48 milijonai liko be elektros: incidentą iki šiol gaubia paslaptis

Argentinoje, Urugvajuje ir dalyje Paragvajaus 48 milijonai žmonių liko be elektros. Nors jau vakar šalyse vėl sugrąžintas tiekimas, kas regione įvyko energijos perdavimo tinklui, pareigūnai iki šiol neišsiaiškino.

Kai kur elektra atsirado dar dieną, kai kas vakarą leido tik žvakių šviesoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kai kur elektra atsirado dar dieną, kai kas vakarą leido tik žvakių šviesoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-18 16:51

Argentinos energetikos ministras Gustavo Lopetegui pasakojo, kad avarija prasidėjo nuo šalies tinklų jungčių sistemos, o tuomet visišką energijos tiekimo paralyžių sukėlė virtinė vėlesnių įvykių.

„Elektros tinklų gedimai įvyksta net ir laikantis kruopštumo.

Bet įdomu tai, kad susidarė tokia klaidų virtinė, kuri lėmė absoliutų tinklų paralyžių, – pasakojo G.Lopetegui. – Viskas išsijungė automatiškai, kad būtų apsaugota sistema.“

Pasak jo, kol kas neaišku, kaip ir kodėl viskas įvyko: neatmetama nė viena galimybė, įskaitant kibernetinę ataką.

Sutrikimai prasidėjo sekmadienį apie 7 val. vietos laiku.

Argentinoje, Urugvajuje ir dalyje Paragvajaus Tėvo dienos rytą atsibudo be elektros. Kai kur ji atsirado po 5 valandų, o kai kur – tik vakar.

Buenos Airėse visą sekmadienį nevažinėjo metro ir antžeminiai traukiniai, nors didelėje Argentinos sostinės dalyje elektra jau buvo atsiradusi.

Viešosios ligoninės ir privačios klinikos turėjo elektros generatorius ir juos įsijungė vos dingus elektrai.

„Vienintelė problema buvo liftai – veikė tiktai vienas. O visi kiti įrenginiai veikė be priekaištų“, – tikino didelės Fernandezo ligoninės medikas.

Tuo metu Argentinos verslininkai griebėsi už galvų. Ypač restoranų savininkai, kurie per Tėvo dieną tikėjosi gausaus būrio lankytojų.

„Tai – pražūtis. Mūsų restoranas buvo visas užsakytas, tikėjomės gauti du ar tris kartus didesnį uždarbį negu įprastomis dienomis“, – sakė restorano savininkas Luciano Ferreira.

Sunerimę, kad energijos tiekimas gali sustoti ilgam, gyventojai parduotuvėse pirko negendančius produktus, vandenį.

Kai kuriose Argentinos dalyse sekmadienį vyko balsavimas – rinkti gubernatoriai. Rinkėjai balsavo pasišviesdami žvakėmis.

Elektros tiekimas nutrūko Argentinos žiemos sezono metu, kai šalis yra priklausoma nuo šildymo. Neveikė šviesoforai, nebuvo įmanoma papildyti degalų. Argentiniečiai pripratę prie dėl pasenusios infrastruktūros dažnai dingstančios elektros.

Vis dėlto elektra dingsta trumpesniam laikui ir dažniausiai karštomis vasaromis, kai kondicionavimo sistemos per daug apkrauna elektros generatorius. Elektra nebuvo tiekiama ir kai kuriuose Brazilijos, Čilės ir Paragvajaus regionuose.

Parengta pagal AFP, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.