Šiaurės Korėja reikalavo JAV apmokėti komos ištikto studento gydymo išlaidas

Šiaurės Korėja reikalavo Jungtinių Valstijų apmokėti amerikiečių studento Otto Warmbier, kurį po kankinimų šioje totalitarinėje valstybėje ištiko koma, gydymo išlaidas – 2 mln. dolerių (1,8 mln. eurų), pranešta ketvirtadienį.

  Otto Warmbier po kankinimų šioje totalitarinėje valstybėje ištiko koma.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Otto Warmbier po kankinimų šioje totalitarinėje valstybėje ištiko koma.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 8:18 AM

Laikraštis „The Washington Post“ citavo neįvardytus šaltinius, sakiusius, kad vienas JAV pareigūnas buvo priverstas pasirašyti pažadą apmokėti medicininių išlaidų sąskaitą, ir tik tada jam buvo leista parskraidinti O. Warmbier iš Pchenjano namo. Tai įvyko 2017 metais.

Pasiuntinys pažadą pasirašė gavęs atitinkamą JAV prezidento Donaldo Trumpo nurodymą, rašoma straipsnyje.

Neaišku, ar ši sąskaita buvo apmokėta, pridūrė laikraštis.

Virdžinijos universiteto studentas O. Warmbier lankydamasis Šiaurės Korėjoje buvo apkaltintas propagandinio plakato nukabinimu savo viešbutyje ir įkalintas. Koma jį ištiko po numanomo kankinimo už grotų. Parskraidintas atgal į Jungtines Valstijas jis po kelių dienų mirė.

Vienintelė Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders reakcija į minimą straipsnį buvo sakinys: „Mes nekomentuojame derybų dėl įkaitų, štai kodėl jos buvo tokios sėkmingos valdant šiai administracijai.“

D. Trumpas draugiškų santykių su Šiaurės Korėja atkūrimą padarė vienu svarbiausių savo politikos klausimų ir jau surengė du susitikimus su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu.

Per praėjusį jų susitikimą, kuris vasario mėnesį įvyko Hanojuje, D. Trumpas sakė priėmęs Kim Jong-uno pasiaiškinimą, kad jis nežinojo, kas nutiko O. Warmbier kalėjime, nors ši byla buvo itin opi.

„Aš patikėsiu jo žodžiais“, – sakė D. Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.