Maldyvuose nurodyta suimti pinigų plovimu kaltinamą eksprezidentą

Maldyvų teismas pirmadienį nurodė suimti pinigų plovimu kaltinamą buvusį šalies lyderį Abdulla Yameeną, pranešė pareigūnai.

Buvęs Maldyvų prezidentas Abdulla Yameenas kaltinamas pinigų plovimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Maldyvų prezidentas Abdulla Yameenas kaltinamas pinigų plovimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 5:43 PM

Sprendimas buvo priimtas teismui pradėjus pirminį bylos nagrinėjimą dėl įtarimų, kad A.Yameenas gavo beveik 1,5 mln. JAV dolerių (1,3 mln.eurų) neteisėtų išmokų prieš rugsėjį įvykusius prezidento rinkimus, kuriuos jis pralaimėjo.

„Prokurorai sako, kad Yameenas įtariamas bandymu papirkti liudininkus“, – sakė teismo pareigūnas, pridurdamas, jog buvęs prezidentas bus išvežtas į saloje esantį Dhunidhu kalėjimą netoli sostinės Malės.

2013 metais prezidentu išrinktas lyderis, griežtai slopinęs politinius oponentus ir už grotų siuntęs savo varžovus, sekmadienį buvo oficialiai iškviestas į Baudžiamąjį teismą, kad išklausytų jam pareikštus kaltinimus.

Per penkerius metus trukusią kadenciją A.Yameenas buvo labai priklausomas nuo Kinijos politinės ir finansinės paramos ir sulaukė daug kritikos dėl blogos žmogaus teisių padėties Maldyvuose.

Indijos vandenyje esantis salynas, kur gyvena maždaug 340 tūkst. musulmonų sunitų, yra smarkiai įsiskolinęs Kinijai.

Pareigūnai mano, kad A.Yameenas galėjo pasisavinti ir į užsienį pervesti milijonus dolerių, todėl veda derybas su užsienio subjektais dėl rastų pinigų sugrąžinimo.

Teismas jau įšaldė A.Yameeno sąskaitas vietos bankuose, kuriuose laikoma maždaug 6,5 mln. JAV dolerių (5,7 mln. eurų). Buvęs šalies lyderis šį teismo sprendimą užginčijo.

Kol kas A.Yameenas ir jo teisininkų komanda naujausio teismo sprendimo nekomentavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.