Buvęs CŽV agentas nuteistas 20 metų kalėjimo už šnipinėjimą Kinijai

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentas penktadienį buvo nuteistas kalėti 20 metų už šnipinėjimą Kinijos naudai, o jo byla, pasak amerikiečių žvalgybos bendruomenės, rodo „nerimą keliančią tendenciją“.

62 metų K.Mallory už 25 tūkst. dolerių (apie 22,4 tūkst. eurų) pardavė vienam Kinijos žvalgybos agentui slaptos JAV gynybos informacijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
62 metų K.Mallory už 25 tūkst. dolerių (apie 22,4 tūkst. eurų) pardavė vienam Kinijos žvalgybos agentui slaptos JAV gynybos informacijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
62 metų K.Mallory už 25 tūkst. dolerių (apie 22,4 tūkst. eurų) pardavė vienam Kinijos žvalgybos agentui slaptos JAV gynybos informacijos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
62 metų K.Mallory už 25 tūkst. dolerių (apie 22,4 tūkst. eurų) pardavė vienam Kinijos žvalgybos agentui slaptos JAV gynybos informacijos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 2:04 PM

62 metų Kevinas Mallory buvo nuteistas pagal kovos su šnipinėjimu įstatymą už tai, kad pardavė vienam Kinijos žvalgybos agentui slaptos JAV „gynybos informacijos“ už 25 tūkst. dolerių (apie 22,4 tūkst. eurų) per savo vizitus Šanchajuje 2017 metų kovą ir balandį.

„Jūsų tikslas yra gauti informacijos, o mano tikslas yra gauti apmokėjimą“, – pareiškė K.Mallory Kinijos agentui skirtoje žinutėje, išsiųstoje 2017 metų gegužės 5 dieną.

Sklandžiai minų kalba kalbantis vyras anksčiau tarnavo JAV kariuomenėje, o vėliau dirbo Valstybės departamento saugumo tarnybos specialiuoju agentu, prieš tapdamas CŽV slaptuoju agentu.

K.Mallory yra vienas iš kelių JAV pareigūnų, turėjusių leidimą dirbti su itin slapta informacija, kurie buvo suimti ir kaltinami nesankcionuotais ryšiais su Kinijos žvalgybos agentūromis.

Kitam buvusiam Gynybos žvalgybos agentūros pareigūnui, Ronui Hansenui, kuris kovo mėnesį prisipažino mėginęs praduoti slaptą informaciją kinams, gresia 15 metų laisvės atėmimo.

Be to, balandžio mėnesį buvusi diplomatė Candace Marie Claiborne prisipažino melavusi tyrėjams apie pinigus, kuriuos ji gavo iš Kinijos žvalgybos agentų mainais už JAV dokumentus.

Pačioje svarbiausioje byloje gegužės 1 dieną buvęs CŽV pareigūnas Jerry Chun Shing Lee pripažino savo kaltę dėl šnipinėjimo Kinijos naudai.

54 metų Jerry Chun Shing Le gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Jis buvo suimtas 2018 metų sausį, įtarus, kad buvęs CŽV pareigūnas suteikė Pekinui informacijos, reikalingos CŽV informatorių tinklui Kinijoje išardyti nuo 2010 iki 2012 metų.

„Ši byla papildo nerimą keliančią tendenciją, kai Kinija nusitaiko į buvusius JAV žvalgybos pareigūnus, ir šie išduoda savo šalį ir kolegas“, – pareiškė generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Demersas, komentuodamas K. Mallory bylą.

„Priimtas nuosprendis kartu su Rono Hanseno ir Jerry Lee kaltės pripažinimais Jutoje ir Virdžinijoje siunčia griežtą žinią, kad mūsų buvusiems žvalgybos pareigūnai nėra jokio reikalo bendrauti su kinais ar kokia nors kita priešiška užsienio žvalgybos tarnyba“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?