Policija: „Strasbūro senosios sinagogos paminklinis akmuo nuverstas netyčia“

Paminklinis akmuo, žymintis vietą, kur stovėjo per Antrąjį pasaulinį karą nacių sugriauta Strasbūro senoji žydų sinagoga, buvo netyčia apgadintas vieno automobilio vairuotojo, tai nebuvo antisemitinis išpuolis, pranešė šaltiniai Prancūzijos policijoje. 

Peržiūrėjusi stebėjimo kamerų įrašus, išsiaiškino, kad paminklinį akmenį automobiliu kliudė 31 metų vyras, su draugais išėjęs iš netoliese esančio naktinio klubo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Peržiūrėjusi stebėjimo kamerų įrašus, išsiaiškino, kad paminklinį akmenį automobiliu kliudė 31 metų vyras, su draugais išėjęs iš netoliese esančio naktinio klubo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 10:23 AM

Praėjusios savaitės incidentas šalyje išprovokavo pasipiktinimo bangą. Strasbūro vicemeras Alainas Fontanelis tai pavadino „vandalizmo aktu“, o Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu viešai pasmerkė „dar vieną šokiruojantį antisemitinį incidentą“.  

Visgi policija, peržiūrėjusi stebėjimo kamerų įrašus, išsiaiškino, kad paminklinį akmenį automobiliu kliudė 31 metų vyras, su draugais išėjęs iš netoliese esančio naktinio klubo.  

„Šiuo etapu nenustatyta jokių antisemitinės atakos požymių“, – ketvirtadienį sakė vienas šaltinis policijoje. Jis pridūrė, kad automobilio vairuotojas buvo iškviestas birželį atvykti į teismą dėl pabėgimo iš eismo įvykio vietos.  

Per šeštadienį paryčiais įvykusį incidentą didžiulis juodo marmuro paminklinis akmuo, žymintis vietą, kur stovėjo nacių sugriauta sinagoga, buvo nuverstas nuo postamento.  

Senoji sinagoga – pagrindiniai Strasbūro žydų bendruomenės maldos namai – 1940 metų rugsėjo 30 dieną buvo „Hitlerio jaunimo“ („Hitlerjugend“) organizacijos narių nusiaubta ir sudeginta iki pamatų.

Pastaraisiais metais šiame Prancūzijos regione padaugėjo antisemitinių išpuolių. Vasario 19-ąją į šiaurės vakarus nuo Strasbūro esančio Kvacenheimo žydų kapinėse ant 96 antkapių dažais buvo užpurkštos svastikos.  

Gruodžio 11 dieną Herliseme, esančiame maždaug už pusvalandžio kelio nuo Kvacenheimo, buvo išniekinta 40 žydų kapų ir paminklas Holokausto aukoms atminti.

2015 metų vasarį netoliese esančiame Sar Junjono mieste buvo išniekinta apie 300 žydų kapų. Šį išpuolį surengusiems penkiems paaugliams 2017-aisiais buvo skirtos lygtinės pusantrų metų laisvės atėmimo bausmės.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.