Premjerui – bėdos dėl nuslėpto turto: įsigijo pasinaudodamas padėtimi?

Likus kelioms dienoms iki rinkimų į Europos Parlamentą visą Lenkiją įaudrino žinia apie sklypą, kurio premjeras Mateuszas Morawieckis nedeklaravo. Gal jis sklypą įsigijo pasinaudodamas padėtimi?

M.Morawieckis galėjo pasinaudodamas padėtimi įsigyti sklypą, bet jo nedeklaruoti, nes jį formaliai įsigijo žmona.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Morawieckis galėjo pasinaudodamas padėtimi įsigyti sklypą, bet jo nedeklaruoti, nes jį formaliai įsigijo žmona.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 25, 2019, 12:20 PM

Lenkijos premjeras M.Morawieckis yra 70 mln. zlotų (16,26 mln. eurų) vertės žemės sklypo savininkas.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ išsiaiškino, kad M.Morawieckio žmona Iwona prieš septyniolika metų Oporovo mikrorajone Vroclave įsigijo žemės sklypą penkis kartus pigiau nei rinkos kaina, o jo vertė šiuo metu yra padidėjusi šimtą kartų.

M.Morawieckis tuo metu dirbo Vroclavo savivaldybėje ir žinojo, kad per įsigytą sklypą ruošiamasi tiesti greitkelį ir valstybė privalės brangiai išpirkti žemę.

Prieš sudarant minėtą sandorį M.Morawieckis pas notarą pasirašė su žmona turto pasidalijimo sutartį, todėl neprivalėjo įrašyti žemės į parlamentarams privalomą turto deklaraciją.

Už penkiolikos hektarų žemės sklypą I.Morawiecka sumokėjo 700 tūkst. zlotų (162,6 tūkst. eurų), nors jo rinkos vertė buvo keleriopai didesnė.

Sutuoktinių versijos skiriasi

Įdomu tai, kad visi šio sandorio dokumentai yra dingę, o Morawieckiai skirtingai aiškina žemės įsigijimo aplinkybes. Premjero žmona teigia, jog sklypą pirko iš vieno nekilnojamojo turto verslininko, bet premjeras prasitarė, kad žemę pirko iš Vroclavo vyskupijos.

Pastaroji tą žemę buvo ką tik atgavusi iš miesto kaip kompensaciją už pokarinę konfiskaciją, bet kažkodėl be konkurso pigiai skubiai pardavė merijos atstovui.

Žurnalistai iš radijo „TOK FM“ rėžė, kad minėtas sandoris slaptumu ir neaiškumu asocijuojasi su vykdomais mafijos, bet jį gudriai suplanavo būsimas premjeras.

Premjero sandorį negailestingai sukritikavo internautai, parašę, jog tai asocijuojasi su mafijos machinacijomis Sicilijoje.

Skaudžiausia – biudžetui

Kaip rašė „Gazeta Wyborcza“, iš šio sandorio pralobs Vroclavo planus žinojęs M.Morawieckis su savo šeima, tačiau praloš valstybė, nes privalės brangiai atpirkti žemę dėl kelio tiesimo.

Dienraštis pasiūlė premjerui pasielgti garbingai ir parduoti valstybei tą žemę už tokią pat kainą, už kokią įsigijo. I.Morawiecka pagrasė dienraščiui teismu už šmeižtą, tačiau pareiškė, kad parduos tą sklypo dalį, per kurią eis greitkelis, miestui už ankstesnę kainą, o gautus pinigus atiduos labdarai.

Pasirašęs su žmona turto pasidalijimo sutartį M.Morawieckis nuo to laiko galėjo deklaruoti vien savo vardu registruotą turtą ir teigti, kad nėra labai turtingas. Taip savo turtų nerodo ir dar keli Lenkijos politikai, tačiau M.Morawieckio padėtis yra išimtinė.

Smūgis partijos įvaizdžiui

M.Morawieckis ne tik eina premjero pareigas, bet ir atstovauja Teisės ir teisingumo partijai (TTP). Pastaroji savo oponentus kaltina neteisėtai lobus patiems ar nereagavus į tai, kaip po komunizmo griovimo buvę sovietiniai funkcionieriai bei kriminalinė mafija plėšė šalį.

TTP įkūrėjas ir lyderis 69 metų Jaroslawas Kaczynskis rengiasi kukliai, neturi banko kortelės, nuosavos mašinos ir tik neseniai ėmė naudotis internetu bei mobiliuoju telefonu.

Tai, kad prieš ketverius metus J.Kaczynskis buvusiam bankininkui 50-mečiam M.Morawieckiui pasiūlė eiti plėtros ministro bei vicepremjero pareigas, o vėliau paaukštino į premjerus, sukėlė net dalies pavaldinių nepasitenkinimą.

TTP kritikavo užsienio bankus bei korporacijas plėšiant šalį, o tuo metu M.Morawieckis vadovavo ispanų privatizuotam bankui „Bank Zachodni WBK“.

Spėjama, kad M.Morawieckį skirti ministru J.Kaczynskis nusprendė siekdamas Seime užsitikrinti jo tėvo, garsaus sovietmečio opozicionieriaus Kornelio Morawieckio, atstovaujamos partijos „Kukiz’15“ palaikymą.

M.Morawieckio darbštumas ir pasiūlytos reformos įtiko J.Kaczynskiui, ir jis prieš dvejus metus paskyrė M.Morawieckį premjeru.

Anot žurnalo „Newsweek“, po šio skandalo M.Morawieckis gali prarasti TTP lokomotyvo įvaizdį ir partijai tapti trukdžiu.

Opozicinė Piliečių platformos partija užvakar Seime siūlė priimti įstatymą „Švarios rankos“, pagal kurį turtą privalėtų deklaruoti ir seimūnų, ministrų bei kitų valdininkų šeimos nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.