Dėl partijų pjautinių šalyje bręsta politinė krizė

Italijoje bręsta politinė krizė. Šalies ministras pirmininkas Giuseppe Conte pareiškė, kad yra pasiruošęs atsistatydinti, jei dvi populistinės valdančiosios partijos neišspręs tarpusavio ginčų ir nenustos pjautis.

G.Conte prabilo apie atsistatydinimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Conte prabilo apie atsistatydinimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 8:31 AM

Ilgą laiką Italijoje dvi valdančiosios partijos Penkių žvaigždučių judėjimas ir „Lyga“ sugyveno taikiai, tačiau tarpusavio santykiai pradėjo blogėti artėjant Europos Parlamento (EP) rinkimams.

„Prašau šių abiejų politinių jėgų pasirinkti ir pasakyti man ar jie vis dar gerbia vyriausybės sutartį. Jeigu ne, aš paprasčiausiai pasitrauksiu iš pareigų.

Noriu aiškaus, nedviprasmiško ir greito atsakymo“, – pirmadienį pareiškė G.Conte.

Ministras pirmininkas nori turėti tvirtą koalicijos užnugarį tęsiantis kalboms su Europos Sąjunga (ES) dėl Italijos valstybės skolos, kuri praėjusiais metais dar labiau padidėjo.

„Lygos“ vedlys ir Italijos vidaus reikalų ministro pareigas užimantis Matteo Salvini praėjusią savaitę pareiškė, kad Europos Komisija gali skirti Italijai 3 mlrd. eurų baudą už ES fiskalinių taisyklių pažeidimą.

Bet kartu politikas ragina šalį ir toliau nepaisyti Briuselio primetamos tvarkos, nes jaunimo nedarbas kai kuriuose regionuose siekia 50 proc., o primestų taisyklių laikymasis padarytų dar daugiau žalos.

Bet ne visi Romoje pritaria radikaliai M.Salvini pozicijai. G.Conte dažnai kritikuoja vidaus reikalų ministrą dėl jo retorikos socialiniuose tinkluose.

M.Salvini net nepasibaigus ministro pirmininko spaudos konferencijai socialiniuose tinkluose jam atsakė, kad „Lyga“ yra pasiruošusi judėti į priekį, tačiau pažymėjo, jog jo partija laimėjo EP rinkimus ir kalbant apie ES klausimus būtina kreipti daugiau dėmesio į „Lygos“ poziciją.

Penkių žvaigždučių judėjimo lyderis Luigi Di Maio taip pat „Facebook“ atsakė premjerui, kad jie yra pasirengę dirbti toliau.

Bet koalicijos ateitis ir toliau lieka neaiški.

M.Salvini dažnai kaltinamas, kad elgiasi taip, lyg pats būtų Italijos premjeras.

Atrodo, kad tokių užmojų politikas ir gali turėti, nes į Europos Parlamento rinkimų pergalę „Lygos“ sąrašą vedęs M.Salvini į Briuselį pats nevažiuos ir liks tvarkos daryti Italijoje.

Parengta pagal AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.