Mirė Liuksemburgo didysis hercogas Jonas

Liuksemburgo didysis hercogas Jonas, valdęs 36 metus, kol 2000-aisiais perleido sostą savo sūnui, mirė būdamas 98 metų, antradienį pranešė karališkieji rūmai.

 Liuksemburgo didysis hercogas Jonas, valdęs 36 metus, kol 2000-aisiais perleido sostą savo sūnui, mirė būdamas 98 metų, antradienį pranešė karališkieji rūmai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Liuksemburgo didysis hercogas Jonas, valdęs 36 metus, kol 2000-aisiais perleido sostą savo sūnui, mirė būdamas 98 metų, antradienį pranešė karališkieji rūmai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-23 10:12, atnaujinta 2019-04-23 11:33

Balandžio viduryje jis buvo hospitalizuotas dėl plaučių infekcijos.

„Su dideliu liūdesiu pranešu jums apie savo mylimo tėvo, Jo Karališkosios Didenybės didžiojo hercogo Jono, mirtį. Jis paliko mus ramiai, apsuptas mylinčių savo šeimos narių“, – sakoma didžiojo hercogo Henriko pranešime.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, buvęs Liuksemburgo premjeras, per „Twitter“ parašė: „Jo Karališkoji Didenybė didysis hercogas Jonas visada buvo artimas liuksemburgiečiams, kurie šiandien yra suvienyti liūdesio. Jo mirtis – didelė netektis Didžiajai Hercogystei ir Europai.“

Užuojautą taip pat pareiškė Belgijos premjeras Charles'is Michelis, atkreipęs dėmesį į abiejų kaimyninių šalių glaudžius ryšius.

1921 metų sausio 5 dieną gimęs didysis hercogas Jonas, Bourbonų-Parmos giminės narys, buvo Liuksemburgo didžiosios hercogienės Karolinos ir Parmos princo Felixo de Bourbono vyriausias sūnus.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis pabėgo iš šalies prieš prasidedant nacių okupacijai ir 1942 metų lapkritį jis įstojo į Didžiosios Britanijos kariuomenę ir dalyvavo 1944 metų birželio 6-ąją surengtame Sąjungininkų išsilaipinime Normandijoje bei vėlesnėse karinėse operacijose, įskaitant Briuselio ir Liuksemburgo išvadavimą.

Jonas sostą iš savo motinos perėmė 1964 metų lapkričio 12 dieną. 2000-ųjų spalio 7-ąją jis perleido sostą savo sūnui Henrikui.

Vėliausią kartą Jonas pasirodė viešumoje kovo pabaigoje, per jo marčios didžiosios hercogienės Marios Teresos surengtą forumą, skirtą lytinio smurto prevencijai konfliktų zonose.

1953 metais jis vedė Belgijos princesę Josephine-Charlotte – buvusių Belgijos karalių Baudouino ir Alberto II seserį. Ji mirė 2005 metų sausį.

Pora susilaukė penkių vaikų: Marie-Astrid, Henri, Jeano, Margarethos ir Guillaume'o.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.