Po patikrinimo patyrė šoką: mokyklose vaikai alpsta iš bado

Rusijos Kemerovo srityje įsiplieskė skandalas. Paaiškėjo, kad mokyklos moksleiviai alpsta iš bado. Nors valdininkai bandė šį faktą nuslėpti, atliktas tyrimas parodė, kad vaikai neretai neturi galimybės pavalgyti.

 Ne visi mokiniai turi galimybę pavalgyti mokykloje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ne visi mokiniai turi galimybę pavalgyti mokykloje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 1:30 PM, atnaujinta Feb 6, 2019, 1:54 PM

Pirmoji informacija apie tai, kad Paškovo kaime Kemerovo srityje vaikai alpsta iš bado, pasirodė dar praėjusio mėnesio pabaigoje. Tačiau kaip mat suskubta tokias kalbas neigti esą jos laužtos iš piršto, rašo „Radio svoboda“.

Vis dėlto po Vaikų teisių ombudsmenas Dmitrijus Kislicinas, atlikęs patikrinimą, pareiškė, kad problema iš tiesų yra, o mokyklos vadovybė ir valdininkai bandė padėtį užglaistyti. D.Kislicinas apie tai pranešė ir gubernatoriui Sergejui Civiliovui.

Mokykloje dirbanti medikė pranešė apie tris atvejus, kaip vaikai nualpo nuo bado, tačiau jie nebuvo oficialiai registruoti. Maža to, po patikrinimo paaiškėjo, kad mokykloje taip vanduo yra netinkamas gerti, o valgykla yra avarinės būklės.

Kitose mokyklose padėtis taip pat ne pati geriausia. Mokiniai čia suskirstyti į tuos, kurie patys turi mokėti už maistą ir moksleivius iš nepasiturinčių šeimų. Tačiau kartais mokyklose maitinimą gauna tik trečdalis mokinių. Maža to, jiems duodamos maisto porcijos pasirodė esančios mažesnės, nei turėtų būti.

D.Kislicinas pasakojo, kad didžioji dalis patikrinimą atlikusių valdininkų norėjo kiek pagražinti ataskaitą, tačiau jis nusiuntė informaciją apie tikrąją padėtį mokyklose į Tyrimų komitetą, prokuratūrą ir vartotojų teisės ir žmogaus gerovę ginti turinčiai „Rospotrebnadzor“.

Praėjusio mėnesio pabaigoje srities Tarybos posėdyje D.Kislicinas pareiškė, kad vis dažniau pasitaiko atvejų, kai vaikai mokyklose nualpsta iš alkio.

Pasak D.Kislicino, tėvai tam neturi pinigų. Maža to, neretai vaikas į mokyklą ateina nepusryčiavęs, nes tam šeima taip pat neturi pinigų. Tokia padėtis dažniausia kaimo mokyklose, taip pat tarp vaikų, kurie į miesto mokyklas atvažiuoja iš kaimiškų vietovių.

„Vieni vaikai eina pietauti į valgyklą, o kiti sėdi klasėje nevalgę. Atvejai, kai vaikai nuo alkio netenka sąmonės, tapo dažnesni. Tėvai neturi pinigų pamaitinti vaiką iš ryto ir juolab negali jam duoti kelių dešimčių rublių, kad jis pavalgytų mokykloje. Tai ne pavienės situacijos. Anksčiau tokių vaikų buvo vienas kitas, o dabar visas būrys“, – teigė D.Kislicinas.

Jis sakė jau susisiekęs su komercinėmis organizacijomis ir vienoje iš Kemerovo rajono kaimo mokyklų jų lėšomis apmokamas 11 vaikų maitinimas. Tačiau tam, kad problema būtų išspręsta iš esmės, būtinas aukščiausios valdžios įsikišimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.