Izraelyje išardytas narkotikų kartelis, sandėrius derinęs susirašinėjimo programėlėje

Izraelio policija antradienį paskelbė, kad slapta dirbantys pareigūnai išardė narkotikų prekybos tinklą, kuris naudojosi populiaria susirašinėjimo programėle ir turėjo ryšių Jungtinėse Valstijose, Ukrainoje bei Vokietijoje.

Izraelio narkotikų kartelio finansinės operacijos, pareigūnų teigimu, apėmė „šimtus milijonų“ šekelių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio narkotikų kartelio finansinės operacijos, pareigūnų teigimu, apėmė „šimtus milijonų“ šekelių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 5:20 PM

„Po kelis mėnesius trukusio slapto tyrimo šį rytą Izraelyje ir užsienyje apklausai buvo sulaikyti 42 įtariamieji“, – sakoma policijos pranešime. Jame nurodoma, kad šie asmenys įtariami įvairių narkotikų kontrabanda.

Pasak policijos, finansinės operacijos apėmė „šimtus milijonų“ šekelių (dešimtis milijonų eurų).

Įtariamieji prekiavo per šifruoto susirašinėjimo programėlę „Telegram“, pridūrė policija.

Pareigūnai tinklą pavadino „Nusikalstama organizacija 420“ ir paskelbė jos schemą, kuri rodo buvus vieną organizacijos vadovą ir hierarchiją su žmonėmis, atsakingais už finansus, infrastruktūrą, saugumą, plėtrą ir kitus dalykus.

Policijos kovos su kibernetiniais nusikaltimais skyriaus, kuris vadovavo tyrimui, vadovas Avi Maibergas sakė, kad tinklui vadovavo Amosas Dovas Silveris, Izraelio internetinės narkotikų rinkos „Telegrass“ įkūrėjas.

A.Maibergas interviu Izraelio visuomeniniam radijui sakė, kad A.D.Silveris anksti antradienį buvo areštuotas Ukrainoje.

Pasak jo, policija „Telegrass“ veiklą stebėjo vienus pastaruosius metus. Pastebėta, kad veikla sparčiai plėtėsi.

200 000 vartotojų

„Staiga pamatėme, kad platintojų skaičius pašoko nuo šimtų iki tūkstančių, o vartotojų – kone žaibiškai nuo 80 000 iki maždaug 200 tūkstančių“, – sakė A. Maibergas.

Jokių kitų įtariamųjų vardų policija nenurodė.

Įtariamieji prekiavo ne tik marihuana, bet ir ekstaziu, LSD, kokainu ir kitomis pavojingomis medžiagomis, sakė A.Maibergas.

Antradienį „Telegrass“ interneto svetainėje buvo paskelbta žinutė hebrajų kalba, kurioje sakoma, kad tai „juoda diena“.

„Tikiuosi, niekada nesužinosite, kaip skaudu atsikelti ryte ir sužinoti, kad tavo draugai areštuoti, – sakoma žinutėje. – Kad jų namai apversti aukštyn kojom, kad su jais elgiamasi blogiau nei su gyvuliais, kad jų maži vaikai naktį buvo gąsdinami šunimis ir baisiu rėkimu.“

Policijos pareiškime sakoma, kad „organizacijos atlyginimai darbuotojams ir vadovams būdavo perduodami grynaisiais, bitkoinais arba narkotikais, nuslepiant lėšų šaltinį“.

Izraelio policija dirbo su Ukrainos, JAV ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais, priduriama pareiškime.

„Telegrass“ leisdavo pardavėjams skelbti apie savo prekes ir kainas, dėl pristatymo su pirkėjais susitariant išsitrinančiomis žinutėmis.

A.D.Silveris anksčiau save yra pavadinęs marihuanos legalizavimo aktyvistu, nesiekiančiu iš to finansinės naudos.

Kai kurie politikai marihuanos legalizavimo klausimu užsiėmė prieš balandžio 9-ąją įvyksiančius Izraelio rinkimus, o premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį vakare sakė, kad galėtų tai svarstyti.

„Vadovavau kai kuriems pokyčiams šioje srityje“, – sakė jis viename vaizdo įraše savo partijos „Likud“ „YouTube“ kanale.

„Padidinome medicininių kanapių vartojimą, nuvesdami Izraelį prie vieno aukščiausių lygių pasaulyje“, – sakė jis.

Paklaustas apie bendrą legalizavimą, premjeras atsakė: „Tikrinu jūsų klausimą. Netrukus pateiksiu jums atsakymą.“

Sausio mėnesį vyriausybė davė galutinį leidimą medicininių kanapių eksportui. Tikimasi, kad šis žingsnis generuos reikšmingas pajamas valstybei.

2017 metais Visuomenės saugumo ministerija iš dalies dekriminalizavo marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais, nustatydama pirmą kartą įstatymą pažeidžiantiems asmenims baudas ir gydymą vietoje kriminalinių procedūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.