Garsiajam narkotikų baronui – bilietas į kalėjimą, vadinamą pragaru Žemėje

Įvyko tai, ko ir reikėjo tikėtis nuo pradžių: narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas-El Chapo teismo pripažintas kaltu dėl visų jam mestų kaltinimų. Kalėjimas, kur jis greičiausiai atsidurs, vadinamas pragaru.

 El Chapo laukia griežta bausmė ir baisiausias JAV kalėjimas.
 El Chapo laukia griežta bausmė ir baisiausias JAV kalėjimas.
J.Guzmanas-El Chapo buvo pripažintas kaltu dėl visų jam mestų kaltinimų. <br>AP nuotr.
J.Guzmanas-El Chapo buvo pripažintas kaltu dėl visų jam mestų kaltinimų. <br>AP nuotr.
Barono žmona E.Coronel dalyvavo kiekviename jo teismo posėdyje, bet net paskelbus nuosprendį vyrui neleista jos apkabinti.<br>AP nuotr.
Barono žmona E.Coronel dalyvavo kiekviename jo teismo posėdyje, bet net paskelbus nuosprendį vyrui neleista jos apkabinti.<br>AP nuotr.
Visi baldai kalėjime Florense padaryti iš betono.<br>„Reuters“/„Scanpix“
Visi baldai kalėjime Florense padaryti iš betono.<br>„Reuters“/„Scanpix“
 Šį kalėjimą amerikiečiai vadina pragaru Žemėje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šį kalėjimą amerikiečiai vadina pragaru Žemėje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 16, 2019, 1:14 PM, atnaujinta Feb 17, 2019, 11:28 AM

Narkotikų Sinaloa kartelio vadas jau pabėgo iš dviejų Meksikos sustiprinto saugumo kalėjimų iki išsiuntimo į JAV. 2015 metais – motociklu per požeminį tunelį, kuris vedė iš jo vienutės Altiplano kalėjime.

Todėl kai antradienį JAV jis buvo pripažintas kaltu dėl 10 jam pateiktų kaltinimų, įskaitant prekybą narkotikais, pinigų plovimą ir žmogžudystes, visiems iškart pasidarė smalsu: kur dabar atsidurs slidusis nusikaltėlis?

Bausmę 61-erių El Chapo (liet. Neūžaug“) išgirs kiek vėliau – birželį.

Bet beveik nėra abejonių, kad vyras bus nuteistas iki gyvos galvos ir likusias dienas leis pačiame griežčiausiame JAV kalėjime Florense, Kolorado valstijoje, kurį amerikiečiai vadina vienu žodžiu – „Supermax“.

Niekas nenorėtų pakliūti

„Tai aukščiausiųjų technologijų prifarširuotas pragaras. Jis sukurtas taip, kad atimtų visas tavo jusles“, – dienraščiui „The Boston Globe“ pasakojo vienas kalinys.

„El Chapo čia puikiai pritaps. Būčiau šokiruotas, jeigu jie nutartų jį išsiųsti kur nors kitur“, – teigė buvęs kalėjimo prižiūrėtojas Cameronas Lindsay.

„Supermax“ laikomi pavojingiausi ir sunkiausiai nusikaltę asmenys JAV. 400 kalinių čia laikomi izoliuotose 7 kvadratinių metrų vienutėse, kuriose praleidžia 23 valandas per parą.

Baldai čia išlieti iš betono ir yra sujungti su grindimis. O prie vienutės grotų pastatytas tualetas su kriaukle.

Čia kali sprogdintojas Theodoras Kaczynskis, Bostono maratono teroristas Džocharas Carnajevas, 2001-ųjų rugsėjo 11-osios išpuolių planuotojas Zacarias Moussaoui ir daug kitų baisiausius nusikaltimus įvykdžiusių vyrų.

Sukurta didžiulė apsauga

Šiame kalėjime nuteistieji apskritai retai gauna progų su kuo nors pasikalbėti, nes visą laiką leidžia vieni, maistas jiems patiekiamas į kameras.

Tiesa, kiekvienas turi nedidelį televizorių ir 10 centimetrų įstrižainės langą į kalėjimo vidų, bet žvelgiant per jį neįmanoma suprasti, kokioje kalėjimo dalyje esi.

Pastatas apsuptas spygliuotos vielos tvoromis, čia yra stebėjimo bokštai su modernia įranga, sunkiai ginkluoti policijos pareigūnai ir dresuoti šunys.

„Jei pasaulyje ir egzistuoja kalėjimas, iš kurio neįmanoma pasprukti, tokiu gali būti vadinama įkalinimo įstaiga Florense. Tai – kalėjimų kalėjimas“, – teigė sugriežtinto režimo kalėjimo Luizianoje prižiūrėtojas Burlas Cainas.

Tris mėnesius jis buvo laikomas Metropoliteno pataisos centro vienutėje. O vežant meksikietį į teismo posėdį, tekdavo uždaryti Bruklino tiltą.

Ką darys sutuoktinė?

Kai kas juokavo, jog kai teismo salėje El Chapo nervingai tampo švarko skverną, o jo akys neramiai blaškosi, jis ieško, kaip galėtų pasprukti.

Pareigūnai net neleido J.Guzmanui-El Chapo apkabinti savo žmonos 29-erių Emmos Coronel, kuri dalyvaudavo teismo posėdžiuose.Beje, jis sutuoktinės ir savo 6-mečių dvynukių apkabinti negalės ir per jų apsilankymus „Supermax“, jei ten atsidurs. Mat per pasimatymus žmones ten skiria stora neperšaunamo stiklo siena. O ką veiks jaunoji El Chapo žmona?

Ekspertai teigia, kad mažai tikėtina, jog JAV rado ir atėmė visus pinigus, kuriuos nelegaliais būdais susišlavė El Chapo.

Be to, kartais kartelių bosų žmonoms pagal nerašytą taisyklę padeda ir buvę jų vyrų partneriai – jie norėtų, kad kas nors pasirūpintų jų žmonomis, jei situacija taip susiklostytų. E.Coronel su vaikais tikrai gyvens nejusdama skurdo, bet nebūtinai saugiai.

„Dabar Meksikoje vyksta kova, kas pakeis pozicijas užleidusį El Chapo. O buvę jo konkurentai gali nepasigailėti ir jo žmonos“, – teigė kriminalistas Davidas Weinsteinas.

Be to, „Sinaloa“ veiklos tyrimas tebevyksta. Jeigu paaiškėtų, kad E.Coronel buvo įsitraukusi į nusikaltimus, teisiamųjų suole gali atsidurti ir ji.

Parengta pagal „The New York Times“, AP, BBC. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.