„Amnesty International“: žmogaus teisių padėtis Honkonge smarkiai blogėja

Žmogaus teisių padėtis Honkonge per pastaruosius metus „smarkiai pablogėjo“, o laisvas žodis patiria puolimą, antradienį paskelbė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

 Policijos pareigūnai Honkongo centre.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnai Honkongo centre.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 4:34 PM

Tai dar viena ataskaita, kurioje miesto vyriausybė kritikuojama dėl laisvių varžymo.

„Amnesty International“ metinėje apžvalgoje nurodoma virtinė laisvių suvaržymų, įskaitant garsių demokratijos aktyvistų persekiojimą, vieno britų žurnalisto išvarymą, nepriklausomybę remiančios partijos uždraudimą ir draudimus kandidatams dalyvauti vietos rinkimuose.

Pusiau autonominis Honkongas turi pagrindinėje Kinijos dalyje neregėtų laisvių, kurias 50 metų po 1997-aisiais Didžiosios Britanijos įvykdyto Honkongo perdavimo Kinijai gina Londono ir Pekino susitarimas, tačiau vis labiau nuogąstaujama, kad šios laisvės dabar yra ardomos.

„Amnesty International“ apkaltino miesto valdžią tuo, kad ji pastaraisiais metais vis dažniau atima iš savo piliečių teises „plėsdama „nacionalinio saugumo“ interpretaciją“.

„Nacionalinio saugumo“ koncepcija, kaip ją vartoja Honkongo vyriausybė... yra pasirinktinai taikoma kitokiai nuomonei ir politinei opozicijai slopinti“, – sakoma ataskaitoje, kurioje tai lyginama su represinių vyriausybių taktika.

Pernai Honkongo valdžia atsisakė pratęsti darbo vizą britų laikraščio „Financial Times“ Azijos naujienų redaktoriui Victorui Malletui, miesto spaudos klube surengusiam nepriklausomybės šalininko Andy Chano paskaitą. Šio aktyvisto partija vėliau buvo uždrausta dėl priežasčių, susijusių su „nacionaliniu saugumu“.

Sprendimas persekioti baudžiamąja tvarka demokratijos aktyvistus „aptemdė teisę į takius susirinkimus“ Honkonge, sakoma ataskaitoje. Joje perspėjama, kad potencialūs nuosprendžiai gali paskatinti valdžią ateityje teikti daugiau tokių kaltinimų.

„Amnesty International“ ataskaita pasirodė kelios dienos po to, kai JAV valstybės departamentas savo ataskaitoje perspėjo, kad didinami laisvių Honkonge suvaržymai kenkia kompanijų pasitikėjimui, ir apkaltino miesto vyriausybę aukojant žmogaus teises dėl Kinijos prioritetų.

Honkongo vyriausybė atkirto, kad „užsienio vyriausybės neturėtų jokiais būdais kištis“ į miesto „vidaus reikalus“.

Pastaraisiais mėnesiais Honkongo vyriausybė neleido keliems demokratiją remiantiems kandidatams dalyvauti rinkimuose ir pristatė įstatymo projektą, kuriame numatomos bausmės už nepagarbą Kinijos himnui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.