Protestuotojai įsiveržė į valstybinės televizijos būstinę Belgrade

Serbijoje prieš autokratinį prezidento Aleksandro Vučičiaus režimą protestuojantys demonstrantai šeštadienį įsiveržė į valstybinės televizijos būstinę Belgrade, kad išsakytų kritiką transliuotojui, kurio pranešimai, jų nuomone, yra labai šališki.

 Riaušių policija atvyko į įvykio vietą Serbijos sostinėje iriš miesto centre esančio pastato bandė išvesdinti dešimtis žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Riaušių policija atvyko į įvykio vietą Serbijos sostinėje iriš miesto centre esančio pastato bandė išvesdinti dešimtis žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-17 13:56

Riaušių policija atvyko į įvykio vietą Serbijos sostinėje ir iš miesto centre esančio pastato bandė išvesdinti dešimtis žmonių, įskaitant kai kuriuos opozicijos lyderius, tačiau dalis jų pareiškė neišeisiantys, kol negaus galimybės pasisakyti pagrindinėje vakaro žinių laidoje.

Serbijos vidaus reikalų ministras Nebojša Stefanovičius nurodė protestuotojams palikti televizijos pastatą ir įspėjo, kad kitaip policija imsis veiksmų „apsaugoti visus Serbijos televizijos žurnalistus“.

Serbijos gynybos ministras Aleksandras Vulinas pareiškė provyriausybinei televizijai „Pink TV“, kad protestuotojai yra „fašistai“, kurie turėtų būti griežtai nubausti.

Tai buvo pirmas didelis incidentas po ne vieną mėnesį trukusių taikių protestų prieš populistą A. Vučičių. Protestuotojai reikalauja jo atsistatydinimo, laisvų rinkimų ir žiniasklaidos bei daugiau demokratijos.

Protestų banga prasidėjo, kai lapkričio mėnesį buvo sumuštas vienas opozicionierius.

A. Vučičius, anksčiau buvęs ekstremalus nacionalistas, tvirtina norintis atvesti Serbiją į Europos Sąjungą.

Šeštadienį įvyko dar vienas protestas – Juodkalnijos sostinėje Podgoricoje apie 10 tūkst. žmonių protestavo prieš šalies prezidentą Milo Djukanovičių.

M. Djukanovičius ir jo partija jau tris dešimtmečius valdo Juodkalniją, beveik nesulaukdami iššūkių. 2006 metais M. Djukanovičius atvedė šalį į nepriklausomybę nuo daug didesnės Serbijos, o 2017-aisiais, nepaisydama Rusijos pasipriešinimo, šalis prisijungė prie NATO.

Ir A. Vučičius, ir M. Djukanovičius atmetė raginimus atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.