Į miesto tarybą išrinkta šimtametė kovos už sveiką kūną ir protą

Buvusi mokytoja Lisel Heise ilgai kovojo, kad jos gimtajame Kirch-heimbolandene vėl duris atvertų baseinas. Atšventusi 100-ąjį jubiliejų senolė iškovojo vietą miesto taryboje ir žada grumtis dėl savo tikslo.

L.Heise neseniai atšventė 100-ąjį gimtadienį, tačiau yra kupina idėjų ir jėgų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Heise neseniai atšventė 100-ąjį gimtadienį, tačiau yra kupina idėjų ir jėgų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2019, 9:59 PM

Tokio garbaus amžiaus sulaukę žmonės įprastai sulėtina tempą. Tik ne buvusi kūno kultūros mokytoja L.Heise, šią savaitę tapusi 8 tūkst. gyventojų turinčio Kirchheimbolandeno tarybos nare.

Gimusi vos Pirmajam pasauliniam karui pasibaigus L.Heise nuo mažens domėjosi sportu, daug metų dirbo kūno kultūros mokytoja, o senatvėje troško, kad jos aistra lemtų ir politinius sprendimus.

Ji seniai miesto valdžiai aiškino, kad būtų naudinga atnaujinti senojo baseino po atviru dangumi veiklą. Bet tik paskatinta Kirchheimbolandeno visuomeninio judėjimo „Wir fur Kibo“ ji ryžosi kandidatuoti į valdžios postą, kad kai ką pakeistų.

„Susigrąžinsiu savo balsą. Vos susirinkimuose užduodavau tarybos nariams klausimą apie baseiną, iš manęs atimdavo mikrofoną, – pasakojo šimtametė. – 2011 metais uždarytas baseinas buvo rojus vaikams. Aš tai žinau – juk čia užaugau. Iš savo patirties žinau, koks svarbus jis buvo ir kūnui, ir sielai.“

Moteris įsitikinusi, kad vaikų sveikata nepaprastai svarbu: „Jei kūnas nėra sveikas, negali tinkamai veikti ir protas. Tas baseinas – gyvenimo eliksyras.“

L.Heise buvo išrinkta sekmadienį vykusiuose savivaldos rinkimuose, kurie sutapo su balsavimu dėl Europos Parlamento narių. Todėl senolė turėjo ką pasakyti ir apie juos.

„Brexit“ niekada neturėjo būti atvertas kelias“, – įsitikinusi L.Heise, pasisakanti už didesnę ES integraciją ir palaikanti Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono proeuropietiškas idėjas.

Vokietė taip pat nerimauja, kad visuomenė bunka.

„Įsijunkite televiziją. Dieną viskas, ką jie rodo, – plepalai. Dalykai, kurie tikrai įdomūs ir svarbūs politine prasme, rodomi naktį, kai dirbantys žmonės nebeturi jėgų ir eina miegoti. Koks rezultatas? Jie nėra gerai informuoti“, – įsitikinusi L.Heise, tapusi viena iš 24 miesto tarybos narių.

Judėjimo „Wir fur Kibo“ vadovas Thomas Bockas teigia, kad L.Heise ne tik gerai žinoma, bet ir mylima savo gimtajame mieste: „Beveik visi, kam per 40, buvo jos mokiniai, o kai jai suėjo 100 metų, gimtadienio proga ją sveikino visas miestas.“

Sūnų turinti L.Heise, tapusi tarybos nare, seka savo tėvo pėdsakais. Jis buvo tarybos narys prieš Antrąjį pasaulinį karą, vėliau atsidūrė kalėjime, kai sukritikavo nacius, griovusius žydų sinagogas.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.