Čečėnijoje bus skelbiamas nuosprendis žmogaus teisių aktyvisto O. Titijevo byloje

Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos teismas pirmadienį turi paskelbti nuosprendį garsaus teisių aktyvisto byloje.

 Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos teismas pirmadienį turi paskelbti nuosprendį garsaus teisių aktyvisto byloje.<br> AP nuotr.
 Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos teismas pirmadienį turi paskelbti nuosprendį garsaus teisių aktyvisto byloje.<br> AP nuotr.
 Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos teismas pirmadienį turi paskelbti nuosprendį garsaus teisių aktyvisto byloje.<br> AP nuotr.
 Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos teismas pirmadienį turi paskelbti nuosprendį garsaus teisių aktyvisto byloje.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 12:26 PM

Ojubas Titijevas buvo sulaikytas 2018 metų sausį ir apkaltintas narkotikų laikymu. Visgi daugelis šį areštą laiko valdžios kerštu šiam teisių aktyvistui, vienam iš retų Čečėnijos vyriausybės kritikų.

Žmogaus teisių centro „Memorial“ Čečėnijos biuro direktoriaus O. Titijevo advokatai išreiškė viltį, kad jų ginamasis bus išteisintas byloje dėl narkotikų laikymo. Jei visgi teismas paskelbs apkaltinamąjį nuosprendį, advokatai yra pasirengę jį skųsti.

„Mano požiūriu, protingiausias sprendimas būtų išteisinamasis nuosprendis. Tačiau galima tik spėlioti, kaip pasielgs teismas“, – sakė O. Titijevo advokatas Piotras Zajikinas.

Jis padarė prielaidą, kad gali būti pasirinktas „kompromisinis variantas – bylos grąžinimas prokurorui“. Advokato nuomone, tam esama pagrindo.

P. Zajikinas pažymėjo, kad jei bus paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis, gynyba pasirengusi jį skųsti aukštesnės instancijos teismui.

„Mūsų pozicija grindžiama ne tik O. Titijevo nekaltumu. Mūsų uždavinys taip pat buvo įrodyti visuomenei jam pareikštų kaltinimų absurdiškumą. Antroji užduotis buvo įvykdyta 100 proc., o dėl pirmosios – sužinosime po kelių valandų“, – sakė advokatas.

O. Titijevas buvo žmogaus teisių centro „Memorial“ Čečėnijos atstovybės vadovas ir atliko svarbų vaidmenį iškeliant į dienos šviesą faktus apie Čečėnijos valdžios be teismo vykdomas egzekucijas, žmonių grobimus ir kankinimus.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas ne kartą yra pavadinęs žmogaus teisių aktyvistus melagiais ir išdavikais, o 61 metų O. Titijevą – narkomanu.

Teisių aktyvisto šalininkai sako, kad šia byla siekiama ne tik nutildyti O. Titijevą, kuris yra uolus musulmonas, bet ir diskredituoti jį visuomenės akyse.

Remiantis bylos medžiaga, O. Titijevas 2018 metų sausio 9-osios rytą tyrimo metu nenustatytoje vietoje nenustatytomis aplinkybėmis įsigijo ne mažiau kaip 207,84 g kanapių (marihuanos), neturėdamas tikslo platinti narkotikų. Marihuanos buvo aptikta apžiūrint aktyvisto automobilį.

Prokuroras paprašė teismo pripažinti O. Titijevą kaltu ir skirti jam ketverius metus nelaisvės bendrojo režimo pataisos darbų kolonijoje bei 100 tūkst. rublių (1,3 tūkst. eurų) baudą.

Tuo metu aktyvisto advokatai paprašė teismo jį išteisinti.

Savo baigiamojoje kalboje O. Titijevas padėkojo visiems jį palaikiusiems žmonėms, atsiprašė savo šeimos bei artimųjų už kančias, kurias jie patyrė dėl jam iškeltos baudžiamosios bylos, ir pažymėjo, kad šis procesas „pagerino veidmainystės ir cinizmo rekordą“.

Aktyvistas tvirtina, kad narkotikus jam pakišo policininkai, o baudžiamąjį persekiojimą inicijavo Čečėnijos valdžia, siekianti trukdyti „Memorial“ veiklai regione.

O. Titijevas laikomas areštuotas nuo 2018 metų sausio 11 dienos.

Paramą aktyvistui išreiškė daugybė iškilių visuomenės veikėjų ir tarptautinių teisių gynimo organizcijų.

R. Kadyrovas savo ruožtu pareiškė, kad „Čečėnijoje niekas nesidžiaugia, kad O. Titijevui buvo iškelta byla“, tačiau „jo problemos neturi nieko bendra su teisių gynimu, net jei jis yra visų panašaus pobūdžio pasaulio organizacijų narys“, nes jis „traukiamas atsakomybėn už narkotinių medžiagų laikymą“.

R. Kadyrovas taip pat tvirtino, kad „O. Titijevas niekada viešai negynė jokio žmogaus, nepasisakė žiniasklaidoje žmogaus teisių gynimo tema, nesikreipė į vietos ar respublikos valdžios institucijas, teisėsaugos institucijas piliečių gynimo klausimais, niekam nesakė, kad bendradarbiauja su teisių gynimo organizacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?