Honkongo demokratijos lyderiai įkalinti dėl „skėčių revoliucijos“ protestų

Keturi garsūs Honkongo judėjimo už demokratiją lyderiai trečiadienį buvo įkalinti už savo vaidmenį organizuojant masinius protestus, 2014-aisiais kelis mėnesius paralyžiavusius miestą ir papiktinusius Pekiną.

 Keturi garsūs Honkongo judėjimo už demokratiją lyderiai trečiadienį buvo įkalinti už savo vaidmenį organizuojant masinius protestus, 2014-aisiais kelis mėnesius paralyžiavusius miestą ir papiktinusius Pekiną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Keturi garsūs Honkongo judėjimo už demokratiją lyderiai trečiadienį buvo įkalinti už savo vaidmenį organizuojant masinius protestus, 2014-aisiais kelis mėnesius paralyžiavusius miestą ir papiktinusius Pekiną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 10:07 AM

Šios įkalinimo bausmės yra naujausias skaudus smūgis persekiojamam miesto demokratijos šalininkų judėjimui. Nuo pat to laiko, kai šio judėjimo pilietinio nepaklusnumo kampanija supurtė miestą, bet nepasiekė jokių nuolaidų, svarbios jo figūros siunčiamos į kalėjimą ar negali tapti įstatymų leidėjais.

Anksčiau šį mėnesį buvo pripažinta devynių aktyvistų kaltė bent dėl vieno kaltinimo byloje, kurioje buvo pasitelkti retai naudojami kolonijinių laikų įstatymai dėl viešosios tvarkos pažeidimų. Kaltinimai buvo susiję su aktyvistų dalyvavimu „skėčių revoliucijos“ protestuose, kurių metu buvo raginama surengti laisvus miesto vadovo rinkimus.

Jų teismo procesas vėl privertė sunerimti dėl mažėjančių laisvių valdant Kinijai, atmetančiai Honkongo gyventojų reikalavimus suteikti jiems svaresnį žodį dėl šio finansų centro valdymo.

Dviem svarbiems masinių protestų lyderiams – 60 metų sociologijos profesoriui Chan Kin-manui ir 54 metų teisės profesoriui Benny Tai – buvo paskirtos metų ir keturių mėnesių įkalinimo bausmės, kurios išprovokavo ašaras teismo salėje ir piktą šimtų lauke susirinkusių šalininkų skandavimą.

Du kiti lyderiai – aktyvistas Raphaelis Wongas ir įstatymų leidėjas Shiu Ka-chunas – gavo aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmes. Kitiems nuteistiesiems bausmės vykdymas buvo atidėtas arba nurodyta atlikti visuomenei naudingo darbo. Vienai atsakovei, įstatymų leidėjai Tanyai Chan, bausmės paskyrimas buvo atidėtas, nes jai dabar reikia smegenų operacijos.

Įkalinimo bausmės judėjimo lyderiams kol kas yra griežčiausios, paskirtos už dalyvavimą 79 dienas trukusiuose protestuose, kurie aiškiai pademonstravo didžiulį pyktį dėl miesto valdymo ir krypties, ypač – tarp Honkongo jaunimo.

Sargybiniams išvedant R. Wongą jis paskelbė: „Mūsų ryžtas kovoti už demokratiją nepasikeis.“

B. Tai ir Chan Kin-manas 2013 metais drauge su 75 metų baptistų pastoriumi Chu Yiu-mingu inicijavo pilietinio nepaklusnumo kampaniją „Occupy Central“. Chu Yiu-mingas buvo tarp atsakovų, kuriems laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas.

Pradinė jų idėja buvo išeiti į gatves reikalauti teisingesnės sistemos ir teisės tiesiogiai rinkti Honkongo lyderį. Tai davė pradžią po metų kilusiam studentų vadovautam „skėčių judėjimui“, paralyžiavusiam ištisas miesto dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.