Politinę krizę išgyvenančios Moldovos naujoji lyderė prašo tolesnės tarptautinės paramos

Naujoji Moldovos premjerė Maia Sandu pirmadienį padėkojo tarptautinei bendruomenei už palaikymą ir paprašė toliau remti naująją šalies valdžią.

 Naujoji Moldovos premjerė Maia Sandu pirmadienį padėkojo tarptautinei bendruomenei už palaikymą ir paprašė toliau remti naująją šalies valdžią.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Naujoji Moldovos premjerė Maia Sandu pirmadienį padėkojo tarptautinei bendruomenei už palaikymą ir paprašė toliau remti naująją šalies valdžią.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 2:48 PM

„Per pastaruosius kelerius metus Moldova virto šalimi, kuri dėl vienos partijos ir uzurpatoriaus Vladimiro Plachotniuko buvo izoliuota nuo išorinio pasaulio. Jei neišvaduosime nuo jų šalies, Moldova negalės judėti į priekį“, – pareiškė M. Sandu per pirmąjį vyriausybės posėdį.

Naująjį ministrų kabinetą, kurį birželio 8 dieną suformavo proeuropietiškas aljansas ACUM ir Moldovos socialistų partija (PSRM), palaiko Briuselis, Maskva ir Vašingtonas bei tokios tarptautinės organizacijos kaip Europos Taryba.

PSRM pirmininkė Zinaida Grečanaja buvo išrinkta Moldovos parlamento pirmininke, o dešiniosios partijos „Veiksmas ir solidarumas“ lyderė M. Sandu buvo paskirta ministre pirmininke.

Vis tik Konstitucinis Teismas anksčiau šalį valdžiusios Demokratų partijos nurodymu pripažino parlamento sprendimus neteisėtais.

Teisėjai sekmadienį nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną ir leido ekspremjerui Pavlui Filipui paleisti parlamentą. Šis tučtuojau pasirašė atitinkamą įsaką ir rugsėjo 6 dieną paskyrė pirmalaikius rinkimus.

Demokratų partija taip pat paskelbė pradedanti rinkti parašus už I. Dodono atleidimą, kad galima būtų kartu su parlamentarais išrinkti ir naująjį prezidentą.

Parlamentas savo ruožtu neteisėtais pripažino visus Konstitucinio Teismo sprendimus, taip pat Demokratų partiją ir jos frakcijai parlamente vadovaujančio P. Filipo vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.