Sulaikytas milijonierius šantažuoja prezidentą: žada išpilti visą purvą

Politinės bombos sprogimą Varšuvoje sukėlė šantažuojantis multimilijonieriaus Mareko Falentos laiškas prezidentui Andrzejui Dudai. Suimtas verslininkas reikalauja jį paleisti, kitaip sako išpilsiąs visą purvą.

Lenkijos prezidentas A.Duda sulaukė laiškų su grasinimais iš šią savaitę į šalį sugrąžinto verslininko M.Falentos.<br> lrytas.lt koliažas.
Lenkijos prezidentas A.Duda sulaukė laiškų su grasinimais iš šią savaitę į šalį sugrąžinto verslininko M.Falentos.<br> lrytas.lt koliažas.
Lenkijos prezidentas A.Duda sulaukė laiškų su grasinimais iš šią savaitę į šalį sugrąžinto verslininko M.Falentos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos prezidentas A.Duda sulaukė laiškų su grasinimais iš šią savaitę į šalį sugrąžinto verslininko M.Falentos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Falenta<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Falenta<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jun 12, 2019, 11:13 PM, atnaujinta Jun 13, 2019, 11:49 AM

44 metų verslininkas, kurio turtas prieš keletą metų buvo įvertintas 650 mln. zlotų (152,3 mln. eurų), laiške pagrasė paviešinti vadinamosios slapto klausymosi aferos užkulisius, jei prezidentas nepasirašys malonės prašymo ir neatleis jo nuo kalėjimo bausmės.

Laišką M.Falenta perdavė per savo advokatą iš areštinės Ispanijoje, kur prieš keturis mėnesius buvo suimtas kaip besislapstantis nuo Lenkijos teisingumo.

M.Falenta prieš trejus metus buvo nuteistas kalėti dvejus su puse metų už tai, kad keliuose Varšuvos restoranuose su slapta technika įrašinėjo politikų ir verslininkų pokalbius.

Keršijo už žlugusį verslą

Klausymosi įrangą restoranuose paslėpdavo ir įrašus M.Falentai už solidų atlygį atiduodavo keli padavėjai, jie vėliau buvo nuteisti lygtinėmis bausmėmis.

Kelerius metus įrašinėjęs verslo konkurentus ir taip juos įveikdavęs M.Falenta vėliau nusprendė slapta įamžinti ir politikų pokalbius.

Per teismą M.Falenta teigė, kad taip nusprendė atkeršyti tuo metu šalį valdžiusiai Piliečių platformos partijai (PPP) už tai, kad sužlugdė jo pelningą verslą.

M.Falenta buvo supirkęs Rusijos anglis importuojančias įmones, o vyriausybė netikėtai labai apribojo rusiškų anglių importą.

Vyriausybė tai padarė spaudžiama angliakasių profsąjungos, kai ji, išsigandusi sumažėjusių vietinių anglių paklausos, pagrasino skelbti visuotinį streiką, jeigu toliau bus įvežamos pigios rusiškos anglys.

Atskleidė korupcijos ryšius

Slapti įrašai demaskavo PPP korupcinius ryšius bei savivalę, arogantiškumą, vulgarumą ir lėmė, kad 2015 m. Seimo rinkimus laimėjo opozicinė Teisės ir teisingumo partija (TTP).

PPP politikai iškart ėmė įtarinėti, kad M.Falenta vykdė TTP užsakymą juos demaskuoti. O prokuratūra teigė, kad nežino, kur M.Falenta paslėpė kelis šimtus įrašų, ir jų neturi, bet TTP palanki žiniasklaida viešino vis naujus pokalbius, demaskuojančius PPP.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ iškėlė versiją, kad įrašų aferą koordinavo Centrinio antikorupcinio biuro (CAB) vieno regiono skyriaus vadai, palaikę glaudžius ryšius su TTP vadovybe ir slapta susitikinėję su M.Falenta. TTP atėjus į valdžią visi minėti agentai buvo paaukštinti tarnyboje.

Nuteisė, bet neįkalino

TTP atmetė opozicijos siūlymą sudaryti specialią Seimo komisiją, kuri ištirtų, ar su klausymosi skandalu nėra susijusi Rusija ir kur yra paslėpti visi įrašai.

Prokuroras siūlė M.Falentai paskirti lygtinę bausmę, tačiau, opozicijai protestuojant, TTP pabūgo būti apkaltinta sąmokslu su verslininku ir nuteisė jį kalėti dvejus su puse metų.

Nepaisant nuosprendžio, M.Falenta trejus metus išvengė kalėjimo. Teismui jis nuolat teikė pažymas apie pašlijusią sveikatą, nors atvirai linksminosi.

Be to, M.Falenta išsiuntė du oficialius malonės prašymus prezidentui A.Dudai.

Prezidentui atmetus šiuos prašymus ir prieš pusmetį prokuratūrai vis dėlto nusprendus pasodinti M.Falentą į kalėjimą, šis veikėjas pradingo iš šalies.

Prieš du mėnesius Ispanijos policija verslininką suėmė, o šią savaitę atskraidino į Lenkiją.

Šantažuoja prezidentą

M.Falentos šantažuojamąjį laišką prezidentui A.Dudai iš areštinės Ispanijoje paviešino dienraštis „Rzeczpospolita“.

„Prašau vertinti šį laišką kaip paskutinį šansą susitarti su manimi.

Aš neketinu mirti vienišas, paviešinsiu užsakovus ir visas smulkmenas“, – taip savo laišką pradėjo M.Falenta.

Verslininkas teigė, jog turi kompromituojančius dabartinio premjero Mateuszo Morawieckio pokalbių įrašus.

Tuo metu M.Morawieckis vadovavo ispaniškam bankui ir, žurnalo „Newsweek“ teigimu, per pokalbį su vienu finansininku prasitarė, kad slepia turtą kitų asmenų vardu.

Laiške M.Falenta pareiškė, kad PPP politikus įrašinėjo paprašytas TTP lyderio Jaroslawo Kaczynskio patarėjo Stanislawo Karczewskio. Jis išvardijo dar 11 įtakingų TTP politikų bei saugumo tarnybų vadų, tariamai koordinavusių arba žinojusių apie vykdomą PPP politikų pokalbių įrašinėjimą.

M.Falenta pareikalavo, kad mainais už tylą jam būtų suteiktas specialaus liudytojo statusas ir nutraukti bet kokie teisėsaugos veiksmai prieš jį.

Jeigu per mėnesį tokie reikalavimai nebus įvykdyti, M.Falenta grasino pradėti viešinti įrašus.

Blefas ar tikrovė?

Generalinis prokuroras ir teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra pareiškė, kad desperacijos apimtas M.Falenta „kurpia visokias istorijas manydamas, jog tai gali jį apsaugoti nuo teisingumo“.

„Kol tos istorijos buvo naudingos TTP, tol M.Falenta buvo vadinamas patikimu. O dabar staiga imamas vadinti prasimanytoju“, – pareiškė PPP seimūnas Krzysztofas Brejza.

M.Falenta, manoma, turi sąsajų su Rusijos žvalgybomis, galbūt turi TTP politikus demaskuojančių įrašų, bet yra išsigandęs dėl savo ateities, tad supanikavęs ryžosi šantažuoti prezidentą.

Už tokį šantažą M.Falenta privalo būti teisiamas, tačiau ar TTP panorės jį erzinti?

Laiškui patekus į viešumą prezidentas nebegali suteikti pasigailėjimo M.Falentai, o TTP – viešai jo užsistoti, nes patvirtintų įtarimus, kad prisidėjo prie įrašų užsakymo.

Vis dėlto apžvalgininkai nemano, kad šis skandalas sutrukdys TTP laimėti spalio mėnesį vyksiančius Seimo rinkimus, nes valdantieji turi didžiulę įtaką teisingumo institucijoms bei visuomeninei žiniasklaidai, tad skandalas bus menkinamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.