Lenkai demaskavo šmeižto fabriką: „trolių ferma“ dirbo valdantiesiems

Lenkijos politinę areną sudrebino televizijos TVN tyrimas. Viena „trolių ferma“ – melagingas žinias kurianti ir internete skleidžianti įmonė – turi sąsajų su valdančiąja Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Internete platinamos suklastotos naujienos šiais laikais tampa vis didesne problema, su kuria sudėtinga kovoti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Internete platinamos suklastotos naujienos šiais laikais tampa vis didesne problema, su kuria sudėtinga kovoti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Teisė ir Teisingumo partijos vadovas J.Kaczynskis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teisė ir Teisingumo partijos vadovas J.Kaczynskis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Netikros naujienos sėkmingai platinamos socialiniuose tinkluose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Netikros naujienos sėkmingai platinamos socialiniuose tinkluose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 26, 2019, 6:14 AM

Netikras naujienas („fake news“) kuriančioje įmonėje slapta įsidarbinę du TVN žurnalistai atskleidė, kad minėtai įmonei talkina TTP aktyvistas, buvęs atsakingas Vidaus reikalų ministerijos darbuotojas.

Tai sustiprino opozicijos įtarimus, jog Seimo ir prezidento rinkimus TTP laimėjo slapta įsukdama didžiulę internetinę šmeižto kampaniją prieš konkurentus.

Vietoj faktų – gandai

Du jauni televizijos žurnalistai – Ana Sobolewska bei Bertoldas Kitelis – apsimetė ieškantys darbo ir buvo priimti į žiniasklaidos koncerną „HGA Media“.

Koncernas valdo keliolika internetinių tinklapių apie madą, gyvūnus, o didžiausią pelną uždirba iš tinklapio pikio.pl, kuris rašo pramogų, verslo ir politikos temomis.

TVN žurnalistai įsidarbino pagal skelbimą, kuriame buvo ieškoma darbuotojų naujam „HGA Media“ tinklapiui newsweb.pl. Iš tiesų pastarąjį tinklapį, spausdinusį opoziciją kritikuojančią ir TTP giriančią informaciją, „HGA Media“ perpirko ir jo redaktoriumi paliko tą patį asmenį.

Įsidarbinusiems naujokams newsweb.pl redaktoriaus pavaduotojas Dominikas S. pareiškė, kad jų darbas neturės nieko bendra su tradicine žurnalistika ir bus naujoviškai kūrybiškas.

„Kitur žurnalistai po tris dienas prie vieno rašinio sėdi, o mes po dešimt per dieną sukurpiame“, – pasigyrė Dominikas S.

Žurnalistai gaudavo nuorodą į kokią nors informaciją ir pamokymus, jog tą informaciją reikia perdaryti taip, kad taptų skandalinga ir nepalanki opozicijai.

Vietoj faktų buvo nurodoma rašinio teiginius paremti gandais „internautai mano“, „yra įtariama“, „sklinda kalbos, kad“ ir panašiais.

Perkūrė į politiškai tinkamą

Vienas pirmųjų uždavinių A.Sobolewskai buvo perrašyti informaciją iš Londono apie tai, kad lenkai padaro bene daugiausia nusikaltimų iš naujai atvykusių imigrantų.

Žurnalistei buvo paaiškinta, kad tokia žinia kenkia TTP, mat ši partija puoselėja nacionalinį patriotizmą ir kaltina jo trūkumu opoziciją.

Jai liepta rašyti, kad londoniečiai bijo vakarais išeiti iš namų dėl imigrantų iš Afrikos ir Azijos pagausėjimo ir siautėjimų.

Kartu priminti istoriją, kaip du drąsūs lenkai sulaikė peiliu ginkluotą užpuoliką, nepaminint, kad jis buvo rumunas, o ne afrikietis.

Antrame rašinyje A.Sobolewskai liepta rašyti, kad Vokietijoje siautėja neregėtai didelės erkės, iki tol egzistavusios tik Afrikos gilumoje.

Esą milžiniškos erkės greičiausiai pateko į Vokietiją kartu su imigrantais iš Afrikos.

Kartu reikėjo priminti, jog TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis aiškiaregiškai perspėjo, kad dėl imigrantų įsileidimo gresia įvairios ligos.

Turėjo platinti feisbuke

Įdarbinti žurnalistai privalėjo sukurtą melagingą žinutę dėti ne tik į tinklapį newsweb.pl, bet ir į susikurtą fiktyvią paskyrą feisbuke.

Pastaroji užduotis buvo daug svarbesnė – žurnalistai privalėjo melagingą žinutę išplatinti socialiniuose tinkluose, skelbdami ją įvairiose dešiniųjų paskyrose ir internautų grupėse.

Siekta sukurti dirbtinį ažiotažą, mat feisbuko algoritmas populiariausias žinutes pats ima platinti internete.

Žurnalistams buvo pareikšta, kad newsweb.pl yra slapta perpirkęs 30 populiariausių nacionalistinių paskyrų feisbuke, tad jie gali savo žinutes populiarinti ir per tas paskyras.

Dažniausios rašinių temos buvo opozicijos, ES ir imigrantų juodinimas, o viena pagrindinių priemonių – „memai“, pieštinės ar iš fotografijų sukomponuotos iliustracinės karikatūros.

Newsweb.pl melagingas žinutes platino labai efektyviai – per savaitę jas perskaitydavo net 7 mln. internautų.

Melagingos žinutės buvo skubiai perspausdinamos tinklapyje „Remiu TTP“, kuriam vadovauja buvęs Vidaus reikalų ministerijos darbuotojas.

Pastarasis prasitarė TVN žurnalistams, kad ir pats kuria žinutes ir platina newsweb.pl.

Baiminasi melo poveikio

Televizijai TVN parodžius reportažą apie melagingų ir opoziciją žeminančių informacijų fabriko newsweb.pl veiklą kilo didelis pasipiktinimas Seime.

Sunerimę koncerno „HGA Media“ vadovai pareiškė, kad sprendimas įsigyti newsweb.pl buvo klaida, ir pranešė panaikinsią šį tinklapį.

Televizijos TVN sukviesti ekspertai apkaltino, jog newsweb.pl veikla prisidėjo prie to, kad žmonės ima nepasitikėti visa žiniasklaida ir nebeskiria gandų nuo dalykinės informacijos.

Tarptautinės tyrimų įmonės „McKinsey & Company“ duomenimis, Lenkijoje tik 51 proc. žmonių tiki pranešimų socialiniuose tinkluose teisingumu.

Bėda ta, kad tik 54 proc. žmonių tiki ir pranešimais tradicinėje žiniasklaidoje.

Ekspertams ypač neramu dėl to, kad jauni žmonės informacijos semiasi beveik vien iš socialinių tinklų, todėl vis dažniau patiki įvairiais gandais ir sąmokslo teorijomis.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ spėja, kad melaginga propaganda socialiniuose tinkluose galėjo lemti pastarųjų Seimo bei prezidento rinkimų rezultatus, ir baiminasi, jog tai gali turėti įtakos šį rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.