Atakos Briuselio žydų muziejuje vykdytojas nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Prancūzijos džihadistas Mehdi Nemmouche'as, per teroro išpuolį Briuselio žydų muziejuje nušovęs keturis žmones, antradienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, prokurorams pavadinus jį „bailiu“ ir „psichopatu“.

 Teismo metu prie pastato budėjo pareigūnai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Teismo metu prie pastato budėjo pareigūnai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 8:58 AM

Briuselio teismas praėjusią savaitę pripažino M. Nemmouche'ą kaltu dėl antisemitinio motyvuoto „teroristinio žudymo“ Belgijos sostinėje 2014 metų gegužę. Šį nusikaltimą jis padarė sugrįžęs iš karo krečiamos Sirijos.

Buvo nustatyta, kad šis Prancūzijos pilietis nužudė keturias aukas per mažiau nei 90 sekundžių, šaudydamas jas iš pistoleto ir Kalašnikovo automato – kaip teigė vienas į įvykio vietą iškviestas greitosios pagalbos darbuotojas, „chirurginiu“ tikslumu.

Pirmadienį, kol prisiekusieji ruošėsi padaryti pertrauką ir svarstyti nuosprendį, 33 metų vyras šaipydamasis pareiškė Briuselio baudžiamajam teismui, kad „gyvenimas eina toliau“.

Antradienį paryčiais nuosprendį paskelbęs teismas pabrėžė, kad M. Nemmouche'as nė kiek neapgailestauja dėl savo veiksmų.

„Pone Nemmouche'ai, jūs tiesiog esate bailys; žudote žmones, šaudydamas į juos iš nugaros, žudote senas moteris, šaudydamas į jas iš automato; jūs žudote, nes jaučiate malonumą žudyti“, – sakė prokuroras Yves'as Moreau.

„Jeigu sakote, kad Belgijoje galima būti teroristu ir nesulaukti labai griežtos bausmės, tai neturėtume stebėtis, matydami, kad žmonės atvyksta į šią šalį su bombomis ir automatais savo lagaminuose“, – kreipėsi Y. Moreau į prisiekusiuosius, ragindamas juos nenuolaidžiauti.

Nacerui Bendrerui, nuteistam už tai, kad bendrininkavo su M. Nemmouche'u ir parūpino jam ginklų, buvo skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

N. Bendreras, taip pat turintis Prancūzijos pilietybę, pareiškė, jog jam gėda, kad pažįsta M. Nemmouche'ą, ir jį pavadino „net ne žmogumi, o monstru“.

Abu vyrai, turintys 15 dienų apskųsti nutartį, atliks bausmes Prancūzijoje.

Radikalizavimasis

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2014 metų balandį, kai M. Nemmouche'as rengėsi atakai, šie vyrai dešimtis kartų kalbėjosi telefonu. 

Šešios dienos po atakos policija sulaikė M. Nemmouche'ą Marselyje. Jo krepšyje buvo aptikti per ataką panaudoti ginklai, užpuoliko rūbai ir vaizdo kamera, kuria buvo nufilmuota išpuolio pradžia.

Tarp aukų buvo viena izraeliečių pora Miriam ir Emmanuelis Rivos, palikę našlaitėmis dvi dukras, kurios tuomet buvo 15 ir 16 metų amžiaus.

M. Nemmouche'as tvirtino, kad pora buvo Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ agentai, kuriuos susekė ir nušovė kitas asmuo.

Jis paneigė surengęs šaudynes ir tvirtino, jog „pakliuvo į spąstus“.

Antradienį nužudytai porai atstovaujantis advokatas pavadino nuosprendį „teisingu ir proporcingu“.

Pasak prokurorų, šis išpuolis buvo pirma iš Sirijos sugrįžusio džihadisto surengta ataka Europoje.

Globos namuose užaugęs M. Nemmouche'as tapo dalies Europoje gyvenančių jaunų musulmonų radikalizavimosi akivaizdžiu pavyzdžiu.

Belgija ir Prancūzija nerimauja, kad Sirijoje įveikus tokias džihadistų grupuotes kaip „Islamo valstybė“ namo sugrįš daugiau agresyvių jaunuolių.

M. Nemmouche'as taip pat kaltinamas, kad būdamas karo draskomoje šalyje kalino keturis prancūzų žurnalistus, kuriuos 2013 metais Alepo mieste džihadistai paėmė įkaitais.

Teisme liudiję du iš šių reporterių pareiškė „neturintys abejonių“, kad N. Memmouche'as juos laikė įkaitais ir kankino.

Jis vėliau stos prieš Prancūzijos teismą dėl šių įtariamų nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.