JAV palaikomos Sirijos pajėgos perdavė Irakui 130 IV džihadistų

JAV palaikomos Sirijos pajėgos ketvirtadienį perdavė Irakui 130 džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) narių irakiečių, sulaikytų Sirijoje, patvirtino vienas Irako kariuomenės atstovas.

 Prieš penkerius metus IV paskelbė įkurianti tuo metu jos kontroliuotose didžiulėse Sirijos ir Irako teritorijose „kalifatą“ ir įvedanti jame šariatą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prieš penkerius metus IV paskelbė įkurianti tuo metu jos kontroliuotose didžiulėse Sirijos ir Irako teritorijose „kalifatą“ ir įvedanti jame šariatą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2019, 7:12 PM

Tačiau kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) tokį pareiškimą paneigė.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė Irako saugumo tarnybų žiniasklaidos centro atstovas generolas Yehya Rassoulas (Jehja Rasulas), SDF perdavė irakiečių saugumo pajėgoms „130 „Daesh“ (IV) kovotojų“.

„Jie anksčiau kovojo Irake, bet kautynėms pasibaigus nuvyko į Siriją, kur juos per neseniai įvykusius susirėmimus sučiupo SDF pajėgos“, – pareiškė jis.

2017 metų pabaigoje Bagdadas paskelbė įveikęs IS po sunkios kampanijos, per kurią buvo sugriautas džihadistų paskelbtas „kalifatas“, vienu metu apėmęs trečdalį šalies.

Su Sirija besiribojančios Irako Anbaro provincijos saugumo departamento vadovas Naimas al-Kaoodas pranešė AFP, kad buvo perimti 130 IS kovotojų, „ieškotų“ irakiečių vyriausybės.

Vienas sukarintos organizacijos „Hashed al Shaabi“ vadas pranešė, kad visi džihadistai yra Irako piliečiai ir patvirtino, jog juos priėmė šalies žvalgybos tarnybos ir kitos institucijos.

„Irakui bus perduotos ir kitos grupės, kuriose yra džihadistų artimųjų“, – nurodė vadas.

Tuo metu Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) informavo, kad Irakui buvo perduoti maždaug 150 IV džihadistų ir jų šeimų narių.

Anot SOHR, kovotojų artimieji buvo pervežti iš Sirijos į Iraką JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su džihadistais Sirijoje ir Irake,sunkvežimiais.

SDF atstovas Mustefa Bali savo ruožtu atmetė Irako teiginius.

„Kategoriškai neigiame šią informaciją“, – pareiškė jis.

SDF pajėgos, remiamos JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos, apsupo kovotojus mažesnėje nei pusės kvadratinio kilometro ploto Baghuzo kaimo dalyje – paskutinėje IV tvirtovėje Sirijos rytuose.

Trečiadienį šimtai žmonių, įskaitant moteris ir vaikus, buvo sunkvežimiais evakuojami iš Baghuzo, tačiau, kaip teigia SDF, kaime tebėra daug civilių.

Prieš penkerius metus IS paskelbė įkurianti tuo metu jos kontroliuotose didžiulėse Sirijos ir Irako teritorijose „kalifatą“ ir įvedanti jame šariatą.

Anuomet "Islamo valstybės" kontroliuojama teritorija dydžiu prilygo Jungtinei Karalystei, bet ilgainiui džihadistai prarado beveik visas anksčiau kontroliuotas teritorijas, o SDF sučiupo šimtus įtariamų IV kovotojų užsieniečių, taip pat jų moterų ir vaikų.

Sirijos kurdai jau seniai ragina kovotojų gimtąsias šalis juos atsiimti, bet šios valstybės vengė priimti kovotojus.

   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.