JAV Valstybės departamentas kritikuoja Baltarusiją dėl žmogaus teisių pažeidimų

Baltarusijos valdžia nesiima jokių žingsnių bausti valdininkus už žmogaus teisių pažeidimus, rašoma JAV Valstybės departamento metinėje ataskaitoje apie žmogus teisių padėtį.   

Ataskaitoje minimi baudžiamosios atsakomybės už raginimus rengti taikias demonstracijas įvedimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Ataskaitoje minimi baudžiamosios atsakomybės už raginimus rengti taikias demonstracijas įvedimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 1:45 PM

„Visų lygių valdžia veikė nebaudžiamai ir nesiėmė žingsnių patraukti teisminėn atsakomybėn ar nubausti valstybinių ir jėgos struktūrų atstovus, pažeidusius žmogaus teises“, – rašoma valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pasirašytos ataskaitos įžanginėje dalyje.   

Analogiškos išvados buvo pateiktos ir ankstesnėse Valstybės departamento ataskaitose. 

Kaip pažymi dokumento autoriai, kad Baltarusijoje pažeidžiamos žmogaus teisės, liudija „kankinimai, savavališki areštai ir sulaikymai, gyvybei pavojingos kalinimo sąlygos, savavališkas ar neteisėtas kišimasis į privatų gyvenimą, nepagrįsti žodžio, spaudos ir interneto  laisvės suvaržymai, įskaitant cenzūrą bei tinklalapių blokavimą, žurnalistų sulaikymai, taip pat griežti susirinkimų laisvės bei laisvės burtis į asociacijas suvaržymai“.  

Be to, ataskaitoje minimi baudžiamosios atsakomybės už raginimus rengti taikias demonstracijas įvedimas, judėjimo laisvės suvaržymai, taikomi buvusiems politiniams kaliniams, taip pat korupcija visose valdžios šakose.   

Valstybės departamento ataskaitoje taip pat minimos kelios didžiulį atgarsį sukėlusios bylos, liudijančios apie rimtas problemas žmogaus teisių apsaugos srityje. Tarp tokių atvejų – byla dėl vadinamosios dedovščinos kariuomenėje (anksčiau pašauktų karių savivaldžiavimo jausnesniųjų atžvilgiu) ir šauktinio Aleksandro Koržino žūties, taip pat nepriklausomos radioelektronikos pramonės darbuotojų profsąjungos vadovų teismas ir vadinamoji valstybinės naujienų agentūros „BelTA“ byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.