Kanados premjeras neigia daręs spaudimą prokurorams

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ketvirtadienį paneigė kaltinimus darius spaudimą prokurorams, siekiant nutraukti vienai stambiai įmonei iškeltą bylą; dėl šių kaltinimų jo liberalų vyriausybę apėmė didelė politinė krizė.

J.Trudeau neigia jam mestus kaltinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Trudeau neigia jam mestus kaltinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 6:02 PM

„Aš niekada neprašiau“ buvusios generalinės prokurorės Jody Wilson-Raybould „šališko“ įsikišimo, sakė J.Trudeau spaudos konferencijoje.

Jo vyriausybę drebina praėjusį mėnesį kilęs ir tebesitęsiantis skandalas, privertęs atsistatydinti J.Wilson-Raybould, J.Trudeau artimiausią patarėją Geraldą Buttsą ir labai pakenkęs premjero įvaizdžiui.

Anksčiau šią savaitę atliktos apklausos rezultatai parodė labai sumažėjusią visuomenės paramą problemų turinčiam premjerui ir jo liberalams. Juos pirmą kartą aplenkė opozicijoje esantys konservatoriai, raginantys premjerą atsistatydinti.

Praėjusią savaitę J.Wilson-Raybould Bendruomenių Rūmų teisingumo komitete paliudijo, jog įtakingi J.Trudeau vyriausybės nariai nederamu būdu mėgino daryti jai spaudimą, kad būtų nutraukta didžiulei Kanados inžinerijos įmonei iškelta byla dėl įtarimų korupcija Libijoje.

Po šio liudijimo J.Trudeau pareiškė pagaliau suprantantis, kaip ši istorija apkartino jo vyriausybės ir J.Wilson-Raybould santykius, ir prisiėmė dėl to dalį atsakomybės.

„Aš nežinojau apie pasitikėjimo nykimą. Būdamas premjeru turėjau žinoti“, – sakė jis, žadėdamas „kitą kartą pasitaisyti“.

Tačiau J.Wilson-Raybould taip pat galėjo pasidalinti savo rūpesčiais, nenusileido premjeras.

„Ji neatėjo pas mane, nors būtų gerai, jei būtų atėjusi“, – kalbėjo J. Trudeau.

Monrealyje įsikūrusi įmonė „SNC-Lavalin“ įtariama 2001–2011 metais sumokėjusi dešimtis milijonų dolerių kyšių, kad užsitikrintų Libijos vyriausybės užsakymų Moamero Kadhafi valdymo metais.

„SNC-Lavalin“ lobistai atvirai ragino Kanados vyriausybę išspręsti šį ginčą be teismo. Tai reikštų, kad įmonė turėtų sumokėti jai skirtą baudą ir sutikti su tam tikromis kontrolės priemonėmis.

Baudžiamoji byla, pasak bendrovės, galėtų labai pakenkti jos verslui ir be darbo palikti tūkstančius žmonių.

J.Wilson-Raybould atsisakė prašyti prokurorų sutikti su neteisminiu sprendimu, todėl byla bus nagrinėjama teisme.

J.Trudeau pripažino, kad aptarė šią bylą su J.Wilson-Raybould rugsėjo 17 dieną, tačiau neigė daręs generalinei prokurorei spaudimą.

„Nebuvo jokio nederamo spaudimo“, – pareiškė jis, pridurdamas, kad „sprendimas buvo tik jos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.