Netylant kalboms apie apkaltą JAV prezidentui D. Trumpas ir N. Pelosi apsikeitė įžeidimais

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentas Donaldas Trumpas niršta, kad jos partija neskuba skelbti jam apkaltos, o jųdviejų santykiai po apsikeitimo šiurkščiais asmeniškais epitetais pasiekė naujas žemumas.

D.Trumpas išvadino savo oponentę „beprote Nancy“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas išvadino savo oponentę „beprote Nancy“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Pelosi išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 11:33 AM

Neįprastai viešas D.Trumpo ir N.Pelosi žodžių karas tęsėsi jau antrą dieną. Anksčiau Atstovų Rūmų pirmininkė išsakė abejonių, ar prezidentas dėl savo psichinės būklės yra tinkamas eiti pareigas, ir išreiškė viltį, kad D.Trumpo aplinkos žmonės įsikiš „šalies labui“.

D.Trumpas savo ruožtu išvadino savo oponentę „beprote Nancy“. Atrodo, kad jis pirmąkart priskyrė paniekinamą epitetą šiai moteriai, kuri yra jo pagrindinė politinė priešininkė Kongrese.

Jųdviejų tarpusavio atsiliepimai pabrėžė aštrų ginčą, stiprėjusį nuo praeito mėnesio, kai buvo paskelbta specialiojo prokuroro ataskaita apie Rusijos kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Pasak N.Pelosi, D.Trumpas siekia išprovokuoti savo oponentus demokratus inicijuoti jam apkaltą. Šis procesas beveik neabejotinai būtų patvirtintas Atstovų Rūmuose, bet žlugtų respublikonų dominuojamame Senate ir tokiu būdu suaktyvintų perrinkimo ateinančiais metais sieksiantį D.Trumpą palaikančius rinkėjus.

„Baltieji rūmai tiesiog maldauja apkaltos“, – žurnalistams sakė N.Pelosi.

Pasak jos, D.Trumpas „nusivylęs“, kad demokratai kol kas nesiryžta imtis tokio žingsnio, nors ir aktyvina Kongreso vykdomus tyrimus dėl prezidento ryšių su Rusija ir jo numanomo trukdymo vykdyti teisingumą. Pats D.Trumpas stengiasi šiuos tyrimus blokuoti.

„Tai gali mus atvesti į padėtį, kai apkalta taps neišvengiama – arba ne. Tačiau šiuo metu nesame pasiekę tokios padėties“, – aiškino N.Pelosi.

Kongreso tyrimų spaudžiamas D.Trumpas ketvirtadienį paragino JAV žvalgybos bendruomenę „visiškai bendradarbiauti“ su tyrimu dėl, anot prezidento, jo 2016 metų kampanijos „šnipinėjimo“.

Pasak D.Trumpo, su teismo leidimu vykdytas jo kampanijos darbuotojų kontaktų su rusais stebėjimas prilygsta „šnipinėjimui“. Prezidentas netgi pavadino šį tyrimą išdavyste ir užsiminė, kad jo vykdytojams turėtų būti pateikti baudžiamieji kaltinimai.

N.Pelosi, dar kartą apkaltinusi D.Trumpą kompromituojančios informacijos „dangstymu“, ironiškai pareiškė, kad meldžiasi už prezidentą ir linki, kad „jo šeima, jo personalas arba jo administracija įsikištų šalies labui“.

„Itin stabilus genijus“

D.Trumpas atrėžė paniekinamais kaltinimais ir pavadino ją „beprote Nancy“, reikšdamas abejones dėl Atstovų Rūmų pirmininkės psichinės būklės.

„Ji nebe toks pats žmogus, – prezidentas sakė žurnalistams Baltuosiuose rūmuose. – Ji neteko [proto].“

Rėždamas ilgą tiradą D.Trumpas sakė atidžiai stebėjęs N.Pelosi per jųdviejų susitikimą.

„Ir ji buvo visiškai pamišusi, mostagavo rankomis ir visa kita“, – kalbėjo jis, pats mojuodamas rankomis, kad pabrėžtų savo žodžius.

„Ji yra pakrikusi“, – tvirtino D.Trumpas.

Šis apsišaudymas įvyko po keleto D.Trumpo teisinių nesėkmių, įskaitant federalinio teismo sprendimą, kad Atstovų Rūmų reikalavimas perduoti jiems informaciją apie prezidento finansinę veiklą yra teisėtas.

„Manau, jį iš tikrųjų suerzino šios teismo bylos ir faktas, kad Atstovų Rūmų demokratų frakcija nežengia apkaltos keliu, nors jis nori, kad būtume būtent ten“, – ketvirtadienį sakė N.Pelosi.

Ankstesnę dieną N.Pelosi ir kiti demokratai atvyko į Baltuosius rūmus aptarti su infrastruktūra susijusių problemų, bet prezidentas netikėtai nutraukė derybas ir paskelbė, kad jokios pažangos politiniais klausimais negali būti, kol demokratai neatšauks savo „nesąmoningų“ tyrimų.

N.Pelosi sakė, kad D.Trumpas per šį posėdį pradėjo „ožiuotis“, trankė kumščius į stalą ir galiausiai išlėkė iš kabineto.

D.Trumpas savo ruožtu tai griežtai neigė ir per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją žengė neįprastą žingsnį – atskirai iškvietė penkis savo padėjėjus, kad jie apgintų savo viršininko elgesį.

Prezidentas per tą susitikimą buvo „labai ramus“, teigė jo patarėja Kellyanne Conway. „Jie sakė, kad jis piktinosi, ožiavosi, niršo. Tai melas“, – pridūrė ji.

Prezidentas netgi pareiškė esąs „itin stabilus genijus“, tačiau šie D.Trumpo žodžiai greitai atsigręžė prieš jį patį, N.Pelosi per „Twitter“ paskelbus kandaus tono žinutę.

„Kai šis „itin stabilus genijus“ pradės elgtis prezidentiškiau, mielai dirbsiu su juo infrastruktūros, prekybos ir kitais klausimais“, – rašė ji.

Neryžtingumas dėl apkaltos

Keli demokratų įstatymų leidėjai ir pretendentai perimti prezidento postą per 2020 metų rinkimus norėtų, kad būtų pradėtas apkaltos procesas dėl, anot jų, D.Trumpo trukdymo vykdyti teisingumą ir atsisakymo gerbti Kongreso turimas priežiūros galias.

Tačiau aukšto rango demokratai baiminasi, kad apkaltos taktika gali atsisukti prieš jų pačių partiją ir suaktyvinti D.Trumpo rinkėjus.

Tiesiogiai paklaustas, ar jis viliasi, kad procesas pasisuks būtent šia linkme, D.Trumpas kalbėjo atsargiai.

„Nemanau, kad kas nors nori, kad jam būtų pradėta apkalta“, – atsakė prezidentas ir pridūrė manąs, jog amerikiečiai rinkėjai šį procesą laiko „mūsų šaliai blogu dalyku“.

D.Trumpui artimas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas sakė, jog demokratai turėjo vilčių, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaita sužlugdys prezidentą. Pasak jo, šios viltys neišsipildė, bet partija iki šiol nesudėjo ginklų.

„Po dvejus metus trukusio politinio tiesiosios žarnos tyrimo niekas nėra kruopščiau patikrintas nei Trumpas. Jie nieko nerado“, – trečiadienį vakare televizijai „Fox News“ sakė L.Grahamas.

Jis pridūrė, jog demokratų reikalavimai surengti apkaltą „tėra politinis kerštas, ir tai atsisuks prieš juos pačius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.