ES surengs daugiau derybų dėl „Brexit“, bet didžiausius nesutarimus keliančio klausimo nelies

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May, besiruošianti vykti į Europos Sąjungos būstinę ir siekti proveržio „Brexit“ derybose, susitikimo išvakarėse antradienį sužinojo, jog svarbiausias jos reikalavimas net nebus nagrinėjamas. 

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga surengs daugiau derybų dėl „Brexit“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga surengs daugiau derybų dėl „Brexit“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 4:53 PM, atnaujinta Feb 19, 2019, 5:43 PM

Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas pareiškė, kad „ES 27 valstybės iš naujo nesiderės dėl išstojimo susitarimo“, nors britų parlamentarai iškėlė tokią sąlygą, kad patvirtintų šį dokumentą iki kovo 29 dieną numatomo Jungtinės Karalystės oficialaus pasitraukimo iš ES. 

Laikui spaudžiant Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai vis labiau nerimauja dėl vyriausybės „Brexit“ planų, o Th.May vis dar tikisi pakeisti Londono ir Briuselio lapkritį suderinto susitarimo teisinę formuluotę, kad sąlygos, turinčios užtikrinti išliksiančią atvirą sieną su ES nare liekančia Airija, galiotų tik laikinai.

ES nenori nusileisti ir sako, kad 585 puslapių „Brexit“ susitarimas yra nekeičiamas dokumentas, kurį reikia arba patvirtinti, arba atmesti. Bendrija nenori kalbėti apie jokius kompromisus, tačiau Londonas vis dar reikalauja pakeisti dokumento tekstą.

Pasak M.Schino, šios savaitės derybos turėtų parodyti, „ar galima rasti kokią nors išeitį, kad ji įgytų didžiausią įmanomą paramą JK parlamente ir kad ja būtų atsižvelgta į gaires, kurioms jau pritarė“ ES valstybės.

Dabartinėje Th.May ir ES sudarytoje „Brexit“ sutartyje numatytas ilgas pereinamasis laikotarpis, kuriuo siekiama kuo labiau sušvelninti atsiskyrimo poveikį verslui ir prekybai. Tačiau tuo atveju, jeigu britų parlamentas nepatvirtins „Brexit“ susitarimo, netvarkingas JK pasitraukimas iš ES gali brangiai kainuoti abiems pusėms – ir jų verslams, ir jų piliečiams.

Liekant vis mažiau laiko „Brexit“ sutarčiai patvirtinti iki numatytos išstojimo datos, verslo įmonėms ir valdžios institucijoms darosi vis sunkiau prisitaikyti prie esminių permainų, kurias sukels JK išstojimas iš ES. 

Praėjusį mėnesį Britanijos parlamentas atmetė „Brexit“ susitarimą, dėl kurio Th. May vyriausybė ir Briuselis susiderėjo per pusantrų metų trukusias derybas. Tačiau vėliau buvo nuspręsta, kad premjerė galėtų užsitikrinti parlamento palaikymą, jeigu išsikovotų vadinamojo „apsidraudžiamojo plano“ (backstop) dėl sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos pakeitimų.

Šis planas laikytų JK muitų sąjungoje su ES ir užtikrintų, kad prie sienos nereikėtų patikrinimų, kol bus susitarta dėl naujų nuolatinių prekybos santykių.

Abi šalys taip pat gali nuspręsti keliais mėnesiais atidėti oficialų JK išstojimą iš ES, bet jeigu jis būtų atidėtas ilgesniam laikui, Britanija būtų priversta dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose gegužės 23–26 dienomis. 

EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį Vokietijos dienraščiui „Stuttgarter Zeitung“ pareiškė, kad tokį scenarijų būtų „sunku įsivaizduoti“ ir tai būtų „pavėluotas istorijos pokštas“.

J.-C.Junckeris taip pat pareiškė, kad Britanija pati turės nuspręsti, ar ji nori atidėti „Brexit“ datą. Tačiau tai turi įvykti vėliausiai iki liepos pradžios, kai susirinks naujai išrinktas Europos Parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.