Tebesitęsiant ginčui su Izraeliu, Lenkija svarsto galimybę nebedalyvauti konferencijoje

Lenkija pirmadienį perspėjo, kad gali apskritai pasitraukti iš vėliau šią savaitę Jeruzalėje vyksiančios Vidurio Europos šalių konferencijos, tebesitęsiant ginčui dėl Izraelio premjero komentarų apie Lenkiją ir Holokaustą, dar labiau pakurstytam naujo izraeliečių diplomatijos vadovo komentarų.

 Išvakarėse Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (nuotr. kairėje) atšaukė savo vizitą į Izraelį dėl pranešimų, esą Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (nuotr. dešinėje) apkaltino per Holokaustą lenkus bendradarbiavus su naciais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Išvakarėse Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (nuotr. kairėje) atšaukė savo vizitą į Izraelį dėl pranešimų, esą Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (nuotr. dešinėje) apkaltino per Holokaustą lenkus bendradarbiavus su naciais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 11:50 AM, atnaujinta Feb 18, 2019, 12:24 PM

Išvakarėse Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis atšaukė savo vizitą į Izraelį dėl pranešimų, esą Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu apkaltino per Holokaustą lenkus bendradarbiavus su naciais.

M. Morawieckį Višegrado šalių – Lenkijos, Čekijos, Slovakijos ir Vengrijos – viršūnių susitikime turėjo pakeisti lenkų užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius, tačiau vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas pirmadienį sakė, kad dabar „kyla klausimas“ dėl Lenkijos dalyvavimo konferencijoje dėl naujojo Izraelio diplomatijos vadovo Israelio Katzo pasisakymo.

I. Katzas Izraelio televizijai „i24“ pareiškė, kad „buvo daug lenkų, kurie kolaboravo su naciais, ir, kaip sakė Yitzhakas Shamiras, kurio tėvas buvo nužudytas, lenkai žinda antisemitizmą su savo motinų pienu“.

„Situacija nuo vakar pasikeitė“, – pirmadienį Lenkijos radijui sakė M. Morawieckio kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas.

„Svarstome nepagarbų naujojo Izraelio užsienio reikalų ministro pasisakymą“, – pridūrė jis.

„Kyla didelis klausimas dėl bet kokio Lenkijos valstybės atstovo dalyvavimo V4 (Višegrado ketverto) viršūnių susitikime Izraelyje“, – pabrėžė M. Dworczykas.

„Laukiame griežtos reakcijos į neatleistinus ir paprasčiausiai rasistinius naujojo Izraelio užsienio reikalų ministro žodžius; to negalima palikti be reakcijos“, – Lenkijos žiniasklaidai savo ruožtu sakė M. Morawieckis.

„Jei anoje pusėje tokios reakcijos nebus, palinkėsime jiems kuo geresnio susitikimo, bet Jacekas Czaputowiczius jame nedalyvaus“, – pridūrė jis.

Šis klausimas bus išspręstas per „dvi–tris valandas“, – teigė premjeras.

Izraelio ir Lenkijos ginčas įsiplieskė praėjusią savaitę, kai žydų valstybės laikraštis „Haaretz“ citavo premjerą B. Netanyahu, sakiusį, kad „lenkai kolaboravo su naciais“. Varšuva tai interpretavo kaip kaltinimą visai lenkų tautai bendradarbiavus su nacistine Vokietija Antrojo pasaulinio karo metais.

„Istorinė tiesa“

Varšuva jau seniai stengiasi įtikinti, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija negalėjo bendradarbiauti ir nebendradarbiavo su vokiečiais vykdant Holokaustą, nors galbūt tai darė pavieniai Lenkijos piliečiai.

Vėliau Izraelio premjero kanceliarija tikslino, kad tai pareikšdamas B. Netanyahu turėjo omenyje ne visą lenkų tautą, o tik kai kuriuos jos atstovus.

Kanceliarijos teigimu, „Haaretz“ premjerą „neteisingai pacitavo“, o kiti leidiniai esą pateikė kitokias šios citatos versijas.

B. Netanyahu praėjusią savaitę buvo atvykęs į Varšuvą dalyvauti Lenkijos ir JAV bendrai organizuotame dviejų dienų susitikime, kur daug dėmesio buvo skirta Irano izoliacijai ir arabų valstybių bei Izraelio santykių kūrimui.

Įtampa Lenkijos ir Izraelio santykiuose padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.