Julianas Assange’as mėgino kištis ir šnipinėti kitas valstybes?

Valstybių paslaptis viešinančios svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange’as gyvendamas Ekvadoro ambasadoje nesnaudė. Jis mėgino kištis į kitų valstybių reikalus ir šnipinėti jų vadovus.

Praėjusią savaitę suimtas J.Assange’as laukia sprendimo, ar bus išsiųstas į JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Praėjusią savaitę suimtas J.Assange’as laukia sprendimo, ar bus išsiųstas į JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 9:23 AM

Ekvadoro ambasada apie savo buvusį globotinį atsiliepia ne pačiais gražiausiais žodžiais.

O šios šalies valdžia pareiškė, kad diplomatinę atstovybę Londone 47-erių J.Assange’as mėgino paversti užsienio šalių šnipinėjimo centru.

Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno teigė, kad vyras ne tiktai nepagarbiai elgėsi, nesirūpino savo auginamu katinu, bet ir užsiimdavo šnipinėjimo veikla sėdėdamas ambasadoje.

„Jis buvo svečias, su kuriuo elgtasi garbingai. Bet jis nesivadovavo dėkingumo principu ir nepaisė protokolo šalies, kuri sutiko jį priimti, – leidiniui „The Guardian“ kalbėjo L.Moreno. – Prieglobstis atimtas vadovaujantis tarptautinės teisės principais.“

L.Moreno taip pat tikino gavęs patvirtinimą iš Jungtinės Karalystės, kad J.Assange’ui negrėstų mirties bausmė.

Pasak Ekvadoro vadovo, J.Assange’o buvimas ambasadoje ilgainiui ėmė visiems kelti didžiulį nepatogumą.

„Jis absoliučiai nesirūpino savo ir aplinkos higiena. Tai ilgainiui paveikė ne tiktai jo sveikatą, bet ir mūsų diplomatinės atstovybės darbo klimatą.

J.Assange’o advokatė Jennifer Robinson tokius kaltinimus jos klientui vadino šmeižtu: „Ekvadoras žarstosi skandalingais kaltinimais mėgindamas pagrįsti savo neteisėtą sprendimą, kai buvo leista policija įsiveržti į ambasadą. Tai nėra tiesa.“

Svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjas dabar yra kalinamas Londone. Jis laukia bausmės už paleidimo už užstatą taisyklių pažeidimą 2012 m., kai gavo prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje. Taip jis siekė išvengti ekstradicijos į Švediją, kurioje jam buvo iškelta byla dėl moterų išprievartavimo.

J.Assange’as buvo suimtas praėjusį ketvirtadienį po to, kai Ekvadoras pranešė atšaukiantis jam prieglobsčio suteikimą.

J.Assange’as nerimauja, kada bus išsiųstas į JAV. Ten jam grėstų sunki bausmė dėl daugybės slaptų dokumentų paviešinimo per „WikiLeaks“. Kaip atsitiks, parodys ateitis. Viena aišku – tai būtų skaudus smūgis žiniasklaidai.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.