Dėl Jungtinės Karalystės torių lyderio ir premjero posto varžysis 10 kandidatų

Dešimt kandidatų varžysis dėl teisės pakeisti atsistatydinančią Jungtinės Karalystės ministrę pirmininkę Theresą May, pirmadienį paskelbė Konservatorių partijos parlamentarų 1922-ųjų komitetas, tačiau daugelio jų požiūris į artėjantį Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos smarkiai skiriasi.

Dėl Jungtinės Karalystės torių lyderio ir premjero posto varžysis 10 kandidatų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl Jungtinės Karalystės torių lyderio ir premjero posto varžysis 10 kandidatų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-10 22:52

Žemiau pateikiama, kaip pasiskirsto pretendentų pozicijos deklaruotos „Brexit“ strategijos Th. May su Briuseliu suderėtos, tačiau parlamento nepriimtos išstojimo sutarties atžvilgiu.

Aktyviai siekiantys išstojimo be sutarties

ANDREA LEADSOM

A. Leadsom gegužės 22-ąją pasitraukė iš Bendruomenių Rūmų lyderės posto, o šis žingsnis paskatino Th. May kitą dieną paskelbti apie savo atsistatydinimą.

Ji nori „valdomo“ išstojimo iš ES be sutarties ir be jokių galutinio termino pratęsimų.

Per ankstesnę kovą dėl torių lyderio posto 2016 metais ši 56 metų veikėja pateko į finalinį ratą, bet savo kandidatūrą atsiėmė.

ESTHER McVEY

Ši 51 met „Brexit“ šalininkė, buvusi televizijos pranešėja, praeitais metais pasitraukė iš darbo ir pensijų sekretorės pareigų, reikšdama nepritarimą kompromisams dėl išstojimo iš Bendrijos.

E. McVey pageidauja, kad Britanija išstotų iš ES iki spalio pabaigos ir pasisako už galimybę ateityje sudaryti su bloku laisvosios prekybos sutartį.

Atviri galimybei spalį išstoti be sutarties

BORISAS JOHNSONAS

Buvęs užsienio reikalų sekretorius sako, kad spalį išvestų Britaniją iš ES „su sutartimi arba be jos“.

Praeitą savaitgalį duodamas interviu vienam laikraščiui 54 metų B. Johnsonas pažadėjo blokuoti mokėjimus pagal Briuselio pateiktą „Brexit“ sąskaitą, jeigu ES nepagerins išstojimo sąlygų, taip pat atšaukti dabartine sutartimi numatytą prieštaringai vertinamą priemonę, turinčią užtikrinti, kad siena tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos po „Brexit“ išliktų atvira.

B. Johnsonas, 2016 metais buvęs „Brexit“ referendumo kampanijos veidas, dirbo diplomatijos vadovu Th. May vyriausybėje, bet galiausiai atsistatydino dėl premjerės „Brexit“ strategijos.

Šis charizmatiškas ir populiarus tarp Konservatorių partijos eilinių narių 54 metų politikas laikomas lyderio rinkimų favoritu ir yra palaikomas gausėjančio kabineto narių bei parlamentarų rato.

DOMINICAS RAABAS

Prisiekęs euroskeptikas, turintis karatė juodąjį diržą, pasitraukė iš „Brexit“ sekretoriaus posto, protestuodamas prieš Th. May ir ES sudarytą susitarimą.

51 metų D. Raabas sako, kad Britanija turėtų būti pasiruošusi išeiti iš be sutarties, tačiau stengti susiderėti dėl geresnių sąlygų, nei tos, kurias pavyko pasiekti Th. May.

D. Raabas praeitą savaitę kontroversiškai pareiškė, kad būtų linkęs paleisti parlamentą, jeigu to reikėtų išstojimui be sutarties.

SAJIDAS JAVIDAS

Pakistaniečio imigranto autobuso vairuotojo 49 metų sūnus, anksčiau dirbęs investicinės bankininkystės sektoriuje, nori, kad Britanija būtų moderni, daugiakultūrė ir meritokratinė valstybė.

S. Javidas ekonomikos klausimais palaiko liberaliąją mintį ir per 2016 metų referendumą balsavo prieš išstojimą iš ES, bet vėliau tapo „Brexit“ šalininku.

Jis nori, kad JK išstotų iš bloko spalio 31-ąją, pageidautina – su sutartimi. Vis dėlto jam būtų priimtiniau „Brexit“ be sutarties negu apskritai neišstoti.

S. Javidas sulaukė svarbaus Škotijos konservatorių lyderės Ruth Davidson (Rut Deividson) palaikymo.

Nusistatę prieš išstojimą spalį be sutarties

MICHAELAS GOVE'AS

Šis 51 metų intelektualas yra vienas uoliausių Th. May vyriausybėje išlikusių euroskeptikų, bet laikomas veikėju, turinčio potencialo suvienyti abu susiskaldžiusios Konservatorių partijos sparnus.

M. Gouve'as laikomas turintis daugiausiai galimybių pakeisti Th. May po B. Johnsono, bet jo kampanijai praeitą savaitgalį iškilo pavojus, kai politikas prisipažino prieš du dešimtmečius vartodavęs kokainą.

Jis siuntė signalų, kad galėtų pritarti dar vienam „Brexit“ atidėjimui, jeigu iškiltų pavojus spalio 31 dieną išstoti be sutarties.

JEREMY HUNTAS

Dabartinis užsienio reikalų sekretorius anksčiau priklausė siūlančiųjų pasilikti ES stovyklai, bet vėliau pakeitė poziciją.

Šis buvęs verslininkas yra ištvermingas politikas: jis šešerius metus vadovavo Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai (NHS) per jos finansavimo krizę.

52 metų J. Huntas sako, kad uoliau spaustų parengti naują susitarimą su Briuseliu, bet neatmestų „Brexit“ be sutarties galimybės.

MARKAS HARPERIS

49 metų M. Harperis, buvęs konservatorių frakcijos vyriausiasis drausmintojas, nėra dirbęs Th. May vyriausybėje ir sako, kad dėl to jo reputacija nesutepta.

Jo nuomone, išstojimo terminą reikėtų pratęsti, kad būtų užtikrinta „Brexit“ sutartis, bet yra pasiruošęs išstoti be sutarties, jeigu alternatyva būtų tolesnė narystė Bendrijoje.

Griežtai nusistatę prieš išstojimą be sutarties

RORY STEWARTAS

46 metų tarptautinės plėtros sekretorius anksčiau yra dirbęs Užsienio reikalų ministerijoje ir Irako administracijoje, suformuotoje koalicijos po JAV vadovaujamos invazijos į Iraką. Jo nuomone, išstoti iš ES be sutarties būtų „žalinga“.

MATTAS HANCOCKAS 

40-metis sveikatos apsaugos sekretorius yra viena iš kylančių torių žvaigždžių. Šis nuosaikių pažiūrų veikėjas laikomas kompetentingai atliekančiu savo pareigas ir sugebančiu bendrauti su žiniasklaida.

Per 2016-ųjų referendumą jis buvo nusistatęs prieš „Brexit“, bet vėliau perėjo į jo šalininkų stovyklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.