Didžiulė nelaimė: nuskendo tūkstančiai pingvinų jauniklių

Tūkstančiai imperatoriškųjų pingvinų jauniklių nuskendo, kai atšiaurios orų sąlygos sunaikino ledą, ant kurio jie buvo auginami. Suaugę pingvinai dabar nebando atkurti pražuvusios populiacijos.

Imperatoriškieji pingvinai yra aukščiausi ir sunkiausi iš visų pingvinų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Imperatoriškieji pingvinai yra aukščiausi ir sunkiausi iš visų pingvinų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 12:28 PM

Ši tragedija įvyko 2016 metais prie Antarktidą supančios Vedelio jūros, tačiau tyrimą apie tai mokslininkai paskelbė tiktai dabar.

Pasak „British Antarctic Survey“ (BAS) mokslininkų, šioje vietovėje gyvi išlikę imperatoriškieji pingvinai pastaraisiais metais buvo taip sukrėsti, kad net nebandė perėti naujų jauniklių. Jiems to greičiausiai net neapsimoka daryti, nes ledyne pastebima naujų įtrūkių.

Neaišku, ar skaudžios tragedijos paveikta pingvinų kolonija būtų čia ilgai gyvenusi. Į Vedelio jūrą greitu metu gali atskilti už Londoną didesnis Branto šelfinio ledyno sluoksnis. Tai sukeltų dar didesnę katastrofą.

Pingvinų kolonijos pradingimą Branto šelfiniame ledyne analizuodami palydovines nuotraukas pastebėjo daktarai Peteris Fretwellas ir Philas Trathanas.

Jų teigimu, iš 800 km aukščio ant balto ledo galima matyti gyvūnų išmatas ir taip įvertinti jų bendruomenės dydį. Šią Halio įlankos koloniją sudarė iki 25 tūkst. pingvinų porų ir jie tarsi pradingo per naktį.

Imperatoriškieji pingvinai yra aukščiausi ir sunkiausi iš visų šių paukščių rūšių.

Jai reikia tvirto jūrinio ledo sluoksnio, kuris išsilaikytų nuo balandžio mėnesio, kai pingvinai čia atsikrausto, iki gruodžio, kai apsiplunksnuoja jaunikliai.

Jei ledas pradeda tirpti anksčiau, jaunikliai dar nebūna užsiauginę plaukti tinkamų plunksnų. Panašu, kad taip ir nutiko 2016 metais.

Pakankamas ledo sluoksnis nesusiformavo nei 2017-aisiais, nei 2018 metais.

„Spalio ir lapkričio mėnesiais kylančios audros greitai sunaikina ledą, ant kurio anksčiau gyveno pingvinai“, – teigė P.Fretwellas.

BAS mano, kad didžioji dalis suaugusių pingvinų per šiuos metus susilaikė nuo poravimosi ir prisijungė prie kitų netoliese gyvenančių pingvinų kolonijų, tačiau jiems ir toliau kyla didelė grėsmė.

Jeigu Antarktidą supantys ledynai ir toliau mažės prognozuojamu greičiu, iki amžiaus pabaigos gali išnykti iki 70 proc. visų imperatoriškųjų pingvinų.

„Tokios rūšys kaip imperatoriškieji pingvinai tampa klimato kaitos įkaitais.

Per praėjusius 60 metų jų gyvenimas nesikeitė, bet tai, kas įvyko dabar, turi būti laikoma rimtu signalu“, – kalbėjo P.Trathanas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.