prezidentui Donaldui Trumpui pranešus apie savo planus išvesti amerikiečių pajėgas iš Sirijos.

„Jeigu pajėgos, saugančios prancūzų kovotojus, nuspręs išsiųsti juos į Prancūziją, jie nedelsiant pateks į įstatymo rankas“, – priduriama jame.

„Šie žmonės savanoriškai prisijungė prie teroristinės organizacijos, kovojančios Levante, vykdančios išpuolius Prancūzijoje ir toliau keliančioms mums grėsmę“, – pridūrė ministerija. Ji pabrėžė, kad džihadistai, dauguma kurių prisijungė prie grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), patirs visą įstatymo galią.

Anksčiau antradienį interviu televizijai BFM vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras susiejo šį sprendimą su JAV pajėgų pasitraukimu.

„Amerikiečiai traukiasi iš Sirijos. Šiuo metu (kurdų kontroliuojamoje Sirijos dalyje) yra kalinamų žmonių. Jie ten yra todėl, nes ten yra amerikiečiai, ir jie bus paleisti“, – pridūrė jis.

Vienas Prancūzijos saugumo šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AFP sakė, kad į Prancūziją gali būti sugrąžinta maždaug 130 žmonių. Tokį skaičių patvirtino ir BFM televizija. Ji sakė, kad tarp sugrąžinamų bus vyrų ir moterų.

Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad „niekaip (negali) patvirtinti“ minėto skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.