Bažnyčia tokios kritikos nebuvo patyrusi: juostoje – kunigų prisipažinimai vykdžius prievartą

Tokios kritikos audros, kokią sukėlė dokumentinis filmas apie pedofilus kunigus „Tiktai niekam nesakyk“ („Tylko nie mow nikomu“), Lenkijos bažnyčia savo istorijoje nebuvo patyrusi.

Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Net Bažnyčiai pataikaujantys valdantieji pasmerkė prasikaltusius kunigus.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 15, 2019, 7:34 PM

Už internautų suaukotus 450 tūkst. zlotų (104,4 tūkst. eurų) filmą sukūręs garsus žurnalistas Tomaszas Siekielskis juostoje mėgino parodyti, kad Bažnyčios skelbiama kova su pedofilija tebėra fikcija.

Per pirmas keturias dienas internetinėje vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ filmą pažiūrėjo daugiau kaip aštuoni milijonai lenkų ir jis pagerino visus iki tol buvusius populiarumo rekordus šalyje.

Filmo pagrindu tapo devynių suaugusių žmonių, vaikystėje tapusių pedofilų kunigų aukomis, pasakojimai apie savo patirtį.

Juosta sukrečia pasakojimų tikroviškumu, nes aukos ryžtasi susitikti akis į akį su savo kankintojais, kad slapta nufilmuotų jų prisipažinimą.

Sukrėtė vaikystės istorijos

Nežinodami, kad yra filmuojami, kunigai ima atvirauti, o jų pasipasakojimai šokiruoja, kelia šleikštulį, įsiūtį.

Septynmetę mergaitę klebonijoje tvirkinęs kunigas dabar jau suaugusiai moteriai pareiškė, kad jį tam sugundė velnias. Dvasininkas taip pat prasitaria, kad tvirkino ir daugiau mergaičių.

Kunigas prašo atleidimo ir nori pabučiuoti moters ranką, tačiau ji neleidžia prisiliesti.

Ji tramdydama ašaras pasako, kad košmarai dėl šio kunigo prisilietimų visam gyvenimui sujaukė jos psichiką.

Kito vyriškio istorija irgi sukrečianti. Po to, kai kunigas klebonijoje išprievartavo vaiką, berniukas pareiškė tėvams nebenorintis būti patarnautoju.

Religingiems tėvams tam prieštaraujant ir per jėgą vaiką tempiant į bažnyčią, berniukas nusprendė nusižudyti.

Vaikas išgėrė saują motinos migdomųjų tablečių ir paniro į komą. Reanimacijoje atgaivintas berniukas gydytojai prisipažino, kodėl taip padarė, o ji parašė skundą vyskupui.

Vyskupas padėkojo už laišką ir pranešė, kad kunigą už bausmę perkėlė į kitą parapiją. Pastarojoje parapijoje po kiek laiko nusižudė vienas kunigui patarnavęs berniukas, neatskleidęs tokio poelgio paslapties.

Susitepė nuodėmklausys

Žiūrovus taip pat sukrėtė, kad prezidento Lecho Walęsos nuodėmklausiui kunigui Franciszekui Cybulai irgi metami kaltinimai pedofilija.

Per susitikimą su viena savo aukų kunigas neapgailestavo dėl to, ką jam padarė, neatsiprašinėjo, o įžūliai tvirtino, kad vienuolikamečiam berniukui intymus bendravimas patiko, ir klausė, kiek jis norėtų pinigų už tylą.

Ne mažesnį šoką sukėlė žinia, kad berniukus tvirkino ir garsios Licheno katedros, vienos didžiausių Lenkijoje, statybos iniciatorius ir dabartinis vadovas Eugeniuszas Makulskis.

Kunigas gyrėsi, kad statyti katedrą jo paprašė Dievas, o palaimino lenkų popiežius Jonas Paulius II, todėl prie bažnyčios pastatė paminklą, kuriame įamžino save popiežiaus draugijoje.

Žiūrovus supykdė, kad vietos bažnyčia formaliai pritaria popiežiaus Pranciškaus kovai su pedofilija, o iš tiesų toliau dangsto iškrypėlius kunigus.

Žurnalistui pavyko nufilmuoti, kad už berniukų tvirkinimą 2018 metais nuteistas ir galimybės dirbti su vaikais visam gyvenimui netekęs kunigas Pawelas Kania ir toliau laiko mišias, ruošia vaikus Komunijai.

Prašė aukų atleidimo

Filmas šalyje sukėlė neregėtas aistras. Vyskupų konferencijos vadovas Stanislawas Gadeckis jau kitą dieną po filmo premjeros atsiprašė Bažnyčios vardu visų aukų ir pažadėjo stiprinti kovą su pedofilija.

Toks atsiprašymas neįtikino visuomenės, juolab kad Gdansko arkivyskupas Stanislawas Glodzis filmą pavadino nevertu žiūrėti.

Šis komentaras papiktino ne tik opozicijos politikus, bet ir dalį kunigų, pareiškusių, kad S.Glodzis simbolizuoja senosios kartos kunigų aroganciją.

Vienuolis dominikonas Pawelas Guzynskis paragino S.Glodzį atsistatydinti ir apkaltino dalį vyskupų nesilaikant Evangelijos, nes nuolaidžiauja iškrypėliams.

Kunigas Jacekas Prusakas pareiškė, kad pedofilų nešalinanti Bažnyčia pavirto vilkų irštva, ir paragino imtis esminių permainų.

Opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) lyderis Grzegorzas Schetyna pareiškė, kad valdantieji šios problemos neišspręs, nes siekia vyskupų paramos per rinkimus ir nuolaidžiauja Bažnyčiai.

G.Schetyna pasiūlė nebetaikyti pedofilijos nusikaltimams senaties termino, nes dauguma kunigų aukų apie tai prabilti išdrįsta būdami suaugę, kai jau skriaudikų teisti nebegalima.

Pasmerkė ir valdantieji

Valdančioji katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) filmą įvertino rimtai ir vakar Seime pasiūlė pedofilus bausti 30 metų kalėjimo bausme.

Vis dėlto TTP kritikuoja opozicijos siūlymą sudaryti specialią valstybinę komisiją pedofilijai Bažnyčioje tirti ir nepritaria siūlymui statyti paminklą kunigų pedofilų aukoms atminti.

Buvęs sovietmečio saugumo agentas Jerzis Dziewulskis pareiškė, kad pedofilija Bažnyčioje suklestėjo sovietmečiu, nes valdžia tokių kunigų nebausdavo, o paversdavo savo agentais.

Po sovietmečio griuvimo Bažnyčia esą gavo saugumo ataskaitas apie kunigus pedofilus, tačiau nepanoro jų šalinti, nes būtų pritrūkę kunigų, mat nusikaltimu buvo įtariama kone trečdalis šalies dvasininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?