Vokietijos ekspertas: „INF sutarties sustabdymas kelia grėsmę Lietuvai“

Vilniuje viešintis Vokietijos atsargos generolas Heinrichas Braussas penktadienį perspėjo, kad Jungtinių Valstijų ir Rusijos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties sustabdymas kelia grėsmę Lietuvai.

Turėdama galimybę nevaržomai vystyti vidutinio nuotolio raketas Rusija galės grasinti strateginiams kariniams ir civiliniams objektams visoje Europoje.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Turėdama galimybę nevaržomai vystyti vidutinio nuotolio raketas Rusija galės grasinti strateginiams kariniams ir civiliniams objektams visoje Europoje.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 1:26 PM, atnaujinta Mar 22, 2019, 1:28 PM

Pasak nevyriausybinės Vokietijos užsienio reikalų tarybos vyresniojo bendradarbio, turėdama galimybę nevaržomai vystyti vidutinio nuotolio raketas Rusija galės grasinti strateginiams kariniams ir civiliniams objektams visoje Europoje.

Jo teigimu, tai reiškia, kad potencialaus konflikto atveju NATO sąjungininkėms būtų sunkiau siųsti karius į Lietuvą.

„Naujos Rusijos raketos yra nukreiptos į kertinę visos Europos infrastruktūrą“, – spaudos konferencijoje Seime sakė H. Braussas.

„Koks šių raketų tikslas? Signalizuoti NATO ir europiečiams, kad mes galime smarkiai paveikti jūsų galimybę gintis, jūsų kolektyvinės gynybos galimybes“, – pridūrė jis.

„Rusijos tikslas yra paveikti ne jūsų šalies valią gintis, bet tų šalių, kurios yra labiau nutolusios į Vakarus, tačiau ypač svarbios pastiprinti jūsų šaliai“, – kalbėjo ekspertas.

Jo teigimu, su vidutinio nuotolio raketomis Rusija įgis pranašumą dominuoti eskaluojant padėtį, nes NATO veikiausiai nedislokuos to paties kiekio raketų Maskvai atgrasyti.

„Jeigu jie manys, kad yra įgiję taip vadinamąjį dominavimą eskaluojant padėtį, jie gali būti pasiruošę krizės metu prisiimti kur kas didesnę riziką, nei dabar“, – teigė atsargos generolas leitenantas.

„Jeigu jie prisiimtų didesnę riziką, jie, tikėtina, turėtų konvencinę galimybę užimti daugiau teritorijų“, – tvirtino H. Braussas.

Apkaltinęs Rusiją, jog ši nesilaiko sutarties ir kuria vidutinio nuotolio raketas, Vašingtonas praėjusį mėnesį paskelbė pasitraukiantis iš INF.

JAV teigia, kad pasitraukimo procesas būtų baigtas per pusmetį, nebent Rusija vėl pradės laikytis sutarties ir sunaikins visas ją pažeidžiančias raketas.

Atsakydama į tai Maskva pareiškė stabdanti savo įsipareigojimus INF sutarčiai ir pažadėjo imtis kurti naujų tipų raketas.

H. Braussas perspėjo, kad Rusija šalies vakaruose jau yra dislokavusi keturis batalionus su vidutinio nuotolio raketomis.

„Jos jau dabar yra nukreiptos į mus“, – sakė buvęs karininkas.

INF sutartimi draudžiamos nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios ir balistinės raketos, kurių veikimo nuotolis yra nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Kai kurių ekspertų teigimu, JAV sprendimą pasitraukti iš INF sutarties galėjo paskatinti tai, kad dokumentas nevaržo Kinijos galimybių vystyti vidutinio nuotolio raketas.

Tačiau dalis jų sako, kad sutarties nutraukimas gali paskatinti naujas ginklavimosi varžybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.