„Islamo valstybė“ tyliai pasitinka kalifato mirtį

Aršiausi džihadistai užblokavo kelius paskutiniame grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kontroliuojamame žemės lopynėlyje Sirijoje, sekmadienį pranešė su jais kovojančios Jungtinių Valstijų pajėgos.

 Šalia fronto linijos Bahūzo kaime artilerijos šūviai sutrikdė iki tol ramią popietę.<br> AP nuotr.
 Šalia fronto linijos Bahūzo kaime artilerijos šūviai sutrikdė iki tol ramią popietę.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2019, 9:55 PM

Prezidentas Donaldas Trumpas paragino sąjungininkus Europoje priimti atgal šimtus Sirijoje nelaisvėn paimtų savo piliečių, kovojusių už „Islamo valstybę“, o Belgija paprašė „europinio sprendimo“ šiuo klausimu.

Prieš penkerius metus IS paskelbė sukūrusi kvazivalstybę kai kuriose Sirijos ir Irako teritorijose, bet prarado visas kontroliuotas žemes, išskyrus nedidelį, daugiau nei pusės kvadratinio kilometro ploto lopynėlį rytų Sirijoje netoli Irako sienos.

Šalia fronto linijos Bahūzo kaime artilerijos šūviai sutrikdė iki tol ramią popietę, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kelias šūvių serijas paleido ir virš kaimelio skridę kariniai orlaiviai.

Bahūzo pakraštyje, ant vieno iš namų stogų stovėjęs JAV remiamų „Sirijos demokratinių pajėgų“ kovotojas AFP sakė, kad garsas dingo net džihadistų susisiekimui naudojamuose radijo dažniuose.

„Jie prašydavo amunicijos sakydami: „Turite penkias dėžes pomidorų. Atneškite jas mums“. Jie kalbėjo užkoduotomis frazėmis“, – sakė Sheldaras Hasakehas.

„Jie nesakydavo, kad jie yra apšaudomi. Vietoje to jie sakydavo, kad iš šiaurinės pusės ant mūsų lyja“, – tvirtino kresnas 40-metis kovotojas.

„Dabar jų kontroliuojama zona iš tikrųjų yra sumažėjusi ir dėl to jie nebesikalba“, – pridūrė jis.

Anksčiau sekmadienį „Sirijos demokratinių pajėgų“ atstovas spaudai Mustefa Bali sakė, kad „Islamo valstybė“ užblokavo į savo paskutinę tvirtovę vedančius kelius, kad iš jos negalėtų išvykti maždaug 2 tūkst. ten likusių civilių.

„Daesh užplombavo visas gatves“, – teigė jis, vartodamas arabišką „Islamo valstybės“ akronimą.

Gyvieji skydai

JAV vadovaujamos koalicijos atstovas spaudai sakė, kad IS civilius naudoja kaip gyvuosius skydus.

„Pabėgę civiliai praneša, kad ISIS naudoja juos kaip gyvuosius skydus“, – teigė Seanas Ryanas.

Iš vadinamosios Bahūzo kišenės pastarosiomis savaitėmis jau pabėgo tūkstančiai žmonių, tačiau sekmadienį jų pasitikimo vietoje, kur stovi keli sunkvežimiai ir keliasdešimt palapinių, buvo tuščia.

„Niekas nebeateina jau dvi dienas“, – AFP sakė „Sirijos demokratinių pajėgų“ kovotojas.

Ši grupuotė yra sulaikiusi šimtus užsieniečių, kaltinamų kovojus „Islamo valstybės“ gretose, taip pat ir jų žmonų bei vaikų.

Sirijos kurdai ne vieną kartą ragino jų kilmės šalis pasiimti juos atgal, tačiau šios valstybės reaguoja nenoriai.

Klausimas tapo dar aktualesnis kilus baimėms dėl saugumo vaakumo po to, kai D. Trumpas gruodį paskelbė atitraukiantis pajėgas iš Sirijos.

„Jungtinės Valstijos prašo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų Europos sąjungininkų atsiimti per 800 ISIS kovotojų, kuriuos sugavome Sirijoje, ir juos teisti“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Kalifatas netrukus žlugs. Alternatyva nėra gera, nes mes būsime priversti juos paleisti. JAV nenori stebėti, kaip šie ISIS kovotojai skverbiasi į Europą, nes būtent ten jie eis“, – pridūrė jis.

„Europinis sprendimas“

Į D. Trumpo žinutę reagavo Paryžius, Briuselis ir Berlynas.

Prancūzijos jaunesnysis vidaus reikalų ministras Laurent‘as Nunezas pareiškė, kad Sirijoje „juos (džihadistus iš Prancūzijos) laiko kurdai ir mes visiškai pasitikime jų galimybėmis toliau juos laikyti“.

Jeigu džihadistai sugrįš, „jie stos prieš teismą ir bus įkalinti“, teigė L. Nunezas. Prancūzija jau mėnesį leidžia savo piliečiams grįžti iš Sirijos.

Šaltinis Prancūzijoje sakė, kad po JAV raginimo būtų galima susigrąžinti maždaug 150 žmonių, įskaitant 90 vaikų, tačiau pareigūnai kol kas nepatvirtino jokio sprendimo.

Belgijos teisingumo ministras Koenas Geensas paragino siekti bendro „europinio sprendimo“, kuris keltų mažiausias rizikas dėl saugumo.

Šaltiniai Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje sakė, kad „federalinė Vyriausybė nagrinėja galimybes leisti Vokietijos piliečiams palikti Siriją, ypač humanitariniais atvejais“.

Be Bahūzo „Islamo valstybė“ taip pat veikia vienoje Sirijos dykumų ir prisiėmė atsakomybę už pastaruoju metu įvykusius išpuolius „Sirijos demokratinių pajėgų“ kontroliuojamoje teritorijoje.

Karui su „Islamo valstybe“ artėjant prie pabaigos, kurdai vis labiau nerimauja dėl Turkijos grasinimų. Ankara laiko kurdų kovotojus teroristais.

Dabar kurdai siekia aljanso su Damasku, nors didžiąją karo Sirijoje dalį veikė savarankiškai.

Per aštuoneris metus besitęsiantį karą Sirijoje žuvo daugiau nei 360 tūkst. žmonių. Prezidento Basharo al-Assado vyriausybė kontroliuoja beveik du trečdalius šalies teritorijos.

B. al-Assadas sekmadienį perspėjo kurdus, kad JAV nesaugos jų nuo Turkijos.

„Niekas jūsų nesaugos, išskyrus jūsų valstybę“, – pareiškė Sirijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?