Kazachstano ambasadorius: „Pas mus sparčiai didėja paklausa lietuviškoms technologijoms“

Kazachstanui ruošiantis atversti naują politinės raidos puslapį, šalies ambasadorius Lietuvoje Viktoras Temirbajevas portalui lrytas.lt išdėstė savo mintis apie jo šalyje artėjančius prezidento rinkimus, Lietuvos ir Kazachstano dvišalius santykius bei ateities perspektyvas.

 Kazachstano ambasadorius Lietuvoje Viktoras Temirbajevas Lietuvą laiko svarbia sąjungininke ir prekybos partnere.<br> Kazachstano ambasados nuotr.
 Kazachstano ambasadorius Lietuvoje Viktoras Temirbajevas Lietuvą laiko svarbia sąjungininke ir prekybos partnere.<br> Kazachstano ambasados nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-24 10:46

„Birželio 9 d. Kazachstane vyks respublikos prezidento rinkimai. Tai vienas svarbiausių įvykių politiniame gyvenime, nes šalies vadovas nustato valstybės raidos kryptį, teikia užduotis vyriausybei, formuluoja vidaus ir užsienio politikos prioritetus. Pirmą kartą per beveik trisdešimt metų Kazachstanas išrinks naują prezidentą.

Artėjantys rinkimai žada būti konkurencingiausi per visą nepriklausomo Kazachstano istoriją. Šį kartą į prezidento postą pretenduoja septyni kandidatai. Pirmą kartą tarp norinčių užimti valstybės vadovo kėdę yra moteris – Danija Jespajeva, atstovaujanti partijai „Ak Žol“.

Šiame kontekste verta pastebėti, kad jau daugelį metų Kazachstanas imasi realių žingsnių stiprinant lyčių lygybę ir moterų vaidmenį versle bei politikoje. Dabar jau matomi šio darbo vaisiai. Be D.Jespajevos, moterys užima Senato pirmininko, ministro pirmininko pavaduotojo ir švietimo bei mokslo ministro pareigas, o taip pat sudaro maždaug ketvirtadalį Kazachstano parlamento narių.

Dar vienas artėjančių rinkimų išskirtinumas – konkurencingumas. Jį skatina aktyvi demokratijos institutų plėtra, užtikrinanti rinkimų sąžiningumą ir skaidrumą regione.

Kazachstanas demonstruoja, kad gali viršyti visus lūkesčius. Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas pažadėjo užtikrinti skaidrius rinkimus, kurie atitiks aukščiausius tarptautinius standartus. 

Tai patvirtina jau beveik du dešimtmečius opozicijoje esančio Amiržano Kosanovo iškėlimas kandidatu į prezidentus. Visi pretendentai į šalies vadovus, įskaitant A.Kosanovą, atvirai vykdo savo rinkimines kampanijas ir kovoja dėl rinkėjų balsų.

Kazachstanas visuomet buvo atviras rinkimų stebėtojams bei jų konstruktyvioms pastaboms. Šįkart laukiama daugiau nei tūkstančio tarptautinių stebėtojų iš dešimties tarptautinių organizacijų, įskaitant ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurą, o taip pat iš užsienio valstybių, kurios dirbs per rinkimus šalyje. Jų misijos jau pasklido po visą šalį.

Artėjantys rinkimai svarbūs ne tik Kazachstanui, bet ir mūsų kaimynams bei partneriams visame pasaulyje. Visiems gerai žinoma, kad Kazachstanas aktyviai dalyvauja sprendžiant globalius klausimus, įskaitant Sirijos konflikto sureguliavimą.

Žvelgiant iš ekonominės pusės, vyriausybė imasi ryžtingų priemonių gerindama investicinį klimatą Kazachstane bei paversdama jį patraukliausia šalimi investicijoms regione.

Tai aktualu ir Lietuvai, atsižvelgiant į tai, kad Kazachstanas yra 15-tas pagal apimtį jos prekybos partneris ir svarbus sąjungininkas užtikrinant Lietuvos energetinį saugumą.

Nė kiek nedvejodamas pastebėsiu, kad Kazachstanas yra „Vartai į Aziją“, arba susisiekimo jungčių centras Lietuvos pervežėjams bei pašto tarnybai.

Pastaruoju metu Kazachstane sparčiai didėja paklausa lietuviškoms elektroenergetikos ir bankininkystės technologijoms, kurios plačiai naudojamos visoje šalyje.

Be prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo, sėkmingai vystomi ir kultūriniai bei humanitariniai ryšiai. Maždaug 200 studentų iš Kazachstano kasmet studijuoja didžiausiose Lietuvos aukštosiose mokyklose, tokiose kaip Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas bei Kauno technologijos universitetas.

Atskirai vystomas bendradarbiavimas medicinos srityje. Lietuvos aukštosios mokyklos yra tarp 10-ies Kazachstano strateginių partnerių diegiant naujus medicinos švietimo standartus. Įdomu tai, kad buvęs Lietuvos švietimo ministras Dainius Pavalkis neseniai pradėjo vadovauti medicinos universitetui Kazachstano sostinėje.

Be to, tarp Kazachstano ir Lietuvos jau nusistovėjo tarpusavio palaikymo tarptautinėse organizacijose tradicijos. Kazachstano diplomatai aktyviai dalijosi vadovavimo ESBO patirtimi su Lietuvos kolegomis, o Lietuva savo ruožtu viena pirmųjų ratifikavo Susitarimą dėl tvirtesnės partnerystės ir bendradarbiavimo tarp ES ir Kazachstano.

Vieno straipsnio nepakaks aprėpti visoms Lietuvos ir Kazachstano bendradarbiavimo kryptims.

Kazachstano prezidento rinkimų rezultatai bus paskelbti iki birželio 16 d. Po jų laukia aktyvus darbas toliau plėtojant glaudžius santykius tarp Kazachstano ir Lietuvos. Aš turiu tvirtą pagrindą tikėti ateitimi ir bendradarbiavimu tarp mūsų šalių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.