Somalyje islamistai šturmavo vyriausybės pastatus, tarp atakos aukų yra viceministras

Somalio sostinėje Mogadiše kovotojams šeštadienį po mirtininko automobilio sprogimo šturmuojant vyriausybės ministerijų būstines, žuvo mažiausiai penki žmonės, tarp jų darbo ministro pavaduotojas.

 Neramumai Somalio sostinėje Mogadiše.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Neramumai Somalio sostinėje Mogadiše.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2019, 12:21 PM, atnaujinta Mar 23, 2019, 4:09 PM

Atsakomybę prisiėmė islamistų grupuotė „al Shabab“, kovojanti prieš „atskalūnus“ ir užsienio įtaką Somalyje.

Šalies saugumo pajėgos įsitraukė į susišaudymą su keliais užpuolikais ir bando išgelbėti valstybės tarnautojus, įstrigusius atakuotame pastate, kuriame įsikūrusios Viešųjų darbų ir Darbo ministerijos, sakė policijos kapitonas Mohamedas Husseinas.

Pasak jo, darbo ir socialinių reikalų viceministras Saqaras Ibrahimas Abdalla žuvo savo biure pirmajame aukšte netrukus po to, kai užpuolikai įsiveržė į pastatą.

Vėliau policijos pareigūnas Ibrahimas Mohamedas nurodė, kad ataka buvo nutraukta, policijai nukovus keturis užpuolikus.

„Esama kitų aukų, įskaitant policijos narius“, – sakė jis, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Mogadišo greitosios pagalbos tarnybos „Aamin“ direktorius Abdukadiras Abdirahmanas Adanas sakė, kad per ataką sužeista mažiausiai 11 žmonių.

Žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės, nes manoma, kad atakos metu pastate buvo dešimtys žmonių. Šeštadienis Somalyje yra darbo diena.

Prisiimdama atsakomybę „al Shabab“ sakė, kad jos kovotojai yra ministerijų pastate, stovinčiame netoli Somalio žvalgybos agentūros būstinės.

Atakai tęsiantis iš pastato vidaus aidėjo šūviai. Įvykio vietoje į dangų kilo balti dūmai, sakė liudininkai.

Per panašią ataką judriame Mogadišo kvartale, kur veikė daug restoranų, vasario pabaigoje žuvo mažiausiai 24 žmonės. Ta ataka taip pat prasidėjo dviejų užminuotų automobilių susprogdinimu.

Su „al Qaeda“ susijusi „al Shabaab“ dažnai rengia mirtininkų išpuolius viešose vietose, prieš viešbučius ir vyriausybės įstaigas.

Ši aktyviausia Afrikoje islamo ekstremistų grupuotė daug metų kovoja už valdžią ir siekia įkurti Somalyje islamo valstybę.

Grupuotė buvo išstumta iš Mogadišo, bet ir toliau rengia kruvinas atakas. Ji veikia daugiausia iš kaimo vietovių šalies pietuose.

Mogadiše ir kitose šalies vietose dislokuoti Afrikos Sąjungos (AS) taikdariai padeda Somalio pajėgoms neprileisti „al Shabab“ kovotojų.

Grupuotė įvykdė kruvinų atakų kaimyninėje Kenijoje, kuriomis keršijo už tai, kad ši šalis 2011 metais Somalyje dislokavo savo taikdarių.

JAV kariškiai pastaraisiais mėnesiais įvykdė virtinę mirtinų aviacijos smūgių prieš „al Shabab“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.