Sulaukėjusi 180 karvių banda siaubia Lenkiją: kelia avarijas, bijo ligų protrūkio

Sunku patikėti, tačiau Lenkijos valdžia jau keliolika metų negali sutramdyti vieno smulkiojo ūkininko, kurio neprižiūrima 180 karvių banda sulaukėjo, naikina kitų žmonių pasėlius ir kelia avarijas keliuose.

Kai kurie ūkininkai pasišovė priimti karves, tačiau neaišku, kaip jas perduoti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kai kurie ūkininkai pasišovė priimti karves, tačiau neaišku, kaip jas perduoti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 21, 2019, 6:35 AM, atnaujinta May 21, 2019, 7:02 AM

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) neseniai nusprendus užmigdyti ir utilizuoti minėtą bandą protestuoti ėmė gyvūnų globos organizacija „OTOZ Animals“.

Jos paviešintą peticiją neleisti žudyti sulaukėjusių karvių pasirašė keliasdešimt tūkstančių žmonių, ir ginčai persikėlė į respublikinę televiziją, didžiuosius laikraščius.

Netekęs žemių paleido

Karves į laisvę prieš dvylika metų paleido šimtą kilometrų nuo Poznanės nutolusio Cieciežycų kaimo gyventojas Marianas Skorupa. Vyriškis taip protestavo prieš tai, jog Deščno seniūnija pardavė pievas, kuriose jis nuo seno ganė savo karves, tolimesnių vietovių ūkininkams.

Nebesugebėdamas karvių aprūpinti žole ir šienu M.Skorupa nusprendė bandą išleisti ganytis laisvai.

Žiemą vasarą po Vartos upės pakrantes, pamiškes ir svetimas ganyklas besibastančios karvės sulaukėjo ir ėmė kelti siaubą vietos gyventojams.

Anot Cieciežycų seniūnės Krystynos Lygos, sulaukėjusios karvės ne tik nusiaubia pasėlius, bet ir apėda kiemuose auginamas daržoves, nuskabo vaisius.

Skunde ŽŪM ūkininkas Henrykas Piotrkowskis parašė, kad banda kasmet jam pridaro 100 tūkst. zlotų (23,26 tūkst. eurų) žalos.

Nenorėdami bylinėtis teismuose kaimiečiai nesiryžta karvėms daryti ką nors bloga, o tik veja jas iš kiemų, savo laukų ir rašo skundus seniūnijai, rajono valdžiai, ministerijai.

M.Skorupa savo karves lanko dažnai, tačiau teigia neturintis lėšų šerti, parūpinti pastogę. Karves ūkininkas po truputį pardavinėja, tačiau galvijų nemažėja, nes kartu besiganantys jaučiai apvaisina karves ir jos atsiveda veršelių.

Baiminasi ligų protrūkio

Vis dėlto gyvuliai neturi jokios pašiūrės pasislėpti nuo sniego ar vėjo, tad veršiukai ir senos sirguliuojančios karvės per šalčius gaišta, o kūnai pūva laukuose, upėje.

Sulaukėjusios karvės tapo ir keliolikos eismo įvykių kaltininkėmis. Policininkams atvykus pas M.Skorupą aiškintis jis pareiškė, kad karvės seniai nebėra jo ir nėra už jas atsakingas.

„Po tokio pareiškimo karvės formaliai nebeturi šeimininko, bet mes, vietiniai, žinome, kad jos yra vienintelis J.Skorupos pragyvenimo šaltinis“, – pareiškė seniūnė K.Lyga.

Moteris tvirtina, kad šios bandos sunaikinimas reikštų didelę skriaudą keistam ūkininkui, tačiau karvėms toliau leidžiant laisvai bastytis būtų skriaudžiami kiti kaimiečiai.

Pastarieji labiausiai prisibijo, jog neskiepijama ir negydoma banda netaptų įvairių ligų židiniu ir neužkrėstų jų gyvulių.

Ministerija ėmėsi veiksmų

Skundai, kad neprižiūrimos karvės gali sukelti ligų epidemiją, rimtai išgąsdino ŽŪM ir ji skyrė 350 tūkstančių zlotų (81,44 tūkst. eurų) bandai užmigdyti ir utilizuoti.

Ministerija prisibijo, kad to nepadarius karvių šeimininkas gali gyvulius parduoti nelegalioms skerdykloms, o neaiškios kokybės mėsa pateks į prekybą.

Tai sukeltų dar didesnį skandalą, nes būtent dėl to, kad skerdyklos priima sergančius ir veterinarų nepatikrintus gyvulius, Europos Sąjunga prieš tris mėnesius įvedė Lenkijai griežtas sankcijas.

Žinia, kad ŽŪM nurodymu bus išpjauta laukinių karvių banda, supykdė gyvūnų mylėtojų organizacijas. „OTOZ Animals“ išplatinus raginimą priglausti benames karves penki šimtai tautiečių panoro priimti po vieną arba du gyvulius.

Atsirado ir trys ūkininkai, kurie pageidauja perimti visą bandą, sumokėti už galvijų skiepijimą, patikrinimą ir gydymą.

Organizacijos atstovai nuvyko derėtis į ŽŪM dėl laukinės karvių bandos išdalijimo kitiems ūkininkams.

Didžiausia kliūtimi dabar tapo tai, kaip teisiškai įforminti karvių atėmimą ir perdavimą kitiems žmonėms, mat tokia istorija Lenkijoje nutiko pirmą kartą.

180

Tiek karvių sulaukėjo, naikina pasėlius ir kelia avarijas Lenkijos keliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.