Po lyderių susitikimo – skirtingos istorijos

Jeanas Claude’as Junckeris po dar vieno susitikimo su Jungtinės Karalystės premjere optimizmu netryško. Europos Komisijos (EK) pirmininkas prabilo apie chaosą, o Theresa May – apie būsimą proveržį.

EK pirmininkas J.C.Junckeris sulaukė klausimų ne tik apie „Brexit“, bet ir apie pleistrą ant skruosto, kuriuo pridengė skutantis padarytą žaizdą.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
EK pirmininkas J.C.Junckeris sulaukė klausimų ne tik apie „Brexit“, bet ir apie pleistrą ant skruosto, kuriuo pridengė skutantis padarytą žaizdą.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 12:58 PM

Kalbos buvo konstruktyvios, bet vargu ar kitą mėnesį britų išstojimas iš Bendrijos susiklostys sklandžiai. Tokių minčių vakar neslėpė EK pirmininkas J.C.Junckeris.

Brexit“ be susitarimo turės siaubingų ekonominių ir socialinių pasekmių ir Jungtinei Karalystei, ir visam žemynui, – teigė J.C.Junckeris. – Darau viską, kad išvengtume blogiausio. Bet nesu labai optimistiškas kalbėdamas šiuo klausimu.

Jungtinės Karalystės Parlamente susidaro dauguma balsuojant prieš kažką, bet nesusidaro balsuojant „už“.

Jaučiu savotišką „Brexit“ nuovargį. Tai – nelaimė.“ Nepaisant sudėtingų klausimų, kurie buvo sprendžiami, J.C.Junckeris neprarado humoro jausmo ir žurnalistams aiškino, kodėl ant skruosto užsiklijavęs pleistrą: „Nemanykite, kad dėl žaizdos ant mano veido kalta ponia May. Aš susižeidžiau skusdamasis.“

Th.May vėlų trečiadienio vakarą tikino, kad derybose „buvo pasiektas progresas“, o jos pratęstos bus šio mėnesio pabaigoje.

O Jungtinės Karalystės iždo sekretorius Philipas Hammondas vakar netgi prabilo apie proveržį, kurio galima tikėtis artimiausiomis dienomis, – esą Europos Sąjungoje įvyko „tam tikrų judesių, kurie gali lemti naują balsavimą dėl premjerės parengto išstojimo susitarimo“.

Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai sausio 15-ąją atmetė „Brexit“ sutartį.

Britų parlamentarams bene labiausiai užkliuvo apsidraudžiamoji priemonė („backstop“): išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos britams įsipareigojant laikytis kai kurių ES prekybos taisyklių, kol Londonas ir Briuselis susitars dėl naujos ekonominės partnerystės.

Imta būgštauti, kad britai gali įstrigti ilgam nepalankiai susiklosčius prekybos santykiams su ES. Briuselis neketina persiderėti dar lapkričio mėnesį pasiekto susitarimo ir vadina jį geriausiu iš įmanomų.

Tačiau dabar siūlo kitokią išeitį iš aklavietės.

Bendrijos lyderiai siūlo pridėti sutarties papildymą, kuriame nustatytų pereinamojo laikotarpio santykių gaires ir numatytų tokių santykių laikinumą.

Tai reikštų, kad Jungtinė Karalystė nebūtų susaistyta su ES muitų sąjunga neribotam laikui.

Taigi Th.May galbūt pavyktų prastumti tokią sutartį su papildoma nuostata savo Parlamente.

Parengta pagal AP, BBC, „EU Observer“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.